Google konečně spouští Google Drive

Americký hegemon na poli internetového vyhledávání včera ve večerních hodinách našeho času uvedl do ostrého provozu službu Disk Google (Google Drive). Ten tak rozšíří jeho cloudové služby, co ale umí a co bude dál?

Google Drive

Do samotného portfolia cloudových služeb společnosti patří primárně freemailový klient (Gmail), sdílený Kalendář Google či balíček aplikací Dokumenty Google, které spolu rozšiřujícím s firemním balíčkem Google Apps konkurují službám typu Office 365 a tvoří zajímavou alternativu firemním (i nefiremním) offline řešením.

Právě Dokumnety Google (Google Docs) jsou novou službou zasaženy nejvýrazněji, respektive přesněji došlo k jejich sloučení právě se službou Google Drive.

Dokumenty Google slouží k vytváření, sdílení a spolupráci na dokumentech v reálném čase a od úterka se s novými funkcemi stávají součástí Disku Google. Uživatelé teď budou moci přidávat a editovat komentáře pro nejrůznější typy souborů, včetně obrázků, videí a PDF dokumentů.

Disk Google také dokáže rozpoznat objekty na fotografiích nebo text v naskenovaných dokumentech. Vyhledávat mohou uživatelé ve službě podle klíčových slov nebo pomocí filtru dle typu souboru, vlastníka, aktivity a mnoha dalších možností. Doplňkové funkce jsou tedy zdá se hlavně zábavního charakteru, pro firemní segment toho příliš mnoho nového nepřinášejí, nebo že by přeci jen ano?

Zálohujeme, zálohujete, zál…

Jedna důležitá vlastnost užitečná pro firemní segment by zde přeci jenom byla, nehodí se sice z povahy služby pro vyloženě kritická data, ale je zde. Hlavní výhodou cloudové služby Disk Google by totiž mělo být bezpečné zálohování a přístup k datům odkudkoli a to z libovolného zařízení. Uživatelé by tak o své soubory neměli přijít ani v případě selhání počítače nebo ztráty mobilního telefonu.

Aplikaci pro obsluhu služby je možné nainstalovat do počítače, včetně zařízení od Apple. Mobilní aplikace pro telefony Android a tablety je k dispozici ke stažení v Google Play, zatím mají smůlu uživatele iPhone, ale iOS verze se prý připravuje.

Co by údajně mělo službu nejvíce odlišit od konkurence má být její otevřenost. Google Drive je koncipovaný jako otevřená platforma. Několik aplikací třetích stran založených na Google Drive je dostupný v Internetovém obchodě Chrome (Chrome Web Store) a další budou přibývat.

Službu zálohování spustila na svém SkyDrive také konkurence. Microsoft včera představil na svém úložišti funkci zvanou „fetching“. Ta umožňuje připojit se odkudkoliv přes SkyDrive ke svému vzdálenému počítači a procházet soubory, které jsou na něm uložené, nebo streamovat multimediální soubory. Microsoft také zvýšil maximální limit pro velikost jednoho souboru uloženého na SkyDrive, a to na 2 GB.

Relativně malá kapacita

Co poměrně překvapilo, obzvláště v souvislosti s čerstvou redukcí kapacity u konkurenční služby Microsoftu a někdejší velkorysostí spouštěného Gmailu, je relativně malá úložná kapacita. Se službou získají uživatelé pouze 5 GB prostoru zdarma. Prostor je sice možné navýšit, ale to již zdarma rozhodně nebude, zvyšování se bude dít za měsíční poplatek na různé úrovně kapacity od 25 GB až do 1 TB. S přechodem na placený účet se uživatelům automaticky navýší i kapacita jejich Gmail účtu na 25 GB.

Když se podíváme na oznámení Microsoftu jen den předem, skoro to vypadá, jako by o tomto plánu Google věděl a kapacitu své služby nastavil tak, aby byla přesně jen o pár (doslova) GB větší. Noví uživatelé služby SkyDrive tak dnes mohou zdarma používat webové úložiště od Microsoftu pouze do kapacity 7 GB, původně ale byla kapacita výrazně vyšší, tedy 25 GB. Již registrovaní uživatelé služby SkyDrive, kteří měli ke dni 22. dubna 2012 uložen na SkyDrive alespoň jeden soubor, mohou po omezenou dobu zdarma navýšit kapacitu svého úložiště na původních 25 GB.

Paralelu by šlo nalézt i modelu navyšování kapacity formou placených tarifů. Microsoft tak nabízí v nejvyšší verzi až 100 GB úložného prostoru na webu.
{seealso}
„Podle našich statistik dosud využívalo pro své soubory právě 7 GB prostoru či méně 99,94 procent všech uživatelů služby SkyDrive, bezplatná kapacita 7 GB, která nabízí dostatek prostoru například pro 20 000 dokumentů Office nebo 7000 fotografií, by proto měla být pro většinu dostačující,“ tvrdí Steven Sinofsky, prezident divize Windows a Windows Live, nesehrál v tom ale svoji roli spíše právě Google?

Závěr

Co vlastně tedy GDrive znamená? Revoluci určitě ne, otázkou je, do jaké míry bude naplněna ona deklarovaná rovina otevřenosti. Pro koncové uživatele je to především příležitost názorně pochopit rozdíl mezi termíny online záloha, synchronizace a skutečný cloud storage. A co pro firmy? Obáváme se, že hlavně novou bezpečnostní hrozbu, zaměstnancům totiž dává do rukou (staro)nový nástroj jen těžko kontrolovatelného šíření dat a to jen chvíli po té, co si stačily zvyknout na Dropbox.

Exit mobile version