ERP systémy: minulost a budoucnost

Spřežení technologického rozvoje se neúprosně řítí vpřed. Skončí uctívané i nenáviděné ERP systémy v prachu pod kopyty jeho bujných ořů, nebo dokáží držet krok? Jaké změny čekají podnikový software v příštích deseti letech?

Minulost: ERP systémy – uctívané i nenáviděné

ERP (Enterprise Resource Planning) systémy, jejichž počátky se datují do doby přibližně před padesáti lety, kdy se objevil jejich prapředek – MRP (Manufacturing Resource Planning) systém pro sledování a plánování výroby, objednávek a financí, který byl úzce propojený s účetním systémem –, ušly od oněch dob velký kus cesty.

ERP software dnes řídí téměř každou část malých i velkých podniků, od obskurních startupů po banky a stavební společnosti. Nejprve obýval mainframy, a jak šel čas, plynule přesídlil na minipočítače. Přestěhoval se z architektur založených na modelu klient / server na dnešní distribuované, internetové architektury používané na smartphonech a tabletech.

ERP systémy si však za dobu své existence získaly nejen mnoho příznivců, ale i mnoho zapřisáhlých nepřátel, a to především díky nedostatku flexibility, nevzhledným uživatelstkým rozhraním a licenčním poplatkům, z nichž se protáčejí panenky. Některé potíže se stále vracejí. I přesto by se jen málokterý podnik, který bere byznys vážně, odvážil fungovat bez ERP systému.

I když jsou dnešní ERP systémy uživatelsky příznivější a nabízejí více funkcí, stále znovu vyvstává otázka, co lze od jednolitého systému skutečně očekávat. Stále je často potřeba systém upravovat na míru, a integrace takového systému je obvykle zdlouhavý a nákladný proces. Systém, který údajně dokáže vše, tak často nezvládá ani ty nejzákladnější úkoly bez pomoci zvnějšku. Tváří v tvář uhánějícímu spřežení technologického rozvoje je nynější podoba ERP systémů neudržitelná.

Nelze očekávat, že by nás uctívané i nenáviděné ERP systémy navždy opustily, čekají je však velké změny.

Budoucnost: cloud, přechod na mobilní platformu, big data

Společnost Gartner, která dala počátkem devadesátých let ERP systémům jejich jméno, minulý rok vydala zprávu s názvem Vyviňte strategický plán pro postmoderní ERP v roce 2013 a dál. Podle autorů této studie je jednolitý ERP systém typu „vše v jednom“ neudržitelný, a proměňuje se v „postmoderní“ ERP sestávající z mnoha vzájemně propojených aplikací, z nichž většina je umístěna v cloudu nebo u BPO (Business Process Outsourcers), externích poskytovatelů podnikových procesů. Takováto hybridní řešení se dle studie postupně stanou normou.

Výrobci ERP systémů se budou muset přizpůsobit vzrůstající poptávce po nových, uživatelsky příznivých aplikacích. Jednolitým licencovaným systémům začíná odzvánět. Nově se formující hybridní podoba ERP softwaru nebude bez svých vlastních obtíží. Hlavní problém postmoderního ERP softwaru představuje integrace, která se snad bude zlepšovat společně s přechodem více aplikací do cloudu.

Oblast ERP systémů je ovlivněna stejnými trendy, které ovlivňují zbytek IT světa: cloud, přechod na mobilní platformu, sociální sítě, a big data. Tyto čtyři trendy budou ovlivňovat podobu ERP systémů v příštích deseti letech. Mezi související trendy, které ovlivní vývoj ERP systémů, patří také internet věcí a BYOD (Bring Your Own Device).

Cloud

Hlavním z trendů, které ovlivní budoucí podobu ERP systémů, je jednoznačně přesun do cloudu. Nepůjde, alespoň zprvu, o radikální krok, obzvláště v případě velkých podniků. Půjde spíše o kombinaci privátních a veřejných cloudových aplikací a klasických aplikací.
Které části ERP se přestěhují do cloudu? Některé části podnikových aplikací jsou nadčasové, některé naopak více agilní. Například mzdové systémy se od šedesátých let minulého století příliš nezměnily. Naopak v oblasti přijímání nových zaměstnanců nebo řízení výdajů neexistují univerzálně platné postupy. K větším integrovaným celkům se tak připojí menší „moderní“ technologie jako přijímací pohovory přes video nebo skenování faktur.

Na trhu cloudového ERP softwaru, který využívají především malé a střední podniky, největšímu hráči SAP šlapou na paty NetSuite a Software AG, a to především díky nižším cenám.

Přechod na mobilní platformu a BYOD

Dny, kdy se k ERP systému přihlašovalo z jediného počítače, jsou pryč. Každý chce mít přístup k aplikacím v reálném čase nezávisle na tom, kde právě je. Zaměstnanci přistupují k systému ze smartphonů a tabletů. Například Microsoft již nabízí bezpečné způsoby, jak mohou zaměstnanci přistupovat k podnikovým datům a rozhodovacím nástrojům, ať jsou kdekoliv. Možnost přihlašovat se do ERP systému odkudkoliv zvyšuje produktivitu, umožňuje okamžité vkládání dat a zlepšuje komunikaci.

V nejlepší pozici pokud jde o mobilní řešení je společnost SAP se svou platformou Mobile Application Development Platform, která podle analýzy IDC měla v roce 2012 49% podíl na trhu.

Potřeba mobilního přístupu k ERP softwaru souvisí s trendem BYOD (Bring Your Own Device), neboli „přineste si vlastní přístroj“. Předepisovat zaměstnancům, jaké technologie mají používat, je neudržitelné hned ze dvou důvodů: (1) Firma tak může přicházet o výhody nejnověších technologií. (2) Neflexibilní předpisy mohou vést ke vzniku tzv. stínového IT , tedy používání IT řešení, která nejsou oficiálně schválena.

Big data a internet věcí

V podnikových systémech je mnohdy nashromážděno množství dat, která zůstávají nevyužita. Jak se rozvíjí internet věcí (Internet of Things) a k internetu se připojují jednotlivé nástroje a zaměstnanci, množství těchto dat exponenciálně roste. Díky zabudování analytických nástrojů přímo do ERP systému podniky budou s to tato data využít k vytváření přesných předpovědí, které jsou základem inteligentního přístupu k obchodní strategii.

Díky rozvoji internetu věcí lze přenášet data z nástrojů či vozidel v reálném čase přímo do aplikací v cloudu. Tak je zajištěn snadný přístup k informacím jako je místo a využití, a podniky mohou identifikovat např. nevyužité zdroje nebo potřebu údržby, a podle toho flexibilně jednat.

Exit mobile version