Helios iNuvio – řešení pro byznys v terénu

foto Vladimír Ihnátko

Výzkumný ústav včelařský byl založen již v roce 1919. Od roku 1997 je soukromou společností, která se zabývá výzkumem, vývojem, výrobou a vzděláváním v oboru chovu včel a včelích produktů. Ústav v roce 2020 potřeboval nový ERP systém, protože ten původní zaostával.

Tak trochu jiný byznys

Výzkumný ústav včelařský má 102 let po svém vzniku kolem 60 pracovníků a vlastní více než 1 000 včelstev umístěných po celé ČR v šesti lokalitách s různými snůškovými a klimatickými podmínkami. Ústav řeší řadu výzkumných projektů podporovaných ministerstvy zemědělství, životního prostředí a školství. Spolupracuje také se Státní veterinární správou, Českým svazem včelařů a řadou mezinárodních institucí. Krom toho prodává své vlastní výrobky, ať už koncovým zákazníkům jako třeba svou tradiční Dolskou medovinu, nebo včelařům, pro které vyvíjí a vyrábí léčiva pro včely. K portfoliu služeb patří i vlastní laboratoře poskytující i komerční služby (diagnostika nemocí, analýzy včelích produktů) a pořádání specializovaných kurzů pro včelaře. S chodem firmy je tak spojené obrovské množství administrativy a výkaznictví, které samozřejmě není možné uřídit bez ERP systému.

Od papírových dokladů k automatizaci a mobilitě

Helios iNuvio je velmi efektivní pro automatizaci a integraci. To byl také důvod, proč si ho firma vybrala jako náhradu původního systému, který v tomto ohledu nevyhovoval. Firma automatizovala řadu agend. Propojila e-shop s ERP systémem, ERP s dopravcem, aby zákazníci získali větší komfort při správě objednávek, centralizovala evidenci přijaté pošty, nebo třeba automatizovala vyřizování objednávek léčiv od Českého svazu včelařů.

Nejzásadnější změny však nastaly při prodejích včelařům v terénu. Tam se dnes namísto papírových dokladů vystavují účtenky z tabletů, a to i v místech, kde není dostupný signál. Prodávají se tak třeba včelí matky financované z dotací, s čímž je spojena náročná administrativa. Tu bylo dříve potřeba řešit papírově. Teď je díky Helios Meet vše vyřešené během okamžiku elektronicky.

Areál výzkumného ústavu včelařského
Exit mobile version