Fujitsu Forum 2019 – důvěra a hodnoty

Fujitsu Forum 2019

Fujitsu Forum 2019 v Mnichově proběhlo plně v duchu digitální transformace, inovací, umělé inteligence a využívání digitálních technologií a dat. V digitální transformaci se soustředí na sedm klíčových technologií.

CEO Fujitsu Laboratories Hirotaka Hara sdělil, že pokračující business model Fujitsu je založen na vytváření pozitivním vývoji, který má přinést pozitivní dopad na prostředí, společnost a byznys jakožto společnost digitální transformace. Business model Fujitsu si klade za cíl využívat digitální technologie a data za účelem vytváření důvěry, hodnot a využije k tomu konzultace, služby, technologie a integraci. Ve virtuálním světě digitálního prostoru se bude koncentrovat na sedm klíčových technologií.

Hirotaka Hara, CEO Fujitsu Laboratories
Hirotaka Hara, CEO Fujitsu Laboratories

Sedm klíčových technologií Fujitsu

Fujitsu hodlá být vedoucí organizací na tomto poli s globálním působením s hlavním důrazem na důvěryhodnost ve všech možných druzích transakcí prováděných jejími výpočetními systémy. Dává k tomu k dispozici své technologie Virtuora DX (bezpečná výměna dat), Dracena (platforma pro digitální dvojčata), Data Chain Lineage (správa původu dat a jejich historie) a IDYX (decentralizovaná autentizace ID, kde lze ID nastavit pro jakékoliv použití a každá osoba může zvolit a řídit rozsah, kde lze její ID použít).

Fujitsu Forum 2019 Mainframe Solutions

Umělá inteligence a pět principů AI ve Fujitsu

Ohledně etických problémů s umělou inteligencí představil Hirotaka Hara, CEO Fujitsu Laboratiries pět základních principů:

Digital Annealer

Digital Annealer je technologie digitálního žíhání, popouštění) je založena na matematickém modelu, inspirovaném kvantovou mechanikou a superpozicemi, přeneseném do nové výpočetní architektury.  Tato akcelerační technologie umožňuje podstatně rychlejší výpočty hlubokého strojového učení a je určena pro rychlé řešení kombinatorických problémů přenesením z matematických modelů do reálných use-cases, jaké jsou například v logistice (kdo dodá a v jakém pořadí), výrobě, finančnictví, distribuci, přenosech elektrické energie, ale i v reálném životě – jak sladit vhodné oblečení (barvy, vzory) apod. Tato akcelerační technologie umožňuje podstatně rychlejší výpočty hlubokého strojového učení. Digital Annealer pro Deep Learning, Content-Aware Computing a AI jsou technologie, kterými chce Fujitsu podstatně urychlit výpočetní potřeby dneška a odstranit některé problémy s AI, jako například současné hodnocení práce AI a monitorování výsledků z AI, které je manuálně velmi náročné, čímž se stává běžný model AI nepoužitelným. Společnost Fujitsu kvůli tomu například uzavřela spolupráci s jednou z nejvýznamnějších výzkumných institucí Inria, která se zabývá computer science; tato spolupráce začala už v roce 2017 a jejím výzkumným úkolem je analýza topologických dat posbíraných v čase.

Fujitsu Forum 2019 Quantum Inspired

Vícefaktorová biometrická autentizace s PalmSecure a bioLock

Společnost Fujitsu má pro vícefaktorovou biometrickou autentizaci patentovanou technologii PalmSecure už několik let. Jedním z příkladů je součinnost systému bioLock ve spojení s technologií Fujitsu PalmSecure – nabízí zvýšenou kontrolu nad tím, co se děje například v aplikaci SAP v přihlašovacím bodě, i když je uživatel již v systému. Systém žádá uživatele o autentizaci v určitých, předem zvolených okamžicích, nebo pro určité typy důvěrných souborů či finančních transakcí na vysoké úrovni, což neustále udržuje přístup maximálně zabezpečený. Technologie Fujitsu PalmSecure se systémem Fujitsu bioLock pomáhá předcházet podvodům i při objednávkách, výplatách, inventurách, v maloobchodě a v dalších oblastech. Biometrická autentizace například znamená, že všichni uživatelé jsou zodpovědní za veškeré faktury, které upravují, nebo za finanční transakce, které provádějí. V maloobchodním pokladním systému zabraňuje systém PalmSecure neautorizovaným slevám, falešným dárkovým poukázkám a zneužití hesel, protože zaměstnanci se nemohou schovat za obecné heslo nebo přihlášení.

Fujitsu Forum 2019 Managing Datacenter

Fujitsu Fellow Dr. Josef Reger ohledně kvantové nadřazenosti Googlu

CTO a Fellow Fujitsu (vědec pracující pro danou firmu, obecný titul který používají i ostatní korporace) Dr. Josef Reger nechyběl ani letos. Jeho přednášky postrádají slide-show, zato jsou k věci. Dr. Josef Reger hovoří zásadně bez slide-show, odpovídá přímo na dotazy z pléna a jeho odpovědi jsou velmi trefné a mnohdy velmi sarkastické. Například jaký je jeho názor na to, že Google po zveřejnění nedávných výsledků kvantových výpočtů prohlásil, že dosáhl kvantové nadřazenosti, Dr. Josef Reger odpověděl, že tento výrok lze také považovat za kvantový, a tak je s ním také třeba nakládat.

Fujitsu Forum 2019 Josef Reger, CTO a Fujitsu Fellow

Expozice Fujitsu Forum 2019

Přednášky a workshopy na Fujitsu Forum 2019 byly doplněny expozicí společnosti Fujitsu a jejích partnerů. Důraz byl kladen na firemní řešení pro různé segmenty (bankovnictví, retail, průmysl, IoT apod.). Nechyběla však ani koncová zařízení a běžné počítačové příslušenství.

Exit mobile version