Hackathon ActInSpace zná vítěze

Od pátku 25. května do sobotního večera 26. května 2018 proběhl první hackathon ActInSpace u nás. Podmínkou účasti v soutěži je využít kosmických technologií nebo dat pro použití v běžném životě na Zemi. Partnerem byla společnost IBM, která poskytla svoji infrastrukturu IBM Cloud, od platformy až po analytické BI a prediktivní nástroje, jako je například IBM Watson.
Program je podpořený Evropskou kosmickou agenturou (ESA) a hackathon ActInSpace se konal jako součást programu ESA BIC Prague, jehož operátorem je CzechInvest.

Jde o jedinou soutěž na světě, která umožňuje pracovat s patenty CNES a ESA. Pro vítěze národního kola byly připraveny hodnotné výhry:

A jde se na věc

Soutěž uvedl Tomáš Studeník z CEE Hacks, který také sdělil nejdůležitější organizační údaje. Na úvod promítl tři videa z francouzského Toulouse, kde se utkají vítězové národních kol v kole mezinárodním, které proběhne 27. června 2018 v Toulouse na Toulouse Space Show.
Marek Aldorf pak představil startupy, které z kosmických technologií už těží.

Za ESA BIC Prague a CzechInvest

Organizátoři ActInSpace se k soutěži vyjádřili: „Hackathon ActInSpace jsme chtěli organizovat již před dvěma lety, kdy ESA BIC Prague vznikal, ale v té době jsme na to ještě vůbec nebyli připraveni. Jsme opravdu rádi, že se to v letošním roce povedlo a že se díky nám na mapě světa mezi ostatními 70 místy mohla objevit i Praha. Nápady, které z této soutěže vzešly budeme dále sledovat a velmi doufáme nejen v umístění vítěze na mezinárodním finále, ale také v to, že některé projekty časem uvítáme v našem inkubátoru. Příští ActInSpace bychom rádi organizovali i v Brně, kde se právě rozjíždí naše nová pobočka,“ Tereza Kubicová, ředitelka odboru MSP a interních projektů, CzechInvest. Rozhovor o ESA BIC a spolupráci s IBM.

„Naším cílem je podporovat mladé lidi v zájmu o kosmické technologie, učíme je s nimi pracovat a zároveň se snažíme pomáhat jim v zakládání firem. Proto jsme rádi, že ESA BIC Prague dostal příležitost se poprvé připojit k unikátnímu mezinárodnímu hackathonu s vesmírnou tématikou Act in Space. Devět soutěžních týmů předvedlo během 24 hodin neskutečné výkony a kreativní práci s úkoly, které si vybrali. Ukázalo se, že Češi mohou být na poli vesmírného byznysu aktivními hráči a můžeme se těšit, co se z těchto nadějných projektů vyvine do budoucna. Jako první ale budeme držet palce VRUE4 na finále v Toulouse,“ Kristina Svobodová, marketingová manažerka ESA BIC Prague.

Partnerství a pomoc od IBM

Angelika Dudová, Pavol Dobiáš, IBM

Partnerem hackathonu ActInSpace byla společnost IBM. Pavol Dobiáš z IBM k tomu sdělil: „IBM zde nabízí možnost využívat služby běžící v prostředí IBM Cloud, od PaaS až pro IBM Watson, tj. rozpoznávání řeči, obrazu a videa, AI (artificial intelligence; umělé inteligence) a ML (machine learning; strojového učení) a blockchainu. Pro vývojáře webových aplikací zase kontejnery, databáze a služby automatizovaného nasazení (DevOps), a v této oblasti také možnost využít i nástroje třetích stran. Takto podporujeme i startupy až do jednoho roku a limitu 120 tisíc dolarů. Výhodné nabídky služeb IBM Cloudu máme i pro studenty a jednotlivce formou promokódů.“

Angelika Dudová z IBM doplnila: „Hackathony jsou pro IBM z hlediska startupů velkou příležitostí, protože na nich vždy najdeme nové myšlenky, které lze přetavit v dobrý byznys. Podporujeme je programem GEP (Graduated Enterpreneur Program). Zájemci se mohou obrátit přímo na mě na angelika.dudova@cz.ibm.com.

Vítězná řešení a jejich týmy

Na třetím místě se umístil tým „RapidSense“ (soutěžící Maďaři – Erno Imre Kovács a Gábor Zsom), druhé místo získali „Let´s Earth“ (mezinárodní tým: Slováci Adrián Babiš a Erik Babiš, Polka Martyna Tomaszewska a Rus nebo Bělorus Dzmitry Kozhukh) a na prvním místě se umístil tým „VRUE4“ (Virtual reality, unreal engine 4) s týmem pěti Čechů (Jan Horský, Josef Večerník, Martin Zrcek, Ondřej Plíva, Kostyantyn Kuklín).

Vítězové hackathonu ActInSpace

1. místo „VRUE4“ (Virtual reality, unreal engine 4)

Tým VRUE4, složený z pěti Čechů ((Jan Horský, Josef Večerník, Martin Zrcek, Ondřej Plíva, Kostyantyn Kuklín), vytvořil aplikaci Farway. Jde o vizualizační a plánovací 3D engine pro mise a operace nacházející se ve velkých vzdálenostech, ať už ve vesmíru, na pevnině nebo pod hladinou oceánů. Software umožňuje operátorům vizualizovat prostředí mise a chování jednotlivých aktérů a díky tomu danou misi naplánovat do nejmenších detailů.

Tým VRUE4, vítězové hackathonu ActInSpace 2018

Z hlediska ekosystému mise se Farway nachází na pomezí plánování a kontroly dané mise. Jako vstup využívá data z analytických a simulačních nástrojů jako je například Matlab&Simulink, LabView, ROS a STK. Z těchto dat je dále vytvořen přesný a fotorealistický model dané mise s možností vizualizovat prvky důležité pro danou misi, a to ať už ve 3D, nebo pomocí imerzivních technologií jako je virtuální a augmentovaná realita. Software dále dokáže přijímat živá telemetrická data z kontrolních systémů, jako je například OpenMCT, a vizualizovat tak misi v reálném čase. Pokud něco nebude v rámci parametrů dané mise, má operátor možnost to změnit přímo v nástroji a odeslat tuto úpravu k validaci zpět do analytických a simulačních nástrojů.

„Třešničkou na dortu“ aplikace Farway týmu VRUE4 je pak možnost simulovat senzorický vstup na základě jejích vizuálních dat pro systémy strojového vidění a učení. To může napomoci poloautonomním a autonomním systémům učit se chovat na základě různých situací, které mohou při misi nastat a které lze v nástroji simulovat.

Tým vznikl spojením pěti členů konkurenčních firem Pixelboss, 2Realistic a iNFINITE Production, které podnikají v oboru virtuální reality v ČR. Vždycky je lákaly neobvyklé záležitosti a vesmír, a proto spojili pro ActInSpace síly dohromady. Dalším krokem je ověření poptávky.

*2. místo: „Let´s Earth“ *

Posláním mezinárodního týmu Let´s Earth, který tvořili Slováci Adrián Babiš a Erik Babiš, Polka Martyna Tomaszewska a Rus Dzmitry Kozhukh, je pomoci snížit finanční zatížení spotřebitelů z veřejných zdrojů a zároveň zvýšit celosvětovou výrobu energie z obnovitelných zdrojů, snížit emise skleníkových plynů a přispět ke snížení globálního dopadu na změny klimatu. Společnost vytvořila unikátní aplikaci Amma, která umožňuje majitelům nemovitostí efektivně využívat obnovitelné zdroje energie. Prostřednictvím analytických služeb jsou zákazníci seznámeni s podrobným a přímo na míru vytvořeným doporučením, jak nejschůdněji ušetřit, a přitom využít právě obnovitelné zdroje.

3. místo: „RapidSense“

Soutěžní tým RapidSense přijel z Maďarska, chtěli v soutěži ActInSpace dobře obstát, což se jim podařilo třetím místem. Vyvinuli vícechodou metodu pro řízení solárních panelů na střeše, aby byl jejich výkon co nejvyšší. Určuje průměrný výkon na denní bázi a sleduje i problematiku stínů. Kromě toho řešili problémy s lokální teplotou a okolní vegetací. Tým RapidSense si velmi cenil příležitosti, že se mohl soutěže ActInSpace zúčastnit a hodlá se zúčastnit i dalšího kola, ať už budou soutěžní úkoly jakékoliv. Určitě si podle svých slov opět vyberou.

Exit mobile version