Gartner: 10 mobilních technologií, se kterými se firmy a vývojáři musí naučit žít

Organizace, které chtějí naplno využít potenciál mobility, jednoho z hlavních trendů v oblasti podnikových informačních systémů, musejí zvládnout celou řadu technologií a dovedností, z nichž mnohé jsou pro IT oddělení dosud velkou neznámou, tvrdí viceprezident Gartneru, Nick Jones.
Jones, sestavil výběr hlavních deseti mobilních technologií a schopností, které by si organizace měly osvojit v průběhu příštích dvou let. Ty vypadají následovně:

1. Multiplatformní nástroje pro vývoj aplikací

Většina organizací bude potřebovat pro své interní IT nástroje s podporou minimálně „3 x 3“ (Android, iOS, Windows) platforem a tří architektur (nativní, hybridní a mobilní web). S tím je spojena řada problémů které sahají od bezpečnosti, přes konflikt mezi produktivitou vývojářů a stabilitou aplikací.

2. HTML5

O HTML5 se hovoří již léta, s masivním rozšířením velkých chytrých mobilních telefonů se z něho stává důležitý standard, který sebou bohužel přináší řadu implementačních a bezpečnostních rizik. Tak či tak z HTML5 se stává základní technologie pro firemní aplikace, které musejí běžet napříč různými zařízeními.

3. Pokročilý design a přívětivé uživatelské prostředí aplikací

S rostoucím počtem mobilních aplikací pro firemní prostředí a delšími zkušenostmi z užívání mobilních aplikací obecně se rychle zvedají nároky na design a uživatelskou přívětivost aplikací. Uživatelé požadují zejména decentní (“tiché”) a přehledné prostředí a ocení hravé detaily. Specifickou kapitolou jsou problémy charakteristické pro užívání mobilních telefonů – dělená uživatelská pozornost při manipulaci s aplikací, hrozba náhlého přerušení při práci (a požadavek na snadné navázání na rozdělanou činnost).

4. Přesná a všudypřítomná lokalizace

Velmi přesná lokalizace uživatele aplikací nejen venku, kde funguje triangulace pomocí BTS a GPS signál, ale také v budovách, pomocí WiFi a mobilních femto/micro buněk je již v tuto chvíli častým požadavkem při vývoji.

5. Doplňky a senzory

Nový trend doplňků jako jsou chytré hodinky, zdravotní sensory, chytré šperky a zobrazovací zařízení (chytré brýle) v nadcházejících dvou letech překročí kritickou uživatelskou masu a stanou se naprosto běžnou součástí našich životů. To ale sebou přináší spoustu požadavků na to umět data z těchto zařízení zpravovat a vyhodnocovat. Na druhé straně mohou firmám tyto prvky také život podstatně usnadnit, využití najdou od bezpečnostní sféry (monitoring, kontrola, identifikace) až po sběr dat kritických pro hlavní byznys společností.

6. Nové Wi-Fi standardy

Wi-Fi standardy jako je 802.11ac, 11ad, 11aq a 11ah radikálně zvedají datovou propustnost, to přináší nové výzvy a příležitosti pro aplikace založené například na telemetrii.

7. Firemní mobilní management

Pod zkratkou EMM (Enterprise mobile management) budeme v nedaleké budoucnosti čím dál tím častěji narážet na trend postupného splývaní mobilního managementu a s ním spojených výzev bezpečnosti a zajištění podpůrných technologií. Představit si pod ním můžeme samotný management mobilních zařízení, management ve firmě využívaných mobilních aplikací a prvky synchronizace a sdílení napříč operačními systémy i platformami (PC, tablet, telefony).

8. M2M komunikace, aneb “chytré objekty”

LED žárovky připojené na Internet, lednička se SIM kartou či nejrůznější zdravotní senzory jsou další velkou výzvou. Od telefonů se bude očekávat, že zvládnou tyto objekty nejen ovládat, ale také snadno a rychle vyhodnocovat informace o jejich provozu, nebo nasbíraná data (senzory).

9. LTE a LTE-A

Long Term Evolution a její nástupce LTE Advanced přinášejí ve světě mobilních sítí stejné výzvy jako v bezdrátovém nové standardy WiFi. Vyšší propustnost a menší latence přinesou tlak zejména na streamovací služby.

10. APM čili nová posedlost měřením

Množství rozdílných mobilních zařízení znemožňuje komplexní a snadno porovnatelné testování aplikací, nepředvídatelná povaha různě implementovaných mobilních sítí a cloudových služeb pak vytváří úzké hrdlo, které je však zatím obtížně lokalizovatelné, takže se běžně můžeme setkat s tím, že operátoří a poskytovatelé služeb házejí vinu jeden na druhého (případně na neodladěná koncová zařízení a aplikace).

Blízká budoucnost tak má být posedlá mobilními monitorovacími nástroji a vytvářením nejrůznějších mobilních metrik, které mají vše zachránit. Nejčastěji se hovoří o tzv. application performance monitoring (APM). APM má přinést lepší vhled do chování aplikací ve využívaných sítích a přinášet statistiky o tom, které operační systémy a koncová zařízení jsou nejvíce preferovány, nebo monitorovat další chování uživatelů.

Pro tvůrce aplikací tak vniká nový silný tlak, neboť podstatným prvkem využívání jejich aplikací je také důkladné pozorování jejich chování a vytěžování jak na straně uživatele ve vztahu k aplikaci, tak aplikace ve vztahu ke zdrojům s nimiž pracuje.

Exit mobile version