Greendata spoléhá na výkon a chytré úspory

Greendata poskytuje služby serverhostingu pod značkou Greenhousing.cz a Rackhousing, a ještě služby datacentra pod značkou DC6.cz. Jak jejich infrastruktura, služby i jejich zákazníci vypadají, a jak se Greendata „dýchá“ v konkurenčním prostředí, odpovídal Zdeněk Maršál, jednatel společnosti.
Na co se zákazník ptá, když po vašem datacentru požaduje služby IaaS a PaaS, případně SaaS?

Český trh je na rozdíl od jiných západních zemí velice specifický. Zákazníci často hledají co nejúspornější řešení s možností jej vlastnit. Stejně tedy jako má v ČR každý kolo, lyže nebo jiná vybavení, která si v jiných zemích většina lidí půjčuje, u nás se tento trend odráží ve vlastnění serverů, na kterých zákazníci staví řešení za pomoci externích partnerů. To je vstup do zvyklostí trhu dle našich zkušeností.

Pokud se podíváme na zákazníky, které zajímají hostovaná řešení s požadavky služby IaaS a PaaS, případně SaaS tak ho nejvíce zajímá IaaS. Nejčastěji jde o parametry virtualizace, možnost rozšíření na geografické úrovni v rámci dvou a více lokalit pro vyšší dostupnost, ale také jejich zabezpečení. Nejvíce se ale zajímají o páteřní konektivitu a stále se ubezpečují zda je zálohovaný Gb/s skutečně neomezený.

Zákazníky na SaaS zajímají především licenční podmínky, možnosti integrace a následné spojení s kancelářským prostředím jako jsou tiskárny, propojení v týmu a tak dále.

Záleží podnikovým zákazníkům na tom, na jaké infrastruktuře vaše cloudové služby běží?

Záleží mu především na výkonu, SLA, smluvních podmínkách, referencích, ochraně a podobných věcech.

*V jakém prostředí softwarové infrastruktury vaše služby nabízíte? *

Umíme nabídnout většinu z uvedených platforem, ale v současné době se od nich postupně odpoutáváme na jednodušší řešení. Jdeme proto cestou odlišné architektury postavené na virtualizaci na open source, do které lze snadno všechna uvedená komerční řešení migrovat.

Cítíte konkurenci od nadnárodních poskytovatelů cloudu, jako například Google, Amazon, Microsoft, IBM apod? Jak se jí bráníte?

Ano i ne. Sami je testujeme a víme, že jsme jejich přirozeným soupeřem v „potravním řetězci“. Naší výhodou je lokálnost a znalost prostředí. Dále, pokud mluvíme o velkých objemech dat, pak hraje roli i cena a další faktory. Rád bych řekl, že se můžeme pyšnit i „zeleností“ našich produktů, ale to zatím české zákazníky zatím příliš neinspiruje, takže je to tedy příjemným bonusem pouze pro některé. Konkurenci se nebráníme, naopak se snažíme hledat cesty, aby zákazníci, kteří nás „přerostou“ měli cestu dál a naopak zákazníci, kterým se „velké“ služby nevyplatí, měli zase naopak krátkou cestu k nám. Pokud bychom ale přece jen měli najít nějaké hlavní parametry, tak pak jsou to cena a pružnost.

Která procesorová platforma má u vás pro nabízené služby nejvyšší přítomnost?

Pro virtualizaci a cloudová řešení využíváme z 95 procent Intel Xeon, a sice z důvodu vysokého procesorového výkonu, zbylých 5 procent připadá na AMD a jiné testovací platformy s jejich mikroprocesory.

Jste členem programu některého z výrobců, kteří dodávají základní infrastrukturu pro datacentra, ať už hardwarovou, nebo softwarovou?

Jako partner jsme ve spolupráci s Microsoftem skrze SPLA, a dále pak spolupracujeme s HP.

Jak často plánujete obnovu vašeho serverového parku, zejména s ohledem na zvyšování měrného výkonu celého datacentra a snižování spotřeby energie, které každá nová generace procesorů Intel přináší?

Obměna serverového parku je u nás nastavena na 24 až 48 měsíců, v závislosti na použitém hardwaru. Cyklus se pak následně odráží nejen ve výkonu, ale i ve vyúčtování elektřiny. Výjimku tvoří testovací hardware. Nechci zde jmenovat, ale měli jsme i hardware, který jsme odstavili už po dvanácti měsících.

Říká vám něco program Intel Cloud Finder, který sdružuje společnosti poskytující cloudové/sdílené služby?

S programem Intel Coud Finder se stále seznamujeme, kvalitní infrastrukturu poskytujeme, a je proto pouze otázkou času, kdy jej využijeme naplno.

Znáte technologie Intel TXT pro snížení rizika napadení škodlivým kódem, AES-NI pro zrychlené šifrování, nebo FlexMigration pro usnadnění migrace dat ve virtualizovaných prostředích MS Hyper-V, VMware nebo Citrix? Využíváte je? Napadlo vás postavit na nich nějakou službu, například šifrování AES-NI, nebo verifikaci důvěryhodného startu a zajištění důvěryhodné geolokace dat díky Intel TXT?

Známe a líbí se nám možnost kontroly zabezpečení clusteru a cloudu, což si žádají především zákazníci z Velké Británie.

Využíváte ve svých datacentrech také průmyslová úložiště SSD? Od kterých výrobců?

Ano, SSD využíváme, a v současné době u nás hrají prim mezi SSD disky od společnosti Intel, které postupně vytlačují konkurenční produkty.

Exit mobile version