Evropská komise vs. Android

Evropská komise s reakční rychlostí zaoceánského parníku se konečně začíná zabývat lehce zaprášenou stížností Microsoftu a Nokie a zahajuje předběžné vyšetřování společnosti Google kvůli porušování volné soutěže s jejím mobilním operačním systémem OS Android. Zprávu o tomto kroku poněkud zastínil humbuk okolo nekonečné kauzy „Práva být zapomenut“, protože však za pozornost rozhodně stojí, podíváme se mu nyní trochu na zoubek.
Google se podle obvinění má dopouštět zneužívání dominantního postavení svého mobilního operačního systému Android a to hned v několik a směrech, nejmarkantnější a nejsnáze obhajitelné žalující stranou má být prosazování dalších vlastních služeb Google.

Evropská komise (Foto: Karel Wolf)

Evropští regulátoři zatím obeslali telekomunikační operátory a výrobce telefonů s dotazy, které mají Evropské komisi ozřejmit současnou pozici Androidu na trhu a jak moc může Google skrze Android ovlivňovat prosazování vlastních služeb (zejména Gmailu, vlastních map a obchodu Google Play) na úkor skutečné či pomyslné konkurence. Co je poněkud zarážející je určitá liknavost s jako se komise do uvedeného úkolu pouští, dominantní pozice Androidu totiž zajímá evropské regulátory oficiálně již déle.

V tázání dle slov nejmenovaných zdrojů blízkých některým asijským výrobcům, nejde ani tak o jednotlivé předinstalované aplikace a defaultně nastavené části systému (ačkoli i to je součástí dotazování), jako spíš o potvrzení celkové dominantní pozice Google na mobilním trhu a vyvíjení tlaku na partnery. Vyšetřovatelé se ptají například na to, jak je přerozdělován zisk z Google Play, zda li mají konkurenční obchody s aplikacemi stejnou pozici a k dispozici stejné výhody jako Google Play. Společnosti také mají komisařům poskytnout jejich obchodní komunikaci s Google (e-maily, prezentace, poznámky a další záznamy), aby bylo možné posoudit, zda li Google nevyvíjí na své partnery nějaký neoprávněný nátlak.

Kauza Android jak politická hra?

Tvrdí to nezávisle na sobě několik vnějších analytiků, kteří situaci sledují. Faktem zůstává, že Google je evropskými orgány kvůli zneužívání údajně monopolního postavení vyšetřován dlouhodobě. Z poslední doby můžeme vzpomenout jen připojení českých internetových podnikatelů k evropské žalobě na Google za zneužívání jeho dominantní pozice ve vyhledávání k prosazování dalších vlastních služeb. Tato kauza se táhne již od roku 2010 a vyšetřování by se podle původních plánů mělo blížit ke konci.

Právě proces s Googlem kvůli údajnému zneužívání pozice ve vyhledávání je asi hlavním důvodem, proč se evropští vůdci rozhodli pohnout s žalobou kolem Androidu. Ačkoli totiž regulátoři dosud nejsou jednotní v tom, zda je rozumné proces proti Androidu v současné době spouštět, jisté je to, že může odpoutat pozornost od výše jmenovaného druhého procesu a dát lidem pocit, že Evropa, respektive Evropská komise proti Google a jeho monopolistickému chování skutečně něco podniká.

Problém totiž spočívá v tom, že během svého vyšetřování první kauzy komise nenašla dost důkazů o zneužívání dominantní pozice na trhu, nebo alespoň ne takových, které by byly v rozporu se současnou evropskou antimonopolní legislativou a Google tak nejspíše vyvázne z celé kauzy bez potrestání. Google se má na oplátku zavázat, že upraví podobu vyhledávání, spolu s eurokomisařem Joaquínom Almuniom již v tomto ohledu předložil několik návrhů na drobné změny v zobrazování výsledků. Ty jsou pro změnu pomyslnou nesežranou kozou v očích konkurentů Google, kteří jsou (nejspíše právem) přesvědčeni, že změny ve skutečnosti rozložení sil nijak nemění.

Má žaloba proti Androidu šanci na úspěch?

To zatím netuší asi ani samotný Google, přestože se na jeho chování v souvislosti s Androidem hromadí stížnosti, ani samotná komise si zatím netroufla zahájit oficiální vyšetřování. Vše se tedy v současné chvíli odehrává na rovině předběžných dotazování a spekulací o dalším postupu, politická motivace vyšetřování rozjet by zde ovšem rozhodně byla.

Co se týče skutečného chování Google, i zde visí řada otazníků na obou stranách, na jedné nelze popřít, že platforma je otevřená (v mezích), zdarma, a velcí výrobci mobilních telefonů a tabletů (Samsung, Amazon i velká čínská trojka) si jej přizpůsobují zdánlivě tak, jak jim to vyhovuje. Na druhé straně se množí zvěsti o tom, že pokud společnosti stojí o zajištění kontinuity (updaty systému) musejí podepisovat poměrně tvrdé podmínky užití systému, ve kterých nechybí například minimální množství předinstalovaných googlovských aplikací.

Exit mobile version