Evropu čeká pokles prodeje serverů

Aktuální prognóza IDC (Worldwide Black Book) pro letošní rok odhaduje, že celkové výdaje na ICT v Evropě vzrostou meziročně o 2,8 % v přepočtu na stabilní měnu a dosáhnou výše 1 184,5 miliardy dolarů. Větší dynamiku má mít trh softwaru a služeb. Migrace do cloudu má zrychlovat, nadále porostou i investice do umělé inteligence a business intelligence. Během geopolitických turbulencí se také obvykle zvyšují investice do bezpečnostních řešení, jak kvůli zesíleným kybernetickým útokům (nebo i jen obavám z nich), tak i vzhledem k nově vznikajícím regulacím.
Podle IDC stávající situace negativně ovlivňuje některé trhy s hardwarem, především s osobními počítači, tablety a monitory. První známky recese v některých evropských zemích a následné zpomalení podnikatelské aktivity se negativně projeví také na trzích serverů a úložné infrastruktury, které by měly v roce 2023 zaznamenat meziroční pokles.
Další z aktuální předpovědí IDC (Worldwide Services Tracker) odhaduje vývoj IT a podnikových služeb. Celosvětové tržby z IT a podnikových služeb by měly vzrůst (opět v konstantní měně) z 1,13 bilionu dolarů v roce 2022 na letošních 1,2 bilionu dolarů, což odpovídá meziročnímu zvýšení o 5,7 %. Zajímavé je, že aktuální verze prognózy počítá oproti předešlému výhledu z doby před půl rokem s vyššími čísly. Mj. i proto, že výdaje na konci roku 2022 byly vyšší než očekávané.
V rámci této kategorie je očekávaná míra růstu tržeb pro západní Evropu vyšší než pro region CEE (5,4 % vs. 4,3 %). Speciálně pak IDC snižuje i prognózu růstu pro ČR, Polsko a Rumunsko. I když se jedná o speciální výsek celkového trhu, i tak se ukazuje, že stávající situace postihuje různé trhy různou měrou. Střední a východní Evropa vůči současným turbulencím zranitelnější.

Zdroj: IDC

Exit mobile version