Evropské investice do ICT mají letos vzrůst na 1,1 bilionu dolarů

IDC předpovídá, že evropský trh IT v dolarových cenách se letos zvýší o 4 %, průměrná míra růstu do roku 2026 pak bude dosahovat 5 %. Vyplývá to z analýzy Worldwide ICT Spending Guide Enterprise and SMB by Industry. „Reálný“ růst by samozřejmě vyžadoval zohlednit inflaci (vzhledem k přepočtu zde míněno samotného dolaru), ale také posilování dolaru vůči euru i místním měnám. Vzhledem k situaci (inflace, válka, nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců, přetrvávající narušení dodavatelských řetězců) by splnění příslušných prognóz šlo asi pokládat za úspěch.
Do roku 2026 se očekává objem trhu 1,4 bilionu (trillions) dolarů.
Investice do softwaru jsou v roce 2022 hnací silou většiny výdajů na IT v Evropě a software je nejrychleji rostoucí kategorií. Peníze směřují hlavně do platforem umělé inteligence, aplikací pro spolupráci a nástrojů pro kvalitu a životní cyklus softwaru. Díky investicím do cloudových řešení zůstává trh se softwarem podle IDC celkem odolný vůči faktorům, které negativně ovlivnily trh s hardwarem. V tomto segmentu se letos očekává pokles o 0,1 %. Výdaje za zařízení budou ovlivněny hlavně rostoucími životními náklady, nedostatkem výrobků a pozastavenými dodávkami.
Koncoví spotřebitelé, bankovnictví a diskrétní výroba patří k odvětvím, které letos za ICT vynaloží nejvíc. Dohromady na tato odvětví připadne 46 % všech investic. Narušení dodavatelských řetězců a nedostatek specialistů vede v řadě průmyslových odvětví ke snaze o další automatizaci. Kromě nákladové efektivity je cílem těchto projektů také optimalizace procesů a minimalizace narušení. Důraz na automatizaci je zřetelný jak v bankovním sektoru/finančních službách, tak i ve výrobních společnostech. Další žádanou kategorií jsou pak nástroje pro podporu rozhodování v reálném čase.
Zdroj: IDC

Struktura investic do IT podle sektoru, Evropa 2022

Zdroj: Worldwide ICT Spending Guide Enterprise and SMB by Industry 2022

Exit mobile version