Evropský trh se softwarem vzrostl loni o 15 %

Podle IDC se jedná o vůbec největší meziroční nárůst za posledních 20 let. Na jednu stranu to snad dokazuje odolnost poptávky po softwaru i přes globální nestabilitu a ekonomické otřesy, zvýšené výdaje však mají i další příčiny. K růstu přispěly především vyšší ceny softwarových licencí (odrážející vysokou inflaci). Roli má hrát dále to, že mnozí zákazníci byli vázaní u stávajících partnerů a smlouvy mají uzavřené na delší dobu než v předchozích letech.
Pro rok 2023 IDC předpokládá, že evropský trh se softwarem poroste o 11,7 %, protože zákazníci jsou opatrnější (poznámka: ovšem nižší růst lze snadno dát do souvislosti i prostě s očekávaným poklesem inflace). Pro období 2022–2027 se očekává roční růst v průměru (CAGR) 12 %. Mnohem vyšší dynamiku mají mít především 3 oblasti: Platformy umělé inteligence (41 %, tj. 16násobný nárůst od roku 2018 do roku 2027), middleware pro integraci a orchestraci (24 %) a nástroje pro kvalitu a životní cyklus softwaru (20 %). Kromě těchto 3 segmentů se předpokládá, že celkový trh vývoje a nasazování aplikací (platforma jako služba) zaznamená 18% růst, což z něj bude činit klíčový motor výdajů. Aplikace byly obecně vždy hlavním cílem investic do softwaru.
V roce 2022 výrazně vzrostlo množství útoků DdoS a všudypřítomný je stále ransomware. Pokračovat tedy budou i investice do bezpečnostního softwaru, v době pandemie motivované především potřebou zabezpečit vzdálený přístup. Zájem bude i o nástroje pro vývoj. „Integrace aplikací, obchodní transakce a automatizované rozhodování – včetně prediktivní a preskriptivní analýzy – jsou nyní dalšími růstovými oblastmi a očekáváme, že poptávka zde bude v příštích pěti letech stabilní nebo rostoucí, podpořená masivním rozšířením umělé inteligence,“ dodává Tomáš Doktor, manažer výzkumu IDC European Software.
Zdroj: IDC

Exit mobile version