Evropští poskytovatelé cloudu dál ztrácejí podíl

Evropský trh s cloudovými službami ve druhém čtvrtletí roku 2022 dosáhl objemu 10,4 miliardy eur (10,9 miliardy dolarů). Jak uvádí analýza společnosti Synergy Research Group, od počátku roku 2017 evropští poskytovatelé cloudu zvýšili své příjmy o 167 % – jenže to na druhé straně znamená, že rostli výrazně pomaleji než trh jako celek. Evropské cloudový trh se totiž od roku 2017 zvětšil více než pětkrát, takže podíl evropských firem klesl z 27 % na 13 %. Amazon, Google a Microsoft naopak svůj podíl zvýšily, ovládají 72 % evropského trhu a také tři další firmy z žebříčku mají sídlo v USA. Třeba dodat, že v metodice Synergy se ovšem do cloudu nezapočítává kategorie SaaS.

Mezi evropskými poskytovateli cloudových služeb jsou na předních místech společnosti SAP a Deutsche Telekom, které mají každá 2 % evropského trhu. Za nimi následují společnosti OVHcloud, Telecom Italia, Orange a dlouhý seznam národních a regionálních hráčů. Zbytek evropského trhu připadá na menší americké a asijské poskytovatele cloudových služeb, kteří rovněž postupně ztrácejí svůj podíl.

Za poslední čtyři čtvrtletí dosáhly tržby za služby cloudové infrastruktury v Evropě (včetně IaaS, PaaS a hostovaných služeb privátního cloudu) více než 27 miliard eur, což je o 41 % více než za stejné období o rok dříve. Služby IaaS a PaaS tvoří více než 80 % trhu a rostou také rychleji než menší segment hostovaných nebo řízených privátních cloudů. Největší dynamiku má segment PaaS, když se touto formou poskytují/provozují zejména databáze (DbaaS), analytika a služby spojené s Internetem věcí.

Podle Synergy investují američtí poskytovatelé do evropských cloudů nadále kolem 4 miliard eur za čtvrtletí, takže ústup evropských firem bude nadále pokračovat. Ty si udržují pozice pouze v případě obsluhy lokálních skupin zákazníků, kteří mají určité speciální potřeby, navíc někdy stejně fungují jako partneři velkých amerických poskytovatelů. Ačkoliv někteří z těchto evropských poskytovatelů cloudu budou i nadále růst, jejich podíl bude setrvale klesat a pro globální hráče neznamenají vážnější konkurence, uzavírá analýza.

Zdroj: Synergy Research Group

Exit mobile version