FESPA 2018 v širokém formátu

Jedním z dominujících témat veletrhu digitálního tisku FESPA 2018 v Berlíně byl tisk na velkoformátových zařízeních. Canon předváděl stroje získané akvizicí Océ a OKI prezentovala modely Colorpainter, získané díky převzetí divize Seiko I Infotech. I to prokazuje, jakou důležitost této oblasti přikládají samotní výrobci. Z mnoha dalších zajímavostí zaujal například bílý toner, který lze používat místo černého. Celkem bylo na FESPA 2018 přes 700 vystavovatelů.

OKI ColorPainter M-64s na FESPA 2018

OKI na FESPA 2018 prezentovala grafické LED tiskárny řady Pro a širokoformátové modely ColorPainter. S podtitulem „Alive with Colour“ představila široké portfolio produktů pro vnitřní i venkovní použití od digitální LED technologie až po velká inkoustová zařízení, vhodná pro tisk od nejmenších štítků a cenovek až po interiérové a exteriérové bannery, tapety, potisk automobilů a vysoce odolné billboardy. K vidění byla také OKI Pro9 Envelope Print System pro personalizovaný tisk obálek, nejnovější přírůstek mezi zařízeními OKI.

Návštěvníci měli možnost seznámit se s technologickými inovacemi OKI a jejich praktickými aplikacemi, včetně digitálního LED pětibarevného tisku, bílého toneru a neonových barev. Velká pozornost byla soustředěna také na širokoformátové tiskárny ColorPainter, kde model E-64s otevírá možnosti tisku širšímu spektru zákazníků a model M-64s přináší kvalitu grafického výstupu s vysokou rychlostí pro vnitřní i venkovní použití.

Canon Océ Colorado 1640

Canon ukazoval, co vytvořili sami zákazníci na velkoformátové roll-to-roll tiskárně Océ Colorado 1640 s využitím inkoustové technologie Canon UVgel. Dva stroje navíc předvedly návštěvníkům veletrhu při ukázkové výrobě svou produktivitu, kvalitu i univerzálnost v oblasti tiskových médií. V rámci expozice budou k vidění reálné produkty – například plátna, podsvícené bannery a samolepící grafiky. Prototyp Océ Colorado 1640 předvedl první plně automatizovaný systém s technologií ořezu v osách XY od společnosti Fotoba. Bylo vidět, jak výstup z tiskárny automaticky putuje do ořezové jednotky.

K dalším představovaným roll-to-roll tiskárnám od společnosti Canon patřila jednoprůchodová inkoustová tiskárna Océ ColorWave 910 s inline skládací jednotkou, která najde uplatnění v oblasti architektury, strojírenství a stavebnictví i při tisku plakátů. Océ ColorWave 700 poslouží při tisku na natírané i nenatírané tiskové materiály – od plakátů, přes bannery až po tapety.

Novinkou byl Océ Touchstone, řešení pro tisk s efektem reliéfu, které se uplatní v digitální velkoformátové grafice, výrobě interiérových dekorací a obalů. Výsledkem je tištěný efekt, který napodobuje povrchy s texturou, embosováním a umožňuje použití metalických akcentů a tisk plastického písma. Océ Touchstone lze využít k vytvoření celé řady povrchů s texturou – například vzhledu kamene, cihel, dřeva i dlaždic. Océ Touchstone se skládá ze čtyř komponent: pluginu pro Photoshop, workflow ONYX Thrive, softwaru Océ Touchstone s technologií ALPS a velkoformátové flatbed tiskárny Océ Arizona 1200 nebo 2200.

Ghost White toner

Výměnou černé cartridge za Ghost White toner může být libovolná tiskárna převedena na tiskárnu s bílým tonerem. To eliminuje potřebu investovat do nákladného systému bílého toneru. Ghost White Toner se v kombinaci se samočistícími transferovými papíry stal dalším řešením pro personalizaci tmavých a barevných oděvů. Ghost Sublime Toner umožňuje zákazníkům převést své stávající laserové tiskárny na sublimační tiskárny. S tonerem Ghost Sublime můžete tisknout přímo na transferový papír a pak jej přenést na textilie na bázi polyesteru a jiné podklady. Zákazníci prý tak mít jeden stroj pro všechny úkoly, například vytvářet kryty mobilních telefonů, podnosy, keramické hrnky, visačky na tašky, výtisky s vysokým rozlišením na hliníku, bavlněné košilky, tašky, klobouky a čepice po stisknutí tlačítka.

Exit mobile version