Google pro české Street View nafotil 50 měst a mraky památek

Česká republika měla v očích Google vždycky trochu výjimečné postavení, není to samozřejmě tím, že by náš malý národ byl až tak výjimečný, může za to především tvrdošíjně vzdorující konkurence v podobě Seznamu, plus pro nás.

Mělník v podání Google

Mapa českých Street View čerstvě získala 50 dalších českých měst a k tomu bonus v podobě 80 historicky či kulturně důležitých míst v Čechách i na Moravě. V rámci projektu “Special collects” se objeví desítky míst, která byla nafocena speciální Street View tříkolkou. Mezi nimi jsou památky UNESCO, ale i vybrané zámky, hrady, kláštery, zoologické zahrady a další neobvyklé lokality, které mohou přilákat turisty i byznys.

Aktuální stav

Karlovy Vary

V České republice do této doby Street View pokrývalo Prahu, částečně Brno a Ostravu a několik dalších měst ve Středočeském kraji. Dále pak dálnici D1 a kousek historického jádra Českého Krumlova. To se nyní radikálně změní.

V průběhu několika let mohla být Street View auta viděna ve všech koutech České republiky. Uživatelé dostanou kromě dalších snímků Prahy také virtuální procházku částí Plzně, Karlových Varů, Liberce, Ústí nad Labem, Olomouce, Zlína, Ostravy a spousty dalších měst (celý výčet uvádíme na konci článku).

Prozkoumat budou moci uživatelé také známé lázeňské oblasti jako například Poděbrady nebo Mariánské lázně.

Seznam nový míst:

.

md5-6985ecfd89dffc36eb01edb1b8b69558

Prémiové sbírky

Zámek Opočno

Speciální Street View tříkolky pořizovaly snímky do sbírky tzv. “Special collects”, tedy souboru zvlášť významných historických nebo kulturních památek. Spadají do nich i místa, které jsou zapsaná na seznamu UNESCO. Právě jejich nasnímání může významnou měrou pomoci podpořit zájem o návštěvu konkrétních regionů a podpořit rozvoj cestovního ruchu.

Nově tedy bude možné si prostřednictvím Street View prohlédnout kostel Svatého Jana Nepomuckého ve Žďáru nad Sázavou, který patří mezi Santiniho nejvýznamnější barokní stavby.

Bohatou historii nabízí také město Kroměříž, kde se nachází Arcibiskupský zámek s přilehlou Květnou a Podzámeckou zahradou, kde leží také Divoký rybník. Nebo ve středních Čechách ležící Kutná Hora s dominujícím chrámem svaté Barbory a kousek od ní v Sedlci vůbec nejstarší cisterciácký klášter, kterému vévodí kostel Nanebevzetí Panny Marie. Zajímavá je zde i hřbitovní kaple Všech svatých s Kostnicí. Díky tříkolkám bude možné nahlédnout i do zoologických zahrad ve Dvoře Králové, Liberci nebo Zlíně.

“V uplynulém roce se nám pomocí Street View aut a tříkolek podařilo sesbírat desítky tisíc kilometrů českých a moravských ulic, silnic a historických lokalit, a také aktualizovat některá již dříve nasbíraná místa,” prohlašuje Jarda Bengl, produktový manažer z Curychu a dodává: “Věříme, že před letními prázdninami bude tato velká Street View mapa skvělou inspirací ‚kam na výlet‘ pro všechny příznivce cestování z domova i zahraničí.”

Jak projekt vnikal

Fotodokumentace byla shromažďována v průběhu několika měsíců a následně byla zpracovávána pomocí speciální technologie, kdy se pro ochranu soukromí rozostřovaly obličeje a SPZ aut, aby je nebylo možné identifikovat. Funkce Street View navíc umožňuje i dodatečné odstranění snímků. Každý uživatel může jednoduše označit obrázky k odstranění, které považuje za nevhodné, jednoduchým kliknutím na tlačítko „Nahlásit problém“. Zcela vymazat se tak na žádost uživatele může nejen jednotlivec, ale i jeho dítě, auto nebo dokonce celý dům.

Projekt vznikal jako součást iniciativ Google pro města a Google pro českou kulturu.

Přehled nových míst

Jihočeský kraj

    
České Budějovice

    
Jindřichův Hradec

    
Písek

    
Prachatice

    
Strakonice

 

Jihomoravský kraj

    
Brno

    
Blansko

    
Mikulov

    
Znojmo

 

Karlovarský kraj

    
Cheb

    
Karlovy Vary

 

Královéhradecký
kraj

    
Hradec Králové

    
Jičín

 

Liberecký kraj

    
Liberec

 

Praha a
Středočeský kraj

    
Benešov

    
Beroun

    
Kladno

    
Mladá Boleslav

    
Nymburk

    
Praha

    
Příbram

 

Plzeňský kraj

    
Domažlice

    
Klatovy

    
Plzeň

    
Rokycany

    
Tachov

 

 

Moravskoslezský
kraj

    
Bruntál

    
Frenštát pod
Radhoštěm

    
Frýdek-Místek

    
Havířov

    
Karviná

    
Nový Jičín

    
Opava

    
Ostrava

 

Olomoucký kraj

    
Hranice na Moravě

    
Olomouc

    
Prostějov

    
Přerov

    
Vsetín

 

Pardubický kraj

    
Chrudim

    
Pardubice

 

Vysočina kraj

    
Havlíčkův Brod

    
Jihlava

    
Pelhřimov

    
Žďár nad Sázavou

 

Ústecký kraj

    
Děčín

    
Chomutov

    
Jirkov

    
Most

    
Teplice

    
Ústí nad Labem

    
Žatec

 

Zlínský kraj

    
Kroměříž

    
Uherské Hradiště

    
Zlín

 

Special collects – kulturní a významná místa

UNESCO:

Další zajímavá a kulturní místa:

Exit mobile version