GTS přechází pod Deutsche Telekom, co to přinese?

Většinový vlastník českého T-Mobile, německý telekomunikační obr Deutsche Telecom, koupil telekomunikační společnost GTS Central Europe za 546 milionů eur (necelých 15 miliard korun). Skupina GTS má v České republice poměrně silné zastoupení, provozuje zde rozsáhlou síť datových okruhů a prostřednictvím své dceřiné firmy CE Colo vlastní klíčová česká datacentra, změní něco její prodej?
Ačkoli o GTS v poslední době není příliš slyšet (což je u B2B firmy většinou poměrně dobré znamení), jedná se na českém telekomunikačním trhu stále o velmi významného hráče, po spuštění platformy pro virtuální operátory, která u nás fakticky nemá konkurenci navíc nejen to. Ne náhodou se koupi GTS dříve zajímala také investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Samotný prodej skupiny zase tak moc překvapivý není, ta v posledních letech restrukturalizovala, aby vylepšila své obchodní výsledky a vše nasvědčovalo tomu, že k exitu směřuje. Ostatně se o tom také často spekulovalo. Co koupí získá Deutsche Telekom?

Skupina GTS představuje hlavně velmi silného provozovatele infrastruktury pro střední a východní Evropu (zejména datové okruhy a datová centra) a má po celé Evropě významné firemní zákazníky. Vlastní a spravuje také primární optické datové okruhy a datová centra v České republice, Polsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku. Deutsche Telekom tak získá zajímavé portfolio nových klientů a kontrolu nad významnými komunikačními uzly v regionu.

Není ale příliš pravděpodobné, že by operátor uvažoval o nějakém rafinovaném ovládnutí B2B telekomunikačního trhu, spíše jde o snahu doplnit portfolio a nabídnout díky tomu všude stejné služby – tedy kvalitní pevné okruhy i mobilní sítě tak jako to má v domovském Německu a dalších svých silných trzích. Ostatně stačí si vzpomenout, co všechno byl český T-Mobile svého času ochoten podstoupit (zejména náklady na akvizici nových klientů), aby vyvolal iluzi, že je plnohodnotným integrovaným telekomunikačními operátorem (hovoříme o době, kdy operátor začal zavádět ADSL).

To ostatně nepřímo potvrzují i slova finančního ředitele DT: „Investujeme proti proudu. GTS je další součástí pro rozvoj naší tržní pozice zahrnující mobilní a pevné síťové služby. Posílení postavení v segmentu firemních zákazníků je také základním pilířem naší strategie,“ říká Höttges.

Pozadí prodeje

Skupinu německý telekomunikační hegemon kupuje od konsorcia mezinárodních investorů. Specifikum tvoří slovenská aktiva GTS, které zůstanou v rukou původních majitelů. Důvody si lze snadno domyslet, nahrávají řečenému o odstavec výše. Jde zejména o to, že na Slovensku má DT podobnou pozici jako u nás Telefónika, tedy alespoň ve smyslu silného dědictví po státních Telekomunikacích (u nás po Českém Telekomu). Díky tomu je pro DT bezpředmětné momentálně dále na Slovensku posilovat pevnou infrastrukturu.

Cíl nabídnout co nejvíce konvergované služby napříč trhem rezidenčních i firemních zákazníků vyplynul mezi řádky také ze slov CEO GTS Dannyho Bottomse: „Pokládáme Deutsche Telekom za nejlepšího partnera pro GTS a velmi oceňujeme všechny výhody a příležitosti, které transakce přinese jak zákazníkům, tak zaměstnancům,“ nechal se slyšet Bottoms. Ačkoli o druhé části výpovědi lze trochu pochybovat (zejména pokud se týká personálních škrtů, které dříve či později přijdou) první zůstává prostě faktem.

Český T-Mobile

Akvizice také vnáší nové světlo na pozici českého T-Mobile, který se z celkové strategie DT vždycky poněkud vymykal. Přes sílící vliv na domácím trhu zůstávala jeho pozice dlouhodobě nejasná. Je určen na prodej, nebo s ním má většinová vlastník jiné plány?

S ohledem na koupi GTS by prodej tak docela nedával smysl, naopak konečně by nyní mohl český magentový operátor dostát celokorporátní strategie. T-Mobile také přes kvartální pokles, který postihl celou českou mobilní trojku, vykazuje dlouhodobě uspokojivé výsledky a jen blázen by se bezdůvodně zbavoval zlatého dolu. T-mobile má nyní také velmi silnou pozici vůči někdejšímu hegemonovi – Telefónice i proti v současné chvíli nejslabšímu třetímu hráči, kterým zůstává Vodafone.

Ten zatím nemá partnera pro sdílení sítí (dohoda s Telefónikou mu nevyšla) a dlouhodobě zcela nezvládá uspokojit stávající a budovat novou základnu firemních zákazníků. Beznadějný ale jeho případ rozhodně není. Kolem červeného operátora obchází ostřílený telekomunikační veterán Robert Chvátal, který tahá za nitky v Sazce (přesněji v Sazce sázkové kanceláři a Sazka Telecommunications). Pro obě strany je partnerství krokem, na kterém nemohou prodělat. Situaci nahrávají také dlouhodobě nadstandardní vztahy vedení Vodafonu a investiční skupiny KKCG.

Exit mobile version