ERP pro kvalitní výrobu potravin

Zdroj: Pixabay

Každý druh výroby v každém odvětví má svá specifika. Jedno z nich, které je procesně opravdu velmi variabilní a náročné, je potravinářství. Navíc, na rozdíl od mnoha jiných odvětví, je doslova pod drobnohledem z hlediska ochrany zdraví spotřebitelů. Proto je důležité mít dokonale pod dohledem nejen vlastní výrobu, ale i všechny kroky, které výrobě předcházejí nebo po ní následují.

Velký vliv má proto na toto odvětví i legislativa, která výrobcům stanovuje podmínky, povinnosti nebo omezení. Potravinářství navíc řeší trasování a hlídání šarží, data spotřeby, receptury a další specifika, jaká jiná výroba nezná. Vyhovět všem požadavkům by v dnešní náročné době rozhodně nebylo možno bez pomoci velmi propracovaného ERP systému.

Takové informační systémy jsou svými tvůrci neustále vyvíjeny tak, aby naplňovaly zákonné povinnosti, umožnily co nejefektivnější výrobu, a současně aby práce s nimi byla pro uživatele co nejpříjemnější a snadná. Ze všech těchto hledisek je bezesporu správnou volbou systém Helios Orange.

Termíny, termíny, termíny…

Vstupním momentem je pro výrobní proces poptávka, objednávka, e-shop, zpráva ve formátu EDI (Electronic Data Interchange), nebo také smlouva. Poté je třeba zajistit rezervaci surovin, kontrolu zásob, případně vytvořit požadavek na nákup, ať už automaticky nebo jako informace pro oddělení nákupu. Dále je také nutné sledovat stav vykrytí a požadované termíny. Ty jsou pro potravinářskou výrobu ještě důležitějším údajem než pro mnohá jiná odvětví. A to nejen z důvodu smluvně dohodnutých dodávek, jejichž nedodržení většinou podléhá sankcím, ale především z důvodu trvanlivosti či expirace výrobků, způsobu či délce skladování atp.

Termíny jsou podstatné rovněž pro správné plánování výroby, priorit, výběru výrobních linek i zajištění vzájemné kooperace.

A vzhledem k tomu, že prioritou potravinářství je především výsledná kvalita, velmi důležité je i detailní a zároveň jednoduchá správa receptur, změnových řízení s historií či snadné kopírování existujících receptur do plánování nového výrobku.

Původ a kvalita

Bez čeho se výroba potravin neobejde, je rozhodně trasování, tedy přesné určení původu výrobků, které začíná při nákupu, respektive příjmu vstupních surovin. Důvod trasování vyplývá z povinnosti výrobce identifikovat konkrétní šarži, která může být potenciálním ohrožením zdraví spotřebitele, ať už z důvodu zjištěné chyby nebo závady ve výrobních postupech, pochybení dodavatelů vstupních surovin nebo třeba problémů při přepravě.

QMS (Quality Management Systém – systém řízení kvality) pak zajistí další procesy související nejen s výrobou, ale i obchodním procesem jako takovým. Sem pochopitelně patří vztahy s partnery a dále reklamace, řízení auditů, dokumentací, evidence neshod, řízení auditů plus údržba strojů a zařízení. Velmi důležitá je jeho efektivita, ostatně jako v každém jiném výrobního procesu. Jejímu zvyšování pomáhá Helios Orange kapacitním plánováním, což zajišťuje plynulost výroby a dodržování termínů. V průběhu výrobního procesu je zároveň striktně sledován tok surovin i polotovarů a stejně tak i odchylky od plánu.

Spolupráce lidí i systému

Ačkoli i zde je úspěch především otázkou lidského přístupu, a to jak managementu, tak všech zaměstnanců, zásadní podporu všech procesů potravinářského průmyslu tvoří správně zvolený informační systém.

Při výběru vhodného ERP hraje podstatnou roli i dodavatel systému, který řešení navrhne a implementuje do výrobního podniku ERP systém i s následnou IT podporou. Společnost PC HELP má skutečně mnohaleté zkušenosti s implementacemi a údržbou systému Helios Orange. Je dlouhodobým partnerem společnosti Asseco Solutions, který je producentem lety prověřené rodiny systémů Helios.

Exit mobile version