Fujitsu Digital Annealer – pseudokvantový počítač

Fujitsu Digital Annealer je počítač využívající standardní dvoustavový hardware 0/1, avšak díky aplikaci matematického aparátu kvantové mechaniky a unikátní vnitřní konstrukci s propojením každého s každým je už dnes 17tisíckrát rychlejší, než běžné počítače, sahá na 100tisíckrát vyšší rychlost.

Joseph Reger, CTO, Fujitsu

Na Fujitsu Forum 2017 v Mnichově měl přednášku Dr. Joseph Reger, Fujitsu CTO a Fellow, o kvantových počítačích. Sdělil o nich hodně zajímavého, a stručně představil také pseudokvantový počítač, který vyvinul v laboratořích Fujitsu Dr. Hirotaka Tamura, Fujisu Fellow (fellow = vědec, pracující pro danou společnost nejčastěji v oblasti základního výzkumu).

Quantum annealing – „kvantové žíhání“ využívá jevu kvantového tunelování (laicky se připodobňuje k výrobě samurajského meče, prolínání jednotlivých vrstev materiálu při jeho kování a žíhání zároveň). Kvantové žíhání je zároveň jediným komerčním způsobem výroby kvantového počítače.

Dr. Hirotaka Tamura se nechal kvantovým žíháním inspirovat a aplikoval poznatky z kvantové mechaniky. Jeho Fujitsu Digital Annealer (DA) lze díky aplikaci matematiky kvantových jevů na běžný hardware použít na kombinatorické úlohy. Přináší řadu přínosů z kvantového žíhání, avšak je založen na standardní dvoustavové digitální technologii nula/jedna, zatímco u kvantového počítače se odečítají stavy částic; stavů může mít každá částice nekonečně mnoho. DA má 1 024 bitů, avšak plné propojení mezi ostatními bity, takže jeho konstrukce odpovídá kvantové mechanice. Fujitsu spolupracovala s partnery jakými jsou kanadský startup 1Qbit a s University of Toronto na vývoji vhodného softwaru V budoucnu má být DA 100tisíckrát rychlejší než konvenční procesory. V současné době je „jen“ 17tisíckrát rychlejší. Kdybychom vzali v potaz Moorův zákon (tj. že každých 18 měsíců se hustota a počet součástek na čipu zdvojnásobí, což už mj. kvůli fyzikálnímu omezení šířky kanálu nejde), pak Fujitsu DA si posvítil o 14 generací běžných procesorů dopředu.

S takto rychlými počítači lze řešit řízení a zmírnění krizových událostí (disaster management and mitigation), molekulární výzkum, radioizotopní terapii lidského těla a vytvářet mnohem lepší modely strojového učení a umělé inteligence. „Kvantové stavy nemohou být kopírovány, kvantové sítě jsou bezpečné. Dokud nebudou kvantové výpočty dostupné všem, Digital Annealer od Fujitsu může být používán pro vytváření lepšího, bezpečnějšího a prosperujícího světě pro všechny. S kvantovými výpočty je pro nás budoucnost mnohem lepší a jasnější,“ uzavřel na přednášce Dr. Joseph Reger.

Exit mobile version