EU kvůli Internetu chystá zásadní reformu ochrany údajů

Obava z nedostatečného právního podchycení rychle rostoucího množství dat a globalizace jejich toků například prostřednictvím cloudu či sociálních sítí vede Unii k potřebě reformovat evropské právo v nakládání s osobními údaji. Poslanci Evropského parlamentu proto diskutují o zásadní revizi současných pravidel EU pro ochranu údajů. Co přinese?
Základním cílem revize je dát lidem kontrolu nad osobními údaji dříve, než nad nimi ztratí kontrolu. To je dnes totiž na Internetu někdy záležitost tří kliknutí.

Zastaralý právní pohled

Hlavní problém spočívá v tom, že současná evropská legislativa na ochranu údajů pochází z roku 1995, tedy z doby před tím, než došlo k rozšíření Internetu. V současné době v Evropě používá internet každý den 250 milionů lidí. Nová pravidla mají aktualizovat zásady zakotvené ve stávající legislativě a přizpůsobit je novému on-line prostředí, aby byla zajištěna ochrana základního práva na ochranu údajů a vyšší úroveň právní jistoty.



Co by měla reforma obsahovat

Reforma se skládá ze dvou návrhů právních předpisů: 1) obecného nařízení, které upravuje většinu problematiky zpracování osobních údajů v EU a 2) směrnice upravující předcházení, vyšetřování, odhalování a stíhání trestných činů týkajících se zpracování osobních údajů.

Navrhované nařízení by mělo aktualizovat zásady směrnice z roku 1995, tak, aby držely krok s hlavními změnami ve zpracování údajů, které Internet přináší. Změny by se týkaly například zpracování dat na internetu, např. sociálními sítěmi, při online nakupování a při využití elektronických bankovních služeb. Dalšími příklady, kterých by se změny dotkly, jsou registry nemocnic a univerzit nebo databáze klientů a osobních údajů.. Zpravodajem návrhu nařízení v Evropském parlamentu je Jan Philipp Albrecht (Greens / EFA, DE).

Navrhovaná směrnice by měla nahradit rámcové rozhodnutí z roku 2008 o přeshraničním zpracování údajů v oblasti policejní a soudní spolupráce a rozšířit působnost tohoto rámcového rozhodnutí. Směrnice je určena k ochraně domácího i přeshraničního přenosu dat. Zpravodajem návrhu směrnice v Evropském parlamentu je Dimitrios Droutsas (S & D, EL).

O čem se vlastně jedná

  1. Právo být zapomenut
    Pokud vše dopadne podle plánu, mohli byste podle nových pravidel požádat o vymazání online dostupných informací,
    které se vás nějak dotýkají. Otázkou je, v jaké míře by to
    bylo možné a zda by to neomezovalo svobodu slova.

  2. Profilování Jedná se o postup, kdy někdo na základě
    vašich osobních údajů vyhodnocuje a předpovídá
    váš výkon nebo chování (např. co se týče zboží, které
    nakupujete, zaměstnání, nakládání s financemi,
    zdravotního stavu apod.). Jaká pravidla by měla platit
    v tomto ohledu?

  3. Výslovný souhlas V předkládaném právním předpisu
    se navrhuje, aby bylo k použití údajů vždy nutné získat
    výslovný souhlas osoby, které se týkají. Jak by se takové
    pravidlo uplatňovalo v praxi?

  4. Přístup k údajům a jejich přenositelnost Nové právní
    předpisy by každému zajistily právo mít přístup k
    údajům na internetu, které se ho týkají, a možnost tyto
    informace převést k jinému poskytovateli. Řeší se, zda a
    jak by tyto možnosti měly být omezeny.

  5. Sankce za porušení pravidel Aby se zajistilo, že
    poskytovatelé služeb budou pravidla dodržovat, budou
    vůči nim za porušení předpisů uplatňovány postihy.
    Zvažuje se, jak přísné by tyto postihy měly být.
    Předpokládá se, že právní předpis bude přijat letos a
    bude platit pro všechny členské státy Evropské unie.

Ještě je to živé

Konečná podoba návrhu nařízení je zatím značně nejistá, jisté je ale něco úplně jiného, reforma vzbudila nebývalý zájem nejen mezi evropskými politiky.

Ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE) bylo podáno 3133 pozměňovacích návrhů, spolu s pozměňovacími návrhy ostatních výborů bylo k tomuto legislativnímu aktu podáno celkem 3999 pozměňovacích návrhů, což je nejvyšší počet pozměňovacích návrhů, jaký byl kdy k jednotlivému právnímu dokumentu v Evropském parlamentu podán.

Výbor bude hlasovat o právním balíčku k ochraně osobních údajů 21. října 2013 ve Štrasburku. Odhlasované zprávy mají být použity jako mandát pro jednání s Radou o společném kompromisním textu. Poslanci by rádi dosáhli dohody již v 1. čtení do Evropských voleb (z důvodu konce svých mandátů), ty se konají v květnu 2014.

Exit mobile version