GALILEO: sídlo GSA definitivně v Praze a nové satelity v září

Nedávný pokrok Číny ve výstavbě jejího vlastního navigačního systému zřejmě rozhoupal také Evropu. Ta koncem minulého týdne oznámila plán na vypuštění dalších dvou družic evropského satelitního navigačního systému Galileo a to na 28. září z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně. Definitivní rozhodnutí padlo také ohledně byrokratického sídla projektu v Praze, chvíli ale bylo na mále.

satelit navigačního systému Galileo

Dnes jsou na oběžné dráze dva satelity, oba v testovacím provozu bez finálního designu. Podobná situace bude panovat i u následujících dvou družic. Jaký je vůbec smysl takového pilotního provozu? Podle ESA jsou čtyři testovací satelity nezbytnost pro možnost otestovat funkčnost systému a pozemských sběrných stanic, které budou provádět měření a kalibrovat přesnost systému.

Od roku 2013 by mělo dojít k vypouštění satelitů již takzvaně na ostro, podle EK se má vypouštění již reálných satelitů oproti současnosti také radikálně zrychlit. Dnes je zatím pro smích celému světu. Finální konfigurace systému počítá s 30 satelity na orbitu, přičemž v reálném provozu jich bude 27 a tři budou fungovat jako záložní. Zajímavé je, že americký systém NAVSTAR GPS si vystačí s menším počtem družic.

Model Ariane launcheru v sídle ESOC

Smlouva na výrobu prvních 26 kusů satelitů, včetně čtyřech testovacích existuje od začátku roku 2010, letos k nim bylo doobjednáno dalších osm kusů. Sympatický indikátor je ale zejména další indikátor a to objednávka na modifikaci rakety Ariane 5, ta nově umožní vynést až čtyři více jak půltunové satelity Galilea současně.

Sídlo GSA v Praze, ale s výhradami

Poslanecká sněmovna koncem uplynulého týdne schválila dohodu, jež umožní přesun sídla evropské agentury pro vesmírný systém Galileo (GSA) z Bruselu do Prahy. Krok, který umožní ČR historický posun ve významu pro evropský vesmírný program a představuje několikaleté úsilí české diplomacie, měl ale chvíli na mále.

S programem nesouhlasil senátní zahraniční výbor a to přesto, že jej hospodářský výbor horní komory parlamentu předtím naopak podpořil. Podle některých senátorů je celý projekt silně předražený a nerentabilní. Pravdou je, že Galileo za (zatím) zhruba 3,5 miliardy eur (asi 85,2 miliardy Kč) je vůbec nejdražším společným projektem EU, celý projekt je navíc v permanentním skluzu a hrozí mu další prodražení (odhadovaná částka se neustále mění).

Prvotní odhady na pozemní infrastrukturu a vynesení cca 14 satelitů byly 1,8 mld €, postupně pak narostly až na současných cca 7 miliard eur. Jedná se ale jen o počáteční fázi rozpočtu pro léta 2006 – 2014, kdy bude systém GALILEO zprovozněn jen částečně. Před dosažením plného operačního stavu mohou celkové náklady narůst až na 22 miliard eur.

Pro Evropskou komisi byl tvrdý oříšek ono financování zajistit, došlo i na doposud nevídané přesuny financí z jiných rozpočtových kapitol. Úplně původně se počítalo, že velkou část rozpočtu projektu převezme podnikatelský sektor, ale se zrůstajícími náklady a nejistou garancí bezpečnosti investic velké komunikační firmy ztratily zájem a garanci za kompletní financování převzala EU.

„Agentura by se měla přestěhovat a otevřít v průběhu prázdninových měsíců, přesný termín zatím není stanoven. Nicméně předpokladem je, že to bude 1. srpna,“ prohlásil ministr dopravy Pavel Dobeš. Podle výkonného ředitele vesmírné agentury GSA Carla des Doridesa se do Prahy do roku 2012 přestěhuje zhruba 45 úředníků s tím, že v průběhu následujících let by se měli připojit další. Celkově by měl úřad zaměstnávat kolem šesti desítek lidí.

Galileo není jediným velkým projektem, který GSA zaštítí. Jedním z paralelních projektů je rozvoj a provoz technologie EGNOS, jež funguje jako zesilovač GPS signálu na území Unie. V budoucnu se plánuje její využití také u samotného Galilea a konkurenčního ruského pozičního systému GLONASS. Ten se zatím stačil proslavit zejména díky pádu několika svých satelitů.

Co naopak v Praze sídlit nebude, je dohledové centrum systému. Ty jsou v plánu hned dvě, jedno je umístěno v Německu (ESA ESOC), centrum s ČR soutěžilo také o umístění centrály a druhé má být v Itálii.

Již nějaký ten pátek se vlekoucí start projektu Galileo by měl Evropu zbavit závislosti na americkém pozičním systému GPS. Plně funkční by měl systém být v roce 2017 či 2018.

Jen za euro ročně a s dalšími výhodami

Přestěhování administrativy Galilea z Bruselu do Prahy ale nebude úplně bez kompromisů. Agentura bude totiž podle dohody za nájem sídla platit prvních pět let pouze euro za rok. Následně dojde na úpravu podle běžného komerčního nájmu.

Ve smlouvě je ale výjimek více. Agentura bude takový malý stát ve státě. Bude mít například imunitu vůči českému trestnímu, občansko-právnímu a správnímu právu a exekučním opatřením. Podobná situace panuje často například u vojenských základen cizích států na jinak suverénním území.

Kromě toho se na GSA nebudou v ČR vztahovat ani další povinnosti. Měla by například být osvobozena od povinných odvodů do systému sociálního zabezpečení a povinného pojištění vyjma povinného ručení. Pracovníci agentury budou podle všeho vnímání jako zaměstnanci orgánů EU.

Exit mobile version