ERP systémy: strojaři a jejich softwarový pomocník

Přestože většina dnešních firem už dávno používá více či méně vyspělý informační systém a producenti ERP nabízejí množství specializovaných modulů a funkcionalit, tak důležité odvětví, jakým je strojírenství, je kupodivu zatím po této stránce často „neoraným polem“.

Mnohé ze strojírenských firem dosud řídí výrobu za pomoci Excelu. Důvodem je, že dosavadní ERP systémy často neumožňovaly ty úkony, které specifikum strojírenské výroby vyžaduje. Bez nadsázky můžeme říci, že zákazníci z oblasti strojírenství velmi přesně vědí, co chtějí, a to často až do nejmenších detailů.

Do výčtu toho, co chtějí a co jim v jejich práci opravdu pomůže, patří například externí zařízení, která doplňují funkcionalitu ERP. Třeba terminály na odvádění výroby. Díky externímu terminálu se eviduje a vyhodnocuje též efektivita pracoviště či jednotlivých strojů.

Zmetky

Je velmi důležité, aby ERP uměl sledovat počty zmetků a vytvářet tzv. opravné příkazy. Systém by také měl umět vyčíslit hodnotu zmetku a zaevidované zmetky přijmout na sklad neshod v souladu s ISO dokumentací.

To se týká celé strojírenské výroby, ovšem konkrétně výroba automobilů jde ve svých požadavcích ještě dál. Zde je požadována i přesná dohledatelnost, čili „traceabilita“. To znamená, že výrobci chtějí mít možnost u každého dílu kteréhokoli finálního výrobku přesně vědět takové detaily, jako ze které tavby pochází materiál, kterým prošel atestem a podobně. A evidence toho všeho je pochopitelně úkolem informačního systému.

Strojaři a jejich zákazníci

Dnešní zákazníci (nejen) strojírenských firem jsou velmi nároční, co se týká garance včasnosti dodávek. Díky pokročilému kapacitnímu plánování, které je trendem v dnešních moderních systémech řízení výroby, a v některých případech také díky přidaným mobilním zařízením je obchodník schopen předpovídat jako z nejjasnější křišťálové koule. Již při přebírání objednávky může na základě zjištění obsazených kapacit zjistit termín výroby pro konkrétní objednávku a nebo naopak na základě přijaté objednávky zpracovat technologickou přípravu výroby – TPV – a zaplánovat výrobu.

Další důležitou schopností ERP pro strojírenskou výrobu je jeho schopnost propojit TPV s externími konstrukčními programy. Konstruktéři dnes často pracují například v programech SolidWorks či Inventor, přičemž podklady čerpají z ERP. V 3D programu pak vymodeluje rozpisku výkresu a datový model pošle zpět do ERP, kde je na jeho základě sestaven kusovník dílů.

Vzhledem k obrovské konkurenci, která dnes vládne mezi strojírenskými firmami, je pro ně životně důležité, aby požadavky svých zákazníků dokázali plnit s maximální rychlostí a v maximální kvalitě. ERP a jeho „chytré doplňky“ jim v tom nezanedbatelnou měrou pomáhá.

Autoři pracují jako konzultanti HELIOS Orange ve společnosti Asseco Solutions, a.s.

Exit mobile version