Fotograf na volné noze používá NAS WD My Cloud EX4100

Fotograf na volné noze zabezpečil svoji celoživotní práci tisíců fotografií díky NAS WD My Cloud EX4100, který mu je umožňuje zálohovat a sdílet.
Společnost 8DPR Jeana-Philippa Duarteho se specializuje na retušování digitálních fotografií již více než deset let. Za tu dobu jich nashromáždil obrovské množství, zejména fotografie luxusních značek módy a kosmetiky, s nejvýznamnějšími celebritami a s pozoruhodnými lifestyly.

Potřeboval vyřešit zálohování, ale i sdílení souborů

Za všechna ta léta nashromáždil Duarte práce pro svoje klienty nějakých šest tisíc fotografií. Kritickým problémem se pro něj nakonec stalo jejich bezpečné uložení a sdílení. Spolupracuje totiž na retušování s fotografy a redaktory. Fotografie ukládá, zálohuje a přenáší ve formátech PSD, PSB, TIF a JPG.

Až doposud používal pro ukládání svých fotografií standardní externí disky, což se postupně stalo těžkopádným a zpomalovalo schopnost je sdílet. Fotografie s vysokým rozlišením, byť pro jednoho klienta, zabíraly obrovský prostor – každá složka okolo 1 GB. Na jeden externí disk nebo veřejné cloudové úložiště, kde si měsíčně účtují okolo 10 EUR (270 korun), toho už bylo příliš. Veřejné cloudové služby navíc způsobovaly problémy v rychlosti nahrávání a stahování. Kvůli tomu bylo pro Duarteho obtížné s partnery spolupracovat. Musel s nimi totiž pro přenos fotografií vyměňovat disky, nebo využívat pro přenosy webové úschovny. Protože je retušování neustálý proces, bylo navíc pro každého z nich obtížné jednak sledovat změny verzí, jednak vědět, která z nich vyžaduje aktualizaci.

Životní práce, kterou Duarte nashromáždil za uplynulou dekádu, se nacházela na třech externích discích, a tento stav už dosáhl velmi riskantních rozměrů. Kdyby se s nimi totiž cokoliv stalo, byly by zničeny, někde zapomenuty nebo ukradeny, ztratil by kvůli tomu svoji celoživotní práci. Dopad by byl neměřitelný a navíc velmi špatný i na jeho další vztahy se zákazníky. Potřeboval proto řešení, který by ochránil jeho čtvrtletní příjem, přinejmenším od jednoho klíčového klienta. Cílem byl snadný přístup k souborům, jaký by umožňoval snadné zálohování a vyšší bezpečnost.

Řešení úložiště

Počátkem roku 2015 začal Duarte používat My Cloud EX4100 od společnosti Western Digital s úložnou kapacitou 16 TB. Instalace, konfigurace a nastavení jednotlivých uživatelských účtů vysoce výkonného řešení NAS, navrženého pro kreativní profesionály, nezabraly více než 30 minut. Nejvíce času zabral přenos terabajtů dat z Duarteho externích disků přes rozhraní USB do My Cloud NAS. Ale i to šlo v podstatě snadno, na stisknutí jediného tlačítka Copy. Příjemné bylo jednoduché uživatelské ovládání, a kromě toho kolik mu další funkčnosti přinášejí přidanou hodnotu navíc.

Přínosy řešení My Cloud EX4100 NAS

Duarte může po nasazení My Cloud EX4100 NAS poskytovat svým spolupracovníkům přístup založený na povolení. To jim umožňuje přenášet jejich aktualizace v reálném čase a zajistit, že každý pracuje na nejčerstvějších verzích fotografií, což minimalizuje zmatky, chyby a zpoždění. Práce je rychlejší a má vyšší produktivitu. Na Duarteho zapůsobila jednoduchost intuitivního a uživatelsky jednoduchého rozhraní, které nevyžadovaly ani pro něj, ani pro celý jeho tým žádné úsilí. „Lidé v našem oboru nejsou příliš techničtí, takže tyto jednoduché funkčnosti nám opravdu pomohly,“ sdělil Duarte.

Co se hodí navíc

My Cloud EX4100 NAS je také velmi vhodné řešení pro vytváření těsnějších vztahů se zákazníky, ať už se s nimi propojujete virtuálně, nebo setkáváte osobně. Klienti, kterým Duarte garantoval přístup, nyní mohou neustále přesouvat soubory díky využití nainstalovaných aplikací My Cloud, ať už na smartphonu, tabletu nebo stolním počítači. „Ve fotografickém světě jsme neustále na pochodu a velmi zřídka stále ve stejné kanceláři,“ vysvětluje Duarte, a dodává: „Používání externích pamětí USB flash nebo externích disků pro přenos fotografií není tak vhodné, ani bezpečné, jako řešení My Cloud. S tímto systémem nyní mohu okamžitě vidět svoje fotografie společně s klientem, při současném zanášení změn v obrazu ihned mu je zase poslat. To už mi doslova zachránilo život už vícekrát.

Možnosti vzdáleného zálohování u My Cloud EX4100 jsou také velmi přínosné. Nejenže mohl Duarte uvolnit prostor na svém interním disku přenesením kompletního obrazu (image) své knihovny na WD My Cloud EX4100 NAS, ale také už více nemusí manuálně zálohovat a přenášet externí disky, což vše vyžadovalo lidskou interakci a hrozilo postižením lidským faktorem – zapomětlivostí a zanášením zbytečných chyb. Avšak právě díky vlastnostem řešení My Cloud EX4100 dnes může Duarte naplánovat automatické zálohy z My Cloud EX4100 NAS, které má nainstalováno v pracovně, do druhého My Cloud EX4100 NAS, umístěnému jinde. „Jakmile je vzdálené zálohování nakonfigurováno a časové zálohy naplánovány, startují automaticky a už si ani neuvědomuji, že probíhají,“ říká.

Díky tomu, že se Duarte může spolehnout na nezaměnitelnost tisíců svých fotografií, které jsou nyní uloženy v bezpečném úložišti, poskytuje mu klid na soustředění se na další práci.

Exit mobile version