GALAXY S III, nová vlajková loď Samsungu na trhu, vyplatí se jako pracovní telefon?

Na českém trhu se dnes objeví nový vlajkový chytrý telefon od korejského Samsungu, jaký je? Vyplatí se jako pracovní zařízení? Telefon, který vyjde přes patnáct tisíc, toho na první pohled nepřináší zase tak mnoho, nezajímavý ale také úplně není. Bez zajímavosti ostatně není ani celosvětově synchronizovaný prodej přístroje. Pojďme si jej tedy společně přiblížit.

HD Super AMOLED displej, má velikost 4,8“ a poměr stran 16:9. Displej bohužel oproti předchozím generacím klesl z plného RGB k PenTile displeji.

Nová vlajková loď současného lídra trhu má čtyřjádrový procesor (1,4 GHz čtyřjádro Samsung Exynos), HD Super AMOLED displej s poměrně obří (spíše tabletovou) velikosti 4,8“ a několik nových vlastností, které výrobce označuje jako pokročilé, stojí ale za zaváděcí cenu, která úspěšně atakuje iPhone? Samsung GALAXY S III se u nás totiž začal prodávat za neuvěřitelných 15 490 Kč s DPH.

Přístroj s poslední generací Androidu (ICS) využívá Super AMOLED displej o 0,5 palců větší, než u modelu GALAXY S II. Společnost u modelu zdokonalila interakci mezi přístrojem a jeho uživatelem. Telefon dokáže rozpoznat vaši tvář, hlas i pohyby, a dokonce na vás dokáže reagovat a přizpůsobit funkce telefonu tak, aby ovládánjí telefonu bylo pohodlné a intuitivní.

Cena podobná jako u konkurenčního přístroje od Apple není náhoda, Samsung se dlouhodobě soustředí na konkurenční boj právě s touto značkou. Zahájení prodejů se také ihned projevilo na mírném poklesu hodnoty akcií této konkurence, samotné akcie Samsungu velký pohyb zatím nezaznamenaly.

Zajímavě je také vyřešený marketing telefonu, telefon je uváděn na trh prostřednictvím tzv. World Tour. Ta putuje napříč velkoměsty jako je Sydney, Dillí, Dubaj, Moskva, Sao Paulo, Peking, Soul, New York a Tokio a umožňuje účastníkům získat osobní zkušenost s novým telefonem.

Čím hodlá korejský krasavec zaujmout?

Telefon obsahuje několik tzv. pokročilých funkcí, z nich jsou nejčastěji vzpomínány čtyři. První z nich, funkce Smart stay rozpozná, jak telefon právě používáte – například zda čtete elektronickou knihu nebo brouzdáte po internetu. Přední kamera telefonu sleduje vaše oči a telefon automaticky ponechá jas displeje neztlumený, abyste mohli pohodlně číst.

Ovládat telefon lze také pohybem. Pokud někomu píšete zprávu a během psaní se rozhodnete, že dotyčnému raději zavoláte, stačí přiložit telefon k uchu a funkce Direct call (Přímé volání) by měla vytočit potřebné číslo.

Jestli se vám také stává, že často přehlédnete zmeškaný hovor či zprávu, možná oceníte funkci Smart Alert (Inteligentní upozornění). Ta funguje na principu, že když telefon po nějaké době nečinnosti vezmete do ruky, začne vibrovat, aby vás upozornil na vše, co jste zmeškali.

Vylepšená multimédia

Samsung Galaxy S III – Burst shot

Dále přístroj nabízí hlavně multimediální funkce, mezi ně patří Pop up play, která umožňuje kdekoli na obrazovce přehrávat video a zároveň spouštět jiné úkoly, čímž při kontrole nových e-mailů nebo při brouzdání po internetu odstraňuje nutnost zavírat a opět spouštět video.

8megapixelový fotoaparát je vybaven závěrkou s nulovým zpožděním (podobně jako u zrcadlovek), která umožní snadněji zachycovat pohybující se objekty bez zpoždění – obraz, který vidíte, je obraz, který pořídíte.

Funkce Burst shot okamžitě zachytí sérii dvaceti po sobě jdoucích snímků, a funkci Best Photo, poskytuje Samsung GALAXY S III uživatelům při práci s fotoaparátem lepší a atraktivnější zážitek.

Funkce Buddy share

V oblasti focení můžeme ještě zmínit funkci Buddy Photo Share, která umožňuje přímo z fotogalerie sdílet snímek současně se všemi, kteří jsou na fotografii zachyceni na sociálních sítích. Pokud se zajímáte spíše o video, tak to lze pořizovat v HD rozlišení dokonce i pomocí 1,9Mpx fotoaparátu na čelní straně. Vylepšené přisvětlení na zadní straně přístroje dále přispívá k odstranění neostrosti fotografií, ke kterému dochází v důsledku otřesů, a to částečně i za horších světelných podmínek.

Nová funkce S Beam, kterou GALAXY S III nabízí, je zdokonalením technologie Android Beam a umožňuje odeslat film o velikosti 1 GB během tří minut pouhým přiblížením k dalšímu telefonu GALAXY S III. Přenášet můžete i hudbu – během pouhých tří sekund odeslat hudební soubor o velikosti 10 MB.

Funkci AllShare Play lze použít k bezprostřednímu sdílení jakýchkoli souborů mezi GALAXY S III a tabletem, PC nebo televizorem a to bez ohledu na vzdálenost mezi přístroji. AllShare Play také zahrnuje funkci Group Cast, která umožňuje sdílet bezdrátově obsah na obrazovce s několika přáteli na stejné Wi-Fi síti – můžete vkládat komentáře a zakreslovat změny, čímž na svém přístroji dosáhnete sdílení v reálném čase. V telefonu je přednainstalovaná aplikace webového úložiště Dropbox, Samsung zde nabízí 50 GB volného místa na první 2 roky používání telefonu.

Siri, co se nejmenuje Siri

práce s hlasem

GALAXY S III je vybaven také funkcí pokročilého rozpoznávání hlasu S Voice, takže je schopen naslouchat vašim povelům a reagovat na ně. Kromě toho, že funkce S Voice umožňuje prostřednictvím hlasu vyhledávat informace a komunikovat s přístrojem, nabízí také rozsáhlé možnosti, jak telefon ovládat a zadávat mu pokyny. Funkci S Voice můžete použít také k přehrávání vašich oblíbených písní, k zesílení či zeslabení hlasitosti, odesílání SMS zpráv a e-mailů, organizování vašeho kalendáře nebo k automatickému aktivování fotoaparátu a pořízení fotografie.

Design a ergonomie

Samsung Galaxy S III v modré variantě

Samsung GALAXY S III vsází zejména na ergonomii a pohodlí, oproti předchozím telefonům výrobce se nesnaží bezhlavě kopírovat konkurenci (první generace telefonu), ani zbytečně neexperimentuje. Minimalistický design přístroje charakterizují hladké a zaoblené linie. Telefon je nyní k dostání v odstínu mramorově bílé, ale měla by následovat ještě metalicky modrá varianta.

GALAXY S III nabízí celou řadu příslušenství, mezi které patří různá barevná pouzdra, HDTV adaptér nebo třeba originální nabíječka pro druhou baterii, kterou lze využít jako stojánek. Allshare Cast Dongle slouží pro sdílení obsahu přes Wi-Fi nebo najde využití také jako projektor díky vestavěnému HDMI portu.

Závěr

Podtrženo sečteno, je nejnovější přírůstek z Galaxy série hlavně multimediálním přístrojem určeným pro zábavu, má ale několik velmi zajímavých funkcí (Smart Alert nebo Direct Call), kterými by se mohli inspirovat jiné pracovněji laděné telefony. Jeho hlavním úskalím pro pracovní využití je poněkud nepraktická velikost („nevejde se do kapsy“) a malé množství funkcí okamžitě využitelných pro firemní nasazení. Diskutabilní je také výdrž, hardwarová výbava nasvědčuje vysoké spotřebě, což dokládá i nasazení 2100 mAh baterie, společnost se navíc vyhýbá dotazům po celkové spotřebě přístroje. Nicméně to ovšem nic nemění na tom, že jde pravděpodobně o nejzajímavější Android telefon na současném trhu.

Zakladní parametry

 

Sítě

 2.5G (GSM/ GPRS/
EDGE): 850 / 900 / 1800 /   1900 MHz

 3G (HSPA+ 21Mbps):
850 / 900 / 1900 / 2100  MHz

 4G (dostupná dle
regionu)

Display

4.8
palců HD Super AMOLED (1280×720)

Rozměr

136.6
x 70.6 x 8.6 mm, 133g

Konektivita

 WiFi a/b/g/n, WiFi
HT40

 GPS/GLONASS

 NFC

 Bluetooth® 4.0(LE)

Senzory

Akcelerometer,
RGB light, kompas, proximity senzor, gyroskop, barometr

Paměť

16/
32GB (64GB bude dostupná v brzké době) + microSD slot (až 64GB)

Baterie

2,100 mAh

Exit mobile version