Gartner čeká rychlý růst trhu s nástroji pro hyperautomatizaci

Zdroj: Pixabay

V příštím roce má trh softwarových nástrojů pro podporu hyperautomatizace dosáhnout hodnoty 597 miliard dolarů. V roce 2020 byla hodnota trhu 482 miliard, v roce 2021 se jeho velikost odhaduje na 432 miliard dolarů.

Společnost Gartner ve své prognóze řadí do této kategorie nástrojů robotickou automatizaci (poznámka: i když RPA se jindy pokládá za jednoduchý nástroj a spíše protiklad plné automatizace/hyperautomatizace), umělou inteligenci, aplikační platformy vyžadující jen malé znalosti programování (low-code application platforms, LCAP) a virtuální asistenty. Dále studie Gartner hovoří o „technologiích, které organizacím umožňují rychle identifikovat, prověřit a automatizovat co nejvíce procesů“. A report obsahuje také termín procesně agnostický software. To má znamenat, že firmy tímto způsobem mohou automatizovat různé procesy, bez ohledu na vertikály a horizontály, příslušné nástroje jsou univerzální a pracují s obecnými kategoriemi (účet, faktura, objednávka, zákazník…). Nezáleží (respektive: nemělo by záležet) ani na samotné IT infrastruktuře, kde se stávající ne plně automatizované aplikace provozují. Navíc ale Gartner dělí tento typ nástrojů na 20 dalších podtypů…

Procesně agnostický software bude podle Gartneru hlavním tahounem růstu, když se investice do něj každoročně zvednou o 25 %, v porovnání s velikostí celé kategorie nástrojů se ovšem jedná o růst z poměrně malých čísel (výdaje 19,6 miliard dolarů v roce 2020). Vedle procesně agnostického softwaru se v metodice Gartneru jako další kategorie vyčleňují specializované nástroje určené pro automatizaci předem určených procesů, respektive konkrétních stávajících podnikových aplikací, jako je např. ERP, CRM nebo řízení dodavatelských řetězců (procesně agnostický software „nemusí vědět“, že se např. Automatizuje ERP, tento typ automatizačních nástrojů ano). Třetí skupinou pak mají představovat nástroje automatizující přijímání nových dat: OCR a přijímání dokumentů (automatizace papírových záznamů, kdy nejde pouze o samotnou digitalizaci, ale i o strukturování dat/obsahu/dokumentů), automatické ověřování podpisů, konverzační umělá inteligence, obecné nástroje pro zpracování přirozeného jazyka (NLP, natural language processing). Z těchto nástrojů budou podniky nejrychleji zavádět mapování (automatizaci viditelnosti) obchodních činností, vytěžování obsahu, orchestraci práce napříč platformami a nástroje umožňující automatizaci komplexních pravidel.

Do roku 2024 by pomocí hyperautomatizace měly být podniky schopné snížit své provozní náklady v průměru až o 30 %. Pokročilá automatizace má být podmínkou úspěchu digitální transformace firem.

Exit mobile version