Google nechce v Evropě platit daně a je na to hrdý

Deník Irish Times informoval, že tamní pobočka Google, skrze kterou firma vykazuje většinu evropských reklamních příjmů, zaplatila za loňský rok jen 27,7 milionu Euro daně. To by nebylo nic až tak divného kdyby ovšem evropské příjmy společnosti ve skutečnosti nepřesáhly 17 miliard eur.
Společnost Google tak loni v Evropě zaplatila daň z obratu jen 0,16 %. Zdá se vám to divné? Pojďme se na to podívat detailněji. Provozní zisk Google v irské pobočce oproti předchozímu roku vzrostl zhruba o 10 procent, tedy na 11.89 miliard, ne tak již ale zdaněná částka. Google totiž vykázal 11,74 miliard coby „administrativní náklady“, ty zahrnují licenční poplatky další společnosti ve vlastní firemní struktuře.

Jak se vyhnout zdanění

Společnost Google se danění evropských peněz vyhýbá pomocí strategie zvané „Double Irish“, ta spočívá v elegantním přesunu prostředků skrze Irsko do daňového ráje na Bermudách. To je možné díky sérii jednoduchých triků. Nejprve je potřeba mít registrované dvě irské společnosti, jednu se sídlem v samotném Irsku, druhou pak na Bermudách. Kalifornský Google Google Inc tak má v Irsku hned dvě společnosti – samotnou pobočku Google Ireland Ltd a společnost Google Ireland Holdings, která je sice registrovaná v Dublinu, ale umístěná právě na ostrovním tropickém ráji, kvůli daňové optimalizaci. Této firmě, která je součástí vlastní firemní struktury evropského Google pak odvádí Google Ireland Ltd formou nejrůznějších virtuálních provozních nákladů většinu svých příjmů.

Funguje to tak, že druhá společnost má od mateřské firmy práva na duševní vlastnictví, služby a software a licencuje je samotné irské společnosti, která inkasuje reálný příjem od zákazníků. Trik je v tom, že se společnosti na Bermudách platí vysoké licenční poplatky, které jsou podle irského práva bez jakéhokoli daňového zatížení a fungují také jako uznatelné náklady a společnosti tak neodvádí z takto přesunutých peněz žádnou další daň. Použití mezičlánku v podobě Holandska či jiného dalšího prostředníka pak slouží k tomu, aby se daň ještě ponížila o různé další srážky.

Nevýhoda spočívá ovšem v tom, že není možné bez dalšího zdanění tyto prostředky přesunout do USA, takže se hodí pouze ke specifickému účelu. Google si jen do roku 2012 tímto způsobem na Bermudy přesunul okolo deseti miliard dolarů. Využil k tomu dvojitý transfer přes Holandsko a Irsko. Zde narážíme na druhou populární metodu daňové optimalizace – tzv. Dutch/ Luxembourg Sandwich, ten spočívá v tom, že jsou daně placeny přes prostřední krajinu, kterou je v tomto případě Holandsko či Lucembursko.

Don’t be evil? Spíš: Don’t be stupid!

Google na svém chování nevidí nic nemorálního. Na konci roku 2012 se nechal předseda správní rady spoločnosti, Eric Schmidt, před médii slyšet, že je spolu s celou společností hrdý na to, že Google využívá mechanizmů efektivního vyhýbání se evropským daním. Netýká se to ostatně prý pouze Evropy. Vítejte v kapitalismu, my jsme hrdí kapitalisté a platíme z našeho úhlu pohledu velké množství daní, které nám předepisuje zákon. Zákon respektujeme, ale zároveň jsme velmi hrdí na strukturu, kterou jsme vytvořili a která nám umožňuje daně optimalizovat. Udělali jsme jen to, co nám systém umožnil, prohlásil tehdy Schmidt.

Google pochopitelně není jediný, mezi dalšími globálními firmami, z nichž evropská ekonomika ve skutečnosti příliš mnoho nemá (snad s výjimkou té trochy pracovních příležitostí) nalezneme například Microsoft, Apple, Amazon a Facebook. Ty se však k podobným aktivitám alespoň veřejně příliš nehlásí.

Exit mobile version