Gartner potvrdil veřejné obavy: Windows 8 není dobře zvládnutý pro použití na klasickém PC

Windows 8, tak jak jej v současné chvíli prezentuje poslední stahnutelná verze Release Preview, není dobře zvládnutý operační systém pro použití na klasických PC, kde tvoří hlavní vstupní zařízení klávesnice a myš. Na vlastní oči se o tom přesvědčil i ředitel výzkumu analytické společnosti Gartner, Gunnar Berger.

Windows market

Berger minulý týden odprezentoval sérii pěti článků ve kterých se novým operačním systémem Microsoftu intenzivně zabývá, kritika ergonomie ovládání na PC je z textu více než zřejmá. “Desktopy zatím stále používají jako hlavní vstupní zařízení klávesnici a myš a zrovna Microsoft by to mohl vědět. Přesto to vypadá, že na tento jednoduchý fakt firma při tvorbě Windows 8 zapomněla,“ píše v jednom z textů Berger, který systém testoval na svém PC.

Své tvrzení dokládá na několika příkladech.

  1. Na PC je v základním uživatelském rozhraní, kterým je Windows Metro, potřeba vynaložit příliš mnoho scrolování, které si zatím nelze nijak usnadnit. V případě použití myši to znamená množství rozmáchlých pohybů.
  2. Metro nesmyslně (odmyslíme li estetický důvod) plýtvá prostorem, totéž platí o zobrazení aplikací a start menu
  3. Aktivování menu pohybem myši k okraji pracovní plochy je na PC neergonomické a představuje pro člověka menší očistec.
  4. Nedořešený zůstává také vzdálený přístup k PC: při stlačení klávesy „Windows“ reaguje lokální systém namísto vzdáleného.
  5. Aktivace skrytých menu přesunutím kurzoru k okraji pracovní plochy na vzdáleném systému připomíná spíše plošinovou hru, ve které musí být člověk nadán rychlým postřehem, dispozicemi pro drobné nuance v posunu kurzoru a trpělivostí.

Berger potvrzuje, že Microsoft úplně nezapomíná na alternativní způsoby ovládání, jako jsou například klávesové zkratky, ale připomíná, že to je v případě Windows, což je historicky klasický desktopový operační systém, přeci jenom poněkud málo, navíc poukazuje na fakt, že klávesové zkratky se mezi běžnými uživateli nikdy pořádně nezabydlely. Naopak používání Windows 8 na tabletu bez nutnosti připojovat se ke vzdálenému PC hodnotí Berger silně nadprůměrně.

IDC před více jak půlrokem dospěla ke stejnému závěru

Windows 8: přístup ke Skydrive
Dotyková klávesnice pro tablety

V prosinci loňského roku vydala konkurenční agentura IDC prognózu vývoje systémového softwaru pro letošní rok. V řadě předpokladů se s tvrzením Bergera prakticky shodovala. Podle prognózy prakticky nebude docházet k upgradu z Windows 7 na Windows 8, protože uživatelé klasických PC vlastnosti nového operačního systému nevyužijí.

Microsoft se sice snaží potenciální zájemce o upgrade uklidnit, že nové rozhraní Metro půjde dobře používat i s klávesnicí a myší a některé změny zjednoduší práci i při tomto ovládání, ale celá snaha přichází zřejmě pozdě. Chystaný OS mezitím již získal nálepku „tabletový“.

Ve firmách teprve nedávno doběhla migrace na Windows 7, a tak budou mít tendenci s dalšími změnami rozhodně nespěchat. Windows 8 tak možné čeká osud Windows Vista a většina zákazníků tento systém prostě přeskočí. IDC je z téhož důvodu skeptická i k Windows 8 Serveru.

Exit mobile version