ERP systémy v roce 2018: Rozporné motivace zákazníků

Co čekat v příštím roce od trhu ERP, budou podniky investovat do nových řešení? Důvody pro i proti. Dodavatelé ERP systémů nabízejí totiž vesměs zásadně nové verze slibující převratné funkce, tato řešení jsou však v tuto prakticky nevyzkoušená.
Prognóza Panorama Consulting uvádí, že se nacházíme v dosti netypickém okamžiku. Dodavatelé ERP systémů nabízejí totiž vesměs zásadně nové verze slibující převratné funkce, tato řešení jsou však v tuto prakticky nevyzkoušená (a v horším případě nezralá). Zajímavé je, že to má platit pro více dodavatelů, takže sázka na jistotu je při výběru nového ERP systému obtížná.

Viz také: Na implementaci nového ERP systému prý není správný čas?

Nicméně i tak v roce 2018 budou podniky do nových verzí ERP investovat – prostě proto, že globální ekonomická situace se zřejmě dál bude zlepšovat, potrvá tedy expanze a zvyšování rozpočtů na to, co se poněkud vágně označuje jako digitální transformace. Změny jsou nutné, protože v mnoha oborech dochází k narušení („disrupce“) stávajících modelů novými hráči. Současně cyklus obměny softwaru ve firmách je nyní ve fázi, kdy řada starších systémů už opravdu dosluhuje. Tudíž firmy i přes nejistotu nová (nevyzkoušená) ERP řešení implementovat budou.

I další faktor hovoří pro růst poptávky. Jak se trh ERP koncentruje, stále více systémů se dostává do rukou hlavních hráčů. Ti pokračují ve vývoji svých vlajkových lodí, produkty získané akvizicemi dalších partnerů už ale podporují spíše ze setrvačnosti a nepřidávají do nich novou funkcionalitu. To opět tlačí podniky k investicím do nových řešení.

Do popředí se dostává i otázka cloudu. SAP, Oracle, Microsoft i Infor masivně propagují právě svá cloudová řešení. Možná tedy bude rok 2018 přelomový i z hlediska migrace ERP systémů do cloudu, nicméně zde platí, že výsledky nových cloudových ERP systémů jsou ještě méně ověřené než on-premise řešení pro plánování podnikových zdrojů. Nejistota je obrovská, proti ní stojí ale tlak dodavatelů a fakt, že jiné typy podnikového softwaru už často mají migraci za sebou. (Jinak samozřejmě proti přechodu zrovna ERP do cloudu působí jistá setrvačnost, pohodlí, nechuť hrabat do tak klíčové aplikace, pokud funguje – to ale platí pro každý rok. Co ale tedy migrovat z rovna příští rok, když ne ERP?)

A nějaké další důvody proti upgradu? Podniky mají zkušenosti s velkými monolitickými systémy a jejich nepružnou těžkopádností. Na neustále se měnícím trhu je konkurenční strategií investovat spíše po částech do různých jednoúčelových modulů, „velká řešení“ zcela nahradit a situaci řešit za pochodu („bodová řešení“ v závislosti na reinženýringu obchodních procesů atd.).

Exit mobile version