Finanční výsledky: Jak se dařilo IT korporacím?

Apple, Samsung, Google, Microsoft… Výsledková sezóna posledního týdne v největších IT firmách. I rekordní příjmy a zisk mnohdy přinesly pokles cen akcií, protože analytici čekali (či trhy vyžadovaly) ještě více. Druhá zajímavost, v souvislosti s daňovou reformou v USA se i krajně ziskové firmy mohly propadnout do účetní ztráty.
Většinou byly reportovány výsledky za loňský poslední kvartál a spolu s tím i za celý účetní rok, i když účtovací období mohou mít firmy nastavené různě.

Začněme největší firmou nejen v rámci IT, Applem. Příjmy za čtvrtletí dosáhly výše 88,3 miliardy dolarů, zisk 20,1 miliardy dolarů. Jedná se o rekord.

Viz také Apple dosáhl rekordního zisku, odbyt iPhonů ale zaostal za odhady

Prodej iPhonu X označují analytici za varovný, co bude dál? Dokonce se objevují názory (analýza KGI), podle nichž Apple výrobu iPhonu X ukončí již v polovině tohoto roku. Proč jsou prodeje relativně slabé? Částečně může být problém dán nasyceností čínského trhu se smartphony, nicméně Apple to zřejmě tentokrát především přehnal s cenou. Však také i kvůli tomu průměrná cena smartphonů na konci loňského roku prudce vzrostla.

Apple v souvislosti s americkou daňovou reformou převede zisky ze zahraničí do USA a zdaní je tam. Možná lze čekat, že Apple po zdanění peníze vyplatí formou vyšší dividendy nebo je použije k nějaké větší akvizici. EK tvrdí, že na dodatečné daně, které má Applu vyměřit Irsko, nemá přesun peněz do USA vliv.

Viz také: Evropská komise: Apple dál dluží Irsku 16 miliard USD, nehledě na platby v USA

Co hlavní konkurenti Applu? Google, respektive Alphabet, zvýšil meziročně příjmy o 24 % na více než 32 miliard dolarů. Firma ovšem stále naprosto dominantně závisí na příjmech z reklamy. Shrnuto, trh očekával lepší výsledky. Ve 4. čtvrtletí si firma „vyrobila ztrátu“ v důsledku americké daňové reformy.

Dalším velkým konkurentem Applu je Samsung. Viz také:
Výrobce elektroniky Samsung dosáhl rekordního zisku

Komentátoři se spíše než na souboj Samsung-Google v tomto případě soustřeďují na konkurenci Samsungu a Intelu. Samsung sesadil Intel a stal se největším dodavatelem čipů (roční tržby Samsung 69 miliard dolarů, Intel 63 miliard; u Samsungu představuje oněch 69 miliard za čipy pouze menší část z celkových příjmů 224,5 miliard). Komentátoři dodávají, že Samsung hodně těží z růstu cen pamětí DRAM a flash.

Samotný Intel plní v posledních týdnech média kvůli bezpečnostních chybám v procesorech, na poslední finanční výsledky však tyto problémy zřejmě ještě neměly vliv. Čísla se pokládají za solidní, zejména vzhledem k vývoji trhu (nástup mobilních přístrojů vs. PC). Tržby vzrostly ve 4. čtvrtletí o 4 % na 17,1 miliard dolarů, zisk překonal očekávání, takže akcie Intelu zamířily nahoru. Byznys Intelu se opět o kus posunul od procesorů pro desktopy a notebooky k datovým centrům.

Podobně jako pro Intel i AMD platí, že bezpečnostní zranitelnosti procesorů samotné výsledky zatím zřejmě nijak neovlivnily. Příjmy za čtvrtletí 1,48 miliardy dolarů znamenají růst 34 % a překonaly očekávání analytiků. Čistý zisk byl 61 milionů dolarů (před rokem ztráta 51 milionů). Rovněž výsledky za celý rok ukazují významné zlepšení – rozjely se prodeje čipů Ryzen a Radeon, rostly prodeje podnikovým zákazníkům. Pravda ovšem také je, že v roce 2016 AMD jednorázově účetně odepisovala v důsledku transakce související s odštěpením GlobalFoudries.
Celkově: v reakci na oznámené výsledky akcie AMD (snad i překvapivě?) oslabily.

Microsoft odepsal v USA až 13,8 miliardy dolarů, čímž mu za kvartál vznikla ztráta 6,3 miliardy (jinak by tedy zisk byl asi 7,5 miliard). Příjmy se blížily 29 miliardám.
Již tradičně rostly příjmy z cloudu Azure a z MS Office včetně Office 365 a z Microsoft Dynamics 365 (tedy opět z cloudu). Tentokrát šly meziročně dokonce nahoru (o 2 %) i tržby ve skupině, kam spadají Windows, Surface a Xbox, a to i když zařízení Surface se prodalo méně. Dalo by se říct, že vývoj byznysu Microsoftu teď poněkud kopíruje Intel.
(Poznámka: Další možný kostlivec ve skříni Microsoftu, LinkedIn. Jak se tato investice Microsoftu vyplatila? Nebude to „Nokia č. 2“? Ve 4. čtvrtletí přispěla síť LinkdeIn k příjmům Microsoftu ve výši 1,3 miliardy dolarů.)

V případě Facebooku opět platí, že výsledky překonaly očekávání analytiků, akcie ale přesto reagovaly poklesem.
Viz také: Facebook díky mobilní reklamě zvýšil čtvrtletní zisk

Možná pesimismus způsobilo to, že Facebook bude v důsledku změn firemní strategie zobrazovat méně reklamy a firma sama očekává, že zde uživatelé budou trávit méně času? (Tj. nešlo ani tak o reakci trhu na samotné výsledky?) Richard Chirgwin na The Register ovšem vysvětluje, že podle jeho názoru méně času stráveného na Facebooku nemusí pro provozovatele znamenat menší příjem z reklamy, což si uvědomuje firma, brzy to zjistí i inzerenti a nakonec pochopí i obchodníci na burze. Jinak také Facebook u USA jednorázově danil zisky ze zahraničí.

Amazon oznámil zisk 1,9 miliardy dolarů za 4. čtvrtletí – před rokem to bylo 749 milionů. Do vyššího zisku se ovšem započítává opět účetní efekt americké daňové reformy, tentokrát jako plus 789 milionů. Za celý rok měl Amazon tržby 188 miliard (růst asi 30 %) a zisk 3 miliardy.

Z dalších čísel: Rekordní čtvrtletí provozní zisk oznámila Sony. Tržby Vodafonu celosvětově klesly o 3,6 %. Za úspěšné se pokládají výsledky Nintenda (dobrý prodej konzole Switch). Úspěšná byla i Nokia, kde však velkou roli hrála jednorázová „patentová“ platba od Huawei. Alibaba sice překonala očekávání analytiků z hlediska příjmů i zisku, hodnota akcií ale klesla (i když např. Patria zde hodnotí další prognózu jako mírně pozitivní).

Viz také: SAP oznamuje finanční výsledky za rok 2017

Co z té záplavy čísle vyplývá? Akcie jsou v současnosti drahé, a pro akcie největších technologických firem to jistě platí dvojnásobně. Totéž se však dalo říct už před rokem, takže těžko předvídat, zda letos dojde k nějaké korekci směrem dolů (navíc dolarové ceny budou záviset i na vývoji měnové politiky v USA). Např. Goldman Sachs pro letošek akciím věří. Investiční výhled ČSOB na celý letošní rok označuje americké akcie za „drahé, ale stabilní“, takže i při korekci měly klesat relativně méně.

Exit mobile version