GALA zoptimalizovala výrobu, ekonomiku a prodej pomocí pokročilého ERP systému.

Společnost GALA je známým českým výrobcem kvalitních sportovních potřeb s tradicí sahající do konce čtyřicátých let minulého století. Od roku 2013 po velmi rychlé implementaci využívá společnost ERP systém Vision32 pro výrobu, ekonomiku, personalistiku a nově také pro podnikovou prodejnu.
Gala, a.s., vyrábí velmi kvalitní sportovní a medicinální míče, vybavení pro turistiku, šité doplňky pro armádu a policii, postroje na zahradní a záchranářskou techniku, šátky, vaky a nosiče dětí, boxovací pytle a další výrobky šité galanterie.

Hlavní sídlo společnosti Gala a. s. je situováno v Prostějově, tedy v městě proslulém zejména kvalitní textilní výrobou. Část výroby je dislokováno také na odloučenou provozovnu v Rýmařově.

V roce 2012 se vedení společnosti definitivně rozhodlo nahradit v té době již nevyhovující DOSový ekonomický a výrobní program. Bylo rozhodnuto o přechodu na novou platformu. Ve výběrovém řízení uspěla společnost Vision Praha s.r.o. s nabídkou implementace svého ekonomického a výrobního informačního systému Vision32.

„Společnost Vision Praha jsme vybrali především proto, že oproti mnohým jiným systémům umožňuje velmi variabilní nastavení modulů Technická příprava výroby a Řízení výroby a možnost specifických programových úprav v těchto modulech, které firmě po spuštění sběru dat z výroby s využitím Výrobních terminálů umožní detailně monitorovat výrobu a sledovat její efektivitu. Data z terminálů slouží pro zpracování mezd a controlling,“ uvedl Lumír Polcr, referent IT oddělení společnosti GALA.

Vlastní implementace byla zahájena na úplném konci roku 2012 a již v květnu 2013 byl splněn základní požadavek zadání: překlopení systému do nového prostředí a spuštění ostrého provozu ekonomických části systému Vision32. Ačkoliv původní zadání výběrového řízení na dodávku nového informačního systému požadovalo prosté překlopení podnikového systému na moderní platformu, již v rámci předimplementační analýzy se ukázalo, že ambice klíčových uživatelů jsou daleko vyšší. Tudíž byl naplánován postupný rozvoj systému až do podoby komplexního ERP systému. Takto smysluplně naplánované milníky postupně posouvají a rozšiřují možnosti celého podnikového systému.

V návaznosti tedy následovalo spuštění výrobních částí a postupně i rozšiřování systému o další agendy a funkcionality (nasazení čárových kódů, pokročilé funkce plánování, vyhodnocování zakázek, komunikace prostřednictvím EDI, využití nástrojů pro MIS a další). Koncem roku 2015 došlo k rozšíření systému o docházkový systém Vision32 a následně probíhá nasazení modul personalistiky a mezd.

Nyní se tedy komplexní informační systém Vision32 v Gala a. s. dále rozšiřuje i na podnikovou prodejnu. Tím se zjednoduší přímý prodej koncovým zákazníkům jak s využitím běžné prodejní pokladny, tak i pro zásilkový prodej.

A co bude následovat? Využití systému Vision32 v prodejnách je velmi široké. Umožňuje mimo jiné i napojení na bonusové a věrnostní systémy (např. I-BOD), možnost režimu off-line nebo kombinované platby na prodejně – je možné kombinovat různé způsoby úhrady: hotovost, kartu, cizí měnu, body, poukázky i šeky během jednoho nákupu. Tyto funkce využívá ve Vision32 například prodejce značkových potřeb pro domácnost Potten and Pannen.

Mariusz Wawrzyczek
obchodní manažer společnosti Vision Praha s.r.o.

Exit mobile version