Feromagnetický může být i LSMO

Materiálem použitelným pro spintroniku by se mohl stát i LSMO – tedy kombinovaný oxid lanthanu, stroncia a manganu.
Sypký LSMO je feromagnetický a má vlastnosti kovu, elektrickou vodivost lze přitom měnit účinkem vnějšího magnetického pole – tj. lze ji přepínat. Proto se o LSMO uvažovalo jako o možném spínači ve spintronických zařízeních. Problém až dosud ale spočíval v tom, že tenký LSMO (asi 5-10 atomových vrstev) tyto vlastnosti ztrácí. Vědci nyní zjistili LSMO uzavřený v „sendvičové podobě“ do izolantu udrží magnetické vlastnosti i v pouhých 2 vrstvách. To by pro využití ve spintronických zařízeních mělo stačit.

Feromagnetický polovodič

Na Brookhaven National Laboratory, Princeton University a Ames Laboratory připravili materiál s unikátní kombinací elektromagnetických vlastností.

Polovodičů, které jsou současně feromagnetické, známe dosud velmi málo, víceméně jde o pouze o sloučeniny chrómu. Nyní se ukázalo, že tuto vlastnost by měl mít i polovodič jodid vanaditý VI3. Ten by měl jít připravovat i v podobě 2D materiálu, který by navíc mohl mít nějaké speciální topologické vlastnosti, tj. odlišnou vodivost uvnitř a na okraji.

Exit mobile version