FELFEST – úchvatná podívaná

Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze se předvedla v tom nejlepším světle na FELFESTu v uvolněném prostředí v Praze v Dejvicích na trávníku „Kulaťáku“, hned vedle svého hlavního sídla. Bylo na co se dívat – bakalářské a diplomové práce byly až z říše sci-fi.
Tedy, něco takového by spíše bylo možno čekat od výzkumných a vývojových laboratoří ze specializovaných odvětví průmyslu.


Alexandr Laposa, Katedra mikroelektroniky

Například Alexandr Laposa z Katedry mikroelektroniky předváděl diplomové práce studentů – pasterizační kolonu na mléko s kapacitou nějakých 0,5 litru (cena materiálu cca 15 000 Kč, se započítáním práce odhadem tak milión) s reprodukovatelností na produkční stroj, nabíječku s termoelektrickým článkem na mobily do prostor mimo civilizaci, tenzometrické a fotoelektrické měřící zařízení s bezdrátovým přenosem a studentem navrženým zákaznickým integrovaným obvodem s minimalizovanou spotřebou, vedle byl k vidění robotický pavouk.

Katedra měření zase nabízela svezení na leteckém simulátoru, uprostřed na travnaté ploše byla elektrická formule. Vše made in ČVUT-FEL, včetně programových výpočtů i některých upravených algoritmů, kterým už ani Matlab či jiné průmyslové softwary nestačily.

Více už spíše fotografie, kam až se naše bezkonkurenční technická vysoká škola dostala díky kvalitě výuky.

Mimochodem – mezi 1 500 vysokými školami celého světa se umístila v první třetině a „leze nahoru“. Končíte střední? Máte takové děti? Nechcete to zkusit radši na ČVUT, než nějakou tu Vokovickou Sorbonu (posměšný název pro „vysokou“ školu VUML – „Výzkumný“ ústav marxismu leninismu (tehdejší oficiální název)), v současné podobě „vysoké školy“ mezinárodních vztahů jakožto velkovýrobny nezaměstna(tel)ných, případně jen zaměstnanců – dříve se jim také říkalo ŠPUK – škola pro udržení koryta.

Exit mobile version