Google vs. Oracle kvůli Javě: porota soudu překvapila

Federální porota soudu v San Francisku ve sporu dvou titánů o práva k API jazyku JAVA nemile překvapila. Porota prý podle právníků rozhodla v otázce hlavního problému celé kauzy svým dvojznačným rozhodnutím špatně, jenže Oracle se tak zvýšila naděje na to, že v procesu nakonec přeci jen uspěje. Nic v komplikovaném sporu ale zatím není definitivní, co bude dál?

Podle pondělního rozhodnutí soudní poroty složené z pěti mužů a sedmi žen Android neporušuje některá práva spojená s programovacím jazykem JAVA, neboť kroky Google jsou v soulad se zákonem „fair use“, který chrání licencovaná autorská díla v právu USA. Princip férového užití umožňuje tvořit z chráněného díla odvozeniny za účelem tvůrčího vyjádření. Ty zahrnují klasické umělecké formáty jako knihy, filmy a částečně také počítačový software. Jednoho prohřešku se však přesto dopustil, ukradl malinkatý kousek kódu.

Není vám jasné, co z toho plyne? Tak ještě jednou. Porota vlastně včera rozhodla, že Google skutečně porušil práva Oracle tím, že zkopíroval jeho softwarovou strukturu, ale zároveň se tím prý nedopustil porušení práv k Javě. Šalamounské rozhodnutí, co říkáte?
Otázka je, jak se s tím poperou soudci, paradoxně tak zatím Oracle získal malou naději na přeci jenom zdárné dokončen procesu. Konečné rozhodnutí by mělo padnout na podzim.

Malé shrnutí kauzy

Android čelí útokům od té doby, co se dostal na výsluní popularity.

Celý spor dvou velikánů započal 12. srpna 2010. Oracle, který hledal způsob jak se rychle zahojit z akvizice SUN Microsystems, obvinil Google z porušení autorských práv a několika patentů na jazyk a platformu Java. Jazyk je sice otevřený, jenže práva na něj po akvizici SUNu přešly na Oracle.

Připomeňme také, že vedle licence na jazyk a odvozené komerční produkty (Java Micro Edition, Enterprise Edition) tak Oracle spadly do klína také produkty jako virtualizační platforma VirtualBox, databáze MySQL, operační systém Solaris, či populární open source kancelářský balík OpenOffice.org.

Své výhody vlastníka práv k Javě využil Oracle v konkurenčním boji poprvé a rozhodnutí soudu tak bude představovat klíčový precedens. Společnost zažalovala Google za porušení hned několika patentů, které se ka jazyku JAVA vztahují. Valná většina z nich se týká způsobu implementace virtuálního stroje Java a JIT překladu kódu do nativního strojového kódu.

Spor o Android, nebo o částku?

Výsledek, který je zatím v nedohlednu je pro budoucnost Androidu klíčový.

Akvizice SUN Microsystems vyšla Oracle na 7,4 miliard, gigant v oblasti výroby podnikového software, požaduje v rámci právního sporu o patenty po firmě Google 1,4 až 6,1 miliardy dolarů. To v přepočtu činí více než 100 miliard českých korun (103 miliardy Kč). Nákup firmy by se tak Oracle docela slušně vykompenzoval. Jenže jde také o něco jiného a to o rychle se rozvíjející mobilní platformu OS Android. Oracle v žalobě tvrdí, že Google ve své platformě pro chytré telefony porušil patenty na programovací jazyk Java.

Samotný Google na podané žalobě zaskočila hlavně požadovaná částka a považuje ji za uměle navýšenou. V soudních dokumentech požadovanou výši odškodnění odmítá. „Je to číslo, které bere dech a je neúměrné jakémukoli smysluplnému odhadu hodnoty příslušného duševního vlastnictví,“ tvrdí Google.

Společnost si je ale zároveň vědoma závažnosti problému a několikrát usilovala o nějaké „rozumnější mimosoudní vyrovnání“, toho se ale nedočkává, Oracle totiž na proběhnutí soudu trvá.

Hlavní problém Androidu

Google prý při tvorbě Dalviku prostě opisoval (minimálně tedy alespoň 9 řádek kódu).

Porušení copyrightu k Javě se měl Google dopustit tím, že v Androidu využil některé části kódu, která jsou vlastnictvím Oraclu. Pro Android to znamená trochu problém, prakticky veškeré aplikace pro platformu se totiž píší právě v Javě. V tomto jazyce jsou ale také psány systémové knihovny i rozhraní pro aplikace.

Google si nezávislost na konkurenčních komerčních produktech snažil včas pojistit vyvinutím vlastního mobilního virtuálního stroje. Samotný běh aplikací je vykonáván prostřednictvím virtuálního Java enginu Dalvik, jímž Google nahradil originální Java VM. Právě Dalvik ovšem leží Oraclu v žaludku nejvíce. Do samotné žaloby je možné nahlédnout zde.

Na patentové úrovni není spor ojedinělý, právní bitvy se v sektoru mobilních telefonů rozhořely poté, co si firma Apple se svým přístrojem iPhone a Google se softwarovou platformou OS Android ukrojily značné podíly na klíčovém trhu chytrých telefonů na úkor Nokie a dalších tradičních výrobců.

Závěr

Zatím vše nasvědčuje tomu, že soud rozhodne tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Google tak nejspíš zaplatí nějakou symbolickou pokutu za opisování, firmy se podělí o soudní výlohy a digitální historie se přepisovat nebude. Finální rozhodnutí ale ještě nepadlo.

Zajímavé je, že samotní ex-CEO SUNu nejsou v kauze zajedno. Zatímco Sun Scott McNealy tvrdí, že právo je na straně Oraclu, Jonathan Schwartz se zastává Google a potažmo všech JAVA programátorů, kteří v případě výhry Oracle budou vydáni na milost a nemilost pouze Oraclem schválenému javovskému API.

Exit mobile version