Google představil novou cloudovou službu Nearline

Google spustil novou cloudovou službu zaměřenou na uživatele, kteří nechtějí trávit hodiny čekáním na stažení archivovaných dat, které používají jen zřídka.

Google Cloud Storage Nearline má být „rychlou a levnou službou určenou k zálohování dat“, na niž uživatelé mohou jednoduše ukládat staré dokumenty nebo zálohovat data. Oproti konkurenci tak má být značnou výhodou cena a odezva – Google slibuje, že informace budou přístupné během tří sekund. „Na celém světě neustále vzniká obrovské množství dat,“ uvedl na blogu Googlu produktový manažer Avtandil Garakanidze. „A proto je nezbytné, abyste je zálohovali správně – data, k nimž často přistupujete, musejí být dostupná ihned a na data, k nimž přistupujete jen jednou za čas, musíte čekat pouze několik sekund, ne hodin.“ Kromě toho, že Garakanidze akcentoval rychlost nové služby, také dodal, že Nearline ukládá data na cloud za jeden cent na GB na měsíc, takže je levnější, než konkurence.

„Je to velmi zajímavé,“ říká analytik společnosti ZK Research Zeus Kerravala. „Koncept ´cold storage´ díky tomu zcela ztrácí smysl. Společnosti zaplatí méně a data získají rychleji.“ V rámci konceptu ´cold storage´ jsou data archivována a uživatelé k nim přistupují jen jednou za čas – velkým problémem však je to, že tento proces bývá velmi zdlouhavý. Jak dodal Kerravala, rychlost přístupu k informacím je o to důležitější, že společnosti čím dál více používají nástroje k analýze dat. „Například prodejce může chtít přistupovat k nějakým starším datům, aby nabídl zákazníkovi v určitý moment lepší cenu,“ uvedl Kerravala. „No a rychlejší přístup k datům je vždy lepší, než pomalejší.“

Cold storage nabízí celá řada firem, v tomto směru lze zmínit například službu Glacier od Amazonu. I u ní však uživatelé na svá data čekají hodiny. Přestoře Glacier stojí také jeden cent na GB na měsíc, získání dat trvá tři až pět hodin a Amazon si účtuje vysoké částky za to, když se zákazník pokusí stáhnout najednou příliš velké objemy dat.

„Víme, jakou hodnotu pro vás má to, abyste měli všechna data dostupná ihned na požádání. Nearline vám tedy umožní jednoduše zálohovat a ukládat neomezené množství dat za velmi nízkou cenu a přistupovat k nim během několika sekund,“ uvedl Garakanidze. I když tak Nearline není určen pro data, která uživatelé potřebují zobrazit téměř v reálném čase, u dat, na něž je možné několik sekund počkat, je ideálním řešením.

O službu od Googlu bude jistě velký zájem. Například poskytovatelé e-mailových služeb se potýkají s tím, že uživatelé chtějí být schopni prohledávat starou poštu a získávat výsledky okamžitě. Poskytovatelé webmailů tak nemohou toto obrovské kvantum dat uložit na cold storage a říct uživatelům, ať příjdou za hodinu, jakmile data budou dostupná. Nearline má tedy smazat rozdíl mezi „online storage“ a „cold storage“, takže firmy již nebudou muset čekat na svá data několik hodin. „Chtěli jsme vytvořit koncept, který by se firmám vyplatil,“ uvedl Tom Kershaw z Googlu. „Google umí svá data ukládat velmi dobře, ale podobné možnosti by měla mít jakákoli firma.“ Google očekává, že uživatelé budou službu používat primárně k ukládání starých dat, videa a dokumentů.

Podle Patricka Moorheada ze společnosti Moor Insights & Strategy bylo možné očekávat, že Google s podobným řešením příjde, jelikož má v této oblasti velké zkušenosti.“ „Inženýři Googlu umí s cloudem velmi dobře pracovat tak, aby byl co nejefektivnější,“ řekl Moorhead. „Vzali technologii, kterou sami používali k archivování dat ve svých datových centrech a předělali ji tak, aby ji mohly využívat i třetí strany.“ Mezi první uživatele Nearline podle Googlu patří známí poskytovatelé služeb určených pro zálohování dat jako Iron Mountain, Geminare nebo Veritas.

Exit mobile version