Fujitsu Stylistic R726 – korporátní hybrid

Myšlenky „tabletu, který dokáže nahradit notebook“, se od června 2012, kdy Steve Ballmer představil model Surface, chopila řada výrobců, ovšem ne vždy úspěšně. Zvláště v segmentu pro profesionály, kde hraje důležitou roli bezpečnost, je těch dobrých počinů pomálu. Jedním z pokusů, který patří mezi ty povedené, je však každopádně Fujitsu Stylistic R726.

R726 jsme měli zapůjčen v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-6300U (2,4 GHz), 256 GB SSD M.2 a Windows 10 Pro s 12,5palcovým PLS panelem, to vše v šedém těle z hořčíku a hliníku. A i když je výsledná hmotnost tabletu pocitově okolo 1 kilogramu (tabulkově jde o 850 g), jde o robustní housing, který se nesnaží být za každou cenu co nejtenčí, jak dosvědčuje 9 mm tloušťka. Kromě skvělé tuhosti, což je pro mobilního uživatele věc dosti podstatná, zaručující značnou odolnost zařízení, zůstává dostatek místa i v okolí konektorů, které jsou přiměřeně chráněné a zároveň poskytují dobrou oporu připojeným kabelům. Nehrozí tedy, že by se ve zdířce mohl nějaký konektor klinkat nebo jste se museli strachovat, kdy se při letmém dotyku něco ulomí či poškodí.

Použitý displej typu PLS (Plane to Line Switching) patří rovněž mezi to lepší, co trh nabízí. Deklarovaný jas je 400 cd/m2, námi naměřený byl 420 cd/m2. Ve spolupráci s grafikou Intel Graphics HD 520 si poradí se složitějšími kancelářskými úkoly, přitom ale poskytuje dostatečný výkon a komfort pro přehrávání jak videa v nativním formátu displeje 1920 x 1080 pixelů, tak i obrazu v rozlišení až 4096 x 2304 pixelů v případě externího vyvedení přes HDMI. Jde samozřejmě o kapacitní řešení, které umožňuje ovládání tabletu jak prsty, tak případně stylusem s vlastní baterií, který najdete v příslušenství a který je ideální pro kreslení, psaní nebo přesnější ovládání. V případě potřeby, je pro něj k dispozici i stojánek, ukotvený v rámu tabletu.

Součástí řešení je samozřejmě také klávesnice. Její provedení může leckoho překvapit, během testování jsem si ji však zakrátko oblíbil. Bluetooth klávesnice se k základně přichycuje magnety a funguje současně i jako kryt displeje. V podstatě to vypadá, jako kdyby na magnetický cover iPadu někdo přilepil klávesy. Klávesnice tak má velmi krátké vedení, ale rozhodně není nepohodlná, a to ani po několika hodinách používání. Rozhodně jde v tomto případě o milé překvapení, protože po pravdě řečeno jsme se této na pohled atypické, gumově vyhlížející klávesnice trochu obávali.

Tablet jako takový nabídne ještě 3,5 mikrofonní a sluchátkový jack, interní mikrofon, rozhraní USB 3.0, HDMI, mini DisplayPort, čtečku paměťových karet a v našem případě i slot SIM karty. Testovaný model byl totiž osazen nejen tradičním WiFi adaptérem, ale nabídnul i LTE/3G modem. Pokud potřebujte další porty, můžete přes dokovací konektor připojit kolébku (volitelné příslušenství) s napájecím portem, HDMI, DisplayPortem, VGA, 2x USB 3.0, LAN a audio vstupem a výstupem.

Udávaný čas výdrže s 34Wh čtyřčlánkovou baterií je okolo 10 hodin, nám se v režimu úspory (jas 120 cd/m2) podařilo dosáhnout průměrného času okolo 12 hodin, ovšem při běžné činnosti jsme se dostali na 8 hodin. V případě, že používáte klávesnici, počítejte s časem výdrže o hodinu kratším.

Oblastmi, kde Fujitsu tradičně exceluje, jsou bezpečnost a řešení pro korporátní zákazníky. R726 je tak nabízen v provedení s technologií vPro (AMT 11.0) a TPM modulem. Pro uživatele jde především o možnost využívat Intel Pro Wireless Display (Intel Pro WiDi) či platformu Intel Unite, a bezdrátově tak přistupovat k prezentační technice a obsahu a vše sdílet v rámci konference, a to i vzdáleným přístupem.

Na práci s R726 si snadno zvyknete, jde totiž o velmi solidní stroj, který má v podstatě vše, co potřebujete. Zvlášť pokud hodně cestujete, je úspora místa a hmotnosti, kterou Stylistic R726 přináší, k nezaplacení. Za nás jde rozhodně o zařízení, s kterým nesáhnete vedle – hmotnost pod 1,2 kg i s klávesnicí, slušná výdrž, dobrá klávesnice, aktivní pero pro jemnější práci, pěkný výkon dostačující i na přestávkovou střílečku, zabezpečení s vPro a vzhled, za který se nemusíte stydět. Jenom nad cenou pohybující se nyní okolo 35 tisíc Kč bez DPH úplně nejásáme, ale i ta se dá zkousnout – řešení pro profesionální nároky vždy něco stojí. Koneckonců při téže konfiguraci je Fujitsu stále cca o 2 tisíce Kč levnější než například konkurenční MS Surface Pro, který navíc ani nenabízí možnost osazení modulem UMTS/LTE pro mobilní internet.

Pokud byste ovšem požadovali levnější alternativu, je v nabídce kromě verze s procesorem i5 rovněž slabší konfigurace s i3 (ovšem bez podpory vPro), kde cena začíná na zhruba 26 tisících Kč, a na druhou stranu také silnější a dražší s i7. Podobně SSD formátu M.2 je k dispozici ve velikostech 128 – 512 GB.

Exit mobile version