Esař TravelMate X5 stále ještě notebook, nebo UFO?

Acer totiž znamená esař a tohle eso určené pro podnikové nasazení se jim fakt povedlo. TravelMate je lehký jako pírko, asi tím trochu předběhl i konkurenci. Kdyby tohle někdo viděl před pár lety, pomyslel by si něco o mimozemšťanech.
Acer TravelMate X5 je určený k byznysovému nasazení. Tomu odpovídá i výbava těchto modelů. Mají 14palcový matný displej IPS LED 1920 x 1080, u nejvyššího modelu dotykový a Windows 10 Pro 64 bit. Osazeny jsou procesory Intel Core i5 až i7 osmé generace, tedy 8565U Whiskey Lake. V prodeji jsou tři modely, které stojí 27 686 Kč až 35 599 Kč.

Do další výbavy patří 8GB až 16GB RAM, všechny tři modely mají 512GB disk SSD PCIe, Intel UHD Graphics 620, WiFi 802.11 ac, Bluetooth, dva porty USB-C, jeden port USB rozhraní HDMI, šifrovací procesor TPM 2.0 pro ukládání šifrovacích klíčů, čtečku otisku prstů, podsvícenou klávesnici a nejznámější díru na světě pro Kensington Lock. Potěší firemní výbava firmwarem na funkčních klávesách, kde je kromě ovládání jasu displeje nebo zvuku i možnost vypnutí touchpadu při použití myši. To ocení ti, kteří píší všemi deseti a mají ve zvyku klást zápěstí na podložku, kdy se jim jinak bříškem palce přesouvá kurzor a najednou zjistí, že si vkládají text do odstavce výše. Vzhledem k tomu, že je určený pro použití v podnicích, můžete mít jakoukoliv barvu, pokud bude v matné černé ve stylu fordky Thin Lizzy, jak tomu ostatně také bývá u kategorie byznysových notebooků zvykem.

Lehoučký jako pírko a pevný

Acer TravelMate X5

Díky kostře z hořčíkolithiové a hořčíkohliníkové slitině je jednak odolný, jednak fantasticky lehký. Díky této kombinaci materiálů jsou notebooky TravelMate X5 tenké a lehké a současně odolají ohýbání a zkroucení. Tyto materiály jsou navíc dvakrát až čtyřikrát pevnější než standardní hliníkové slitiny se stejnou tloušťkou, ale váží přitom o 20 až 35 % méně, takže jeho celková hmotnost je pouhých 980 gramů.

Tloušťku má jen necelých 15 mm. Výrobce udává až 10hodinovou výdrž na baterie, což nelze během krátkého redakčního testu ani potvrdit, ani vyvrátit, ale po zkušenostech s celkovou situací na trhu lze tento údaj přijmout. Acer uvádí, že „Výdrž na baterii vychází z výsledku benchmarku MobileMark 2014. Skutečná výdrž na baterii se liší v závislosti na specifikacích produktu, nastavení počítače a na spuštěných aplikacích nebo funkcích. Maximální kapacita všech baterií se s časem a používáním snižuje.“ Napájecí zdroj je také malý, asi jako od iPadu.

Nesnesitelná lehkost bytí

Acer TravelMate X5 je tak lehký, že když jsem vzal do ruky krabici, myslel jsem, že ji někdo po cestě vykradl, a když jsem ho z ní večer vyjímal, měl jsem pocit, že jde o přelud. Pak jsem šel spát. Po rozevření a jeho zapnutí vedle notebooku partnerky, kterému se spustil u toho jejího větrák, se TravelMate začal po stole pohybovat. Když prošel okolo její Žeryk, bernský salašnický pes, radostně zavrtěl ocasem a způsobilo to takový vír, že se TravelMate X5 na stole vznesl a začal se vznášet a přenesl se na můj stůl o pár metrů vedle. Rychle jsem skočil zavřít okno, kdyby snad chtěl odlétnout ven. Nedávno jsem totiž koupil ultralehké kempinkové nádobí a stalo se přesně tohle. Den na to prý někdo zahlédl na druhém konci Prahy několik talířovitých UFO. Tentokrát by to mohl být Alladinův létající koberec, to pro jinou tvarovou podobnost. Abych ten notebook vůbec mohl začít používat, musel jsem ho přidělat ke stolu truhlářskými svorkami. A pak jsem se probudil… Ale vážně, fakt je tak lehký, že někde v terénu, třeba na stavbě, by se do jeho 14“ displeje mohl opřít vítr a začít s ním cvičit.

TravelMate X5 pokračuje v původní tradici

Acer TravelMate X5

Kdo si ještě vzpomene, tak brand TravelMate koupila společnost Acer od Texas Instruments. Tehdy byly na světě tak tři značky, které uměly vyrobit opravdu kvalitní a spolehlivé a přenositelné zařízení – IBM ThinkPad, Zenith Data Systems a Texas Instruments. Doba pokročila, zbyly ThinkPady a Acer TravelMate, který touto modelovou řadou pokračuje v tradici. Kdybych měl používat Window (což naštěstí nemusím, navíc to mám zakázáno – od doktora), byl by pro mě volbou. Je totiž asi tak dvakrát levnější a o pár deka lehčí…

Exit mobile version