ESA BIC Space Application Hackathon s IBM

ESA BIC Prague, jejímž operátorem je CzechInvest, uspořádala při příležitosti události Czech Space Week ve spolupráci s IBM v prostorách Velké modré na jejích technologiích dostupných v prostředí IBM Cloud ve dnech 9. až 10. listopadu 2018 Space Application Hackathon. Cílem opět bylo využití kosmických technologií a dat v běžném životě na Zemi.
Hackathonu předcházelo představení partnerů a krátké video o tom, co European Space Agency v kosmu dělá, včetně základního výzkumu. Jana Šmotková, která má v CzechInvestu aktivity ESA BIC včetně hackathonu na starosti, stručně seznámila s aktivitami ESA Business Incubation Centre, které se stará o začínající firmy, od mentoringu a další pomoci až po zprostředkování financování.

Pavol Dobiaš, software engineer IBM, představil technologie IBM Cloud, IBM Watson a vývojové nástroje včetně Java, dostupné v prostředí IBM Cloud, se kterými mají účastníci hackathonu pracovat. K dispozici pak byl pro pomoc soutěžícím v průběhu hackathonu s dalšími mentory, jako například Jan Zikeš, machine learning engineer IBM, který seznámil s vyhodnocováním družicových snímků Země s pomocí umělé inteligence.
Angelika Dudová, která má v IBM na starosti podporu startupů, ukázala na možnosti a podporu IBM začínajícím firmám, zejména v podobě kreditů pro přístup k technologiím v IBM Cloud.

Další představení patřilo Evropské agentuře pro globální družicový a navigační systém (GSA) a jejího družicového a navigačního systému Galileo a EGNOS. V průběhu události Czech Space Week byly rovněž otevřené dveře GSA Open Days pro širokou veřejnost ve dnech 16. – 17. 11. 2018.

Účastníci hackathonu si mohli vybrat, zda budou soutěžit v oblasti softwaru i hardwaru, a měli k dispozici jak technologie dostupné v IBM Cloud, tak si mohli vybrat i jiné prostředí a nástroje.

Soutěžními kategoriemi byly: 1. dálkový průzkum Země, 2. navigace, 3. SpaceTech (zejména drony a virtuální realita), 4. využití technologie blockchain.
Hlavní cenou bylo 50 000 korun a výlet do výcvikového centra pro kosmonauty v Kolíně nad Rýnem.

Soutěžit přišlo 45 lidí, k finální prezentaci se přihlásilo celkem jedenáct týmů. Předvedenými výsledky byly například, monitoring pohybu všech osob po nemocnici, družicová data pro odhalení znečištění pobřeží a varování před velkou vlnou.

Vítězné projekty

Dálkový průzkum Země: tým AgroChainStars: kontrola využívání dotací zemědělci – s použitím družicových data ze satelitů ESA pro kontrolu konkrétní vysazené plodiny s využitím AI a technologie blockchain.

Navigace: tým SpaceFit: Dronteg: Identifikace dronů v letovém prostoru a na to navázané další služby – v podstatě dron s čidlem IoT, které posílají do cloudu informace po síti LTE.

SpaceTech: tým Weem – systém pro ochranu zvířat před pytláky – využití dronů pro zabezpečení národních parků.

Blockchain: tým Student Dreamers s projektem Space Data Blockchain Ecosystem, celkový vítěz

Celkový vítěz

Tím se stal tým Student Dreamers s projektem Space Data Blockchain Ecosystem, soutěžící v kategorii blockchain.

Družicová data slouží jako platforma, kde mohou univerzity sdílet shromážděná a zpracovávaná data ze CubeSats, což jsou miniaturní satelity (a v budoucnu možná i z jiných zdrojů) do blockchainu, což zaručuje, že jsou data jsou vysledovatelná, důvěryhodná a veřejná. Technologie blockchain zajišťuje, že databáze je decentralizovaná, takže nebudou nikdy existovat spory o tom, kdo bude vlastnit a spravovat databázové servery. Platforma také poskytne přístup k datovému počítači, který získává stále větší popularitu, což umožní složitější analýzu dat. Díky technologii blockchain (hyperledgeru) bude také možné prodávat data a výpočetní sílu pro komerční účely a poskytnout zdroj příjmů zúčastněným univerzitám.

Exit mobile version