Google mění přístup k vývojářům, chce ušetřit a zároveň jich oslovit více

Společnost Google mění své aktivity a komunikaci směrem k vývojářům, ubude reálných setkání a naopak přibude podstatně více těch virtuálních. Změna, respektive přechod z “offline do online” se nedotkne pouze českých vývojářů, ale je celosvětová, má umožnit zapojit se více uživatelům. Pravdou ale je, že zde bude hrát významnou roli i snaha ušetřit (za pronájem prostor, registrace i catering).

Google Day 2011 (Foto: ITbiz.cz)

Klíčovou součástí celé změny je aktivita Google Developers Live, která umožňuje i českým vývojářům komunikovat “z očí do očí” s experty z Google v Kalifornii (přes Google+ Hangouty). Zároveň odstartuje série tutoriálů v rámci Google Developers Academy a webinářů na YouTube kanálu GoogleDevelopers.

“Hodně si od toho slibuji. Hlavně to, že vztah s vývojáři bude praktičtější, častější a méně pompézní. Kdo má konkrétní dotaz, bude pro něj jednodušší najít na něj odpověď,” myslí si Filip Hráček, manažer pro vztahy s vývojáři z českého Googlu a dodává: “Dnes už nikdo nemusí vývojáře přesvědčovat, že technologická řešení od Googlu jsou špičková. Můžeme se soustředit na to, abychom ukázali, jak je nejlépe použít.”

Bye bye Google Developers Days

S cílem komunikovat se všemi, kteří mají zájem, a to v průběhu celého roku, Google ukončí i vývojářské konference pod názvem Google Developers Day. Ty se konaly jednou do roka pouze ve vybraných zemích pro omezený počet vývojářů. Čeští vývojáři se však mohou těšit na místní developerskou konferenci pod názvem DevFest, kterou bude pořádat GUG.cz (Google User Group) v úzké spolupráci s českým Googlem za účasti známých osobností české vývojářské komunity. Zároveň budou probíhat i menší vývojářská setkání v rámci celé České republiky.

„DevFest bude akce nás všech, o vývojářích a pro vývojáře. Budeme rádi, když se nám podaří vytvořit prostor pro společná setkání se zajímavými technologiemi,“ prohlašuje Dan Franc, spoluzakladatel GUG.cz a dodává: „Do budoucna chystáme tematické akce, lidé si budou moci vybrat mezi setkáními pro vývojáře, pro lidi z firem, pro uživatele a nově i pro učitele. Změn, které oznámíme na DevFestu, bude více a do jeho organizace se navíc mohou případní zájemci i zapojit.“

Vývojářská komunita GUG.cz (Google User Group) je jedna z nejaktivnějších svého druhu na světě. Jen od začátku roku zorganizovala 39 akcí pro vývojáře, včetně I/O Extended (možnost sledovat největší Googlí vývojářskou konferenci společně s komunitou) nebo prvního českého víkendu Random Hacks of Kindness (programování pro neziskovky).

Malá česká rekapitulace

V Česku se zatím pro vývojáře zrealizovalo hned několik vzdělávacích projektů, včetně čtyř konferencí Google Developer Day, které se jinak konaly pouze v několika zemích světa. Český Google také podpořil několik aktivit zaměřených na technologické start-upy jako jsou IPO48, Mini SeedCamp, nebo Startup Weekend. Český Google také pořádá vývojářské soutěže, jednu pod názvem “Otevřete oči hrou” přímo podporuje.

Google bude nadále pokračovat v celosvětových projektech, jako jsou Summer of Code, Code Jam nebo Android Developer Labs nebo vývojářská konference Google I/O.

Exit mobile version