Herní specialista s pracovním přesahem – monitor Dell G322Q

Pokud někdy potřebujete zobrazit barvy, nejsou běžné kancelářské monitory vždy postačující, ale zase investovat do grafických displejů se vám nemusí chtít, a hlavně u velkých úhlopříček ani investičně vrátit. Takže kde vzít a nekrást? Odpověď je jako vždy v oblasti mimo tradiční zdroje. Nejvýkonnějšími kancelářskými displeji jsou ty herní.

Z podstaty věci si špičkové herní displeje musí totiž hodně slušně poradit s podáním barev, protože jinak by velice rychle značka přišla o komunitu, jejíž cyklus obměny je rychlejší, než ten korporátní, ale nemůže na ně dát cenovku, která by je vystřelila z consumer segmentu. A právě zde se najdou velice zajímavé, téměř univerzální přístroje.

Jedním z modelů tohoto roku je i Dell G3223, který přichází s rychlým 144Hz IPS panelem, 1ms odezvou (šedá-šedá) a slušnou sestavou portů – 2× port HDMI (2.1), 1× port DP (1.4), 2× USB 3.2, 1× USB 3.2 (uplink), 1× sluchátka. Samozřejmě podporuje HDR (DisplayHDR 600, FreeSync v rozsahu 48 až 144 Hz a byť nemá certifikaci, tak i G-Sync. Konektory jsou umístěny v zadním výřezu monitoru, pouze 2× USB a 3,5“ sluchátka v levém kraji na spodní straně rámu. Displej, na rozdíl od většiny herních monitorů, ovšem nemá integrovaný reproduktor.

Monitor má pouze 7mm široké rámečky, z nichž výjimku tvoří 16 mm spodní, zřejmě jenom proto, aby bylo kam dát logo. Všechny ovládací prvky jsou totiž po pravé ruce na zadní stěně – 4 tlačítka a OSD joystick. Pokud nemáte rádi šmátrání vzadu po monitoru a trefovaní se do tlačítek, můžete si nainstalovat aplikaci Dell Display Manager a vše nastavovat přes tuto utilitku. Na zadní stěně je pak i proužek designového modré osvětlení, které překvapivě (pro mě) nejde vypnout, protože jak se píše v odpovědi na fóru podpory Dell –  This is functioning as originally designed. Výška podle vytažení stojanu je 458,98 mm – 558,98 mm. Monitor nemá pivot, takže režim natočení na výšku není možný, do stran jde natočit o +-30° a naklonit -5 až 21°.

Odezva 144Hz displeje činí 6 ms, takže nabízí v podstatě stejné parametry jako jeho přímá konkurence. Z hlediska celkové odezvy systému jsou na tom obecně sice lépe 240Hz QHD displeje, ale popravdě není mnoho důvodů, proč se připravovat o 4K. A 240Hz UHD jsou zase nyní nejméně o 10 tisíc korun dražší než 144Hz a místo IPS panelu nabízejí VA technologii.

Papírově nabízí G3223Q pozorovací úhly 178°, pro praktické využití je důležitý především úhel 45° od osy. Tady si vede monitor velice dobře, kdy nedochází ke ztrátě jasu a jeho výkon je stabilní. Pokud byste tomu byli ochotni věnovat čas, dokážete zaznamenat i zde typické vlastnosti pro IPS panely, kterými je postupný nádech lehounce do zelena k okrajům a do modré shora. Je to prostě dáno technologií IPS a při normálních režimech si toho vůbec nevšimnete, respektive pokud bychom to nezměnili, tak 99% lidí by netušilo, že se něco takového děje.

Barevné podání je i tak jednou z věcí, proč si G3223Q koupit. Displej na jedné straně poskytuje výkon herního modelu – zpracuje HDR10/600, na druhé se chce bratříčkovat s grafickými kolegy. Určitě bych na něm nekoloroval film, ale na grafiku si s ním můžete klidně troufnout –   DCI-P3 gamut pokrývá z 92 %. Přechody šedoškály i barev jsou pěkně plynulé bez vzniku artefaktů nebo čar, stejně tak barevná sytost. Tedy, pokud chcete pracovat s grafikou nebo musíte posuzovat grafiku a nechce se vám pořizovat grafický displej, tenhle herní kousek je odpovědí na vaše potřeby. Nebo pokud váš potomek ze stejného důvodu vyžaduje lepší barvy, je tohle dobrý kompromis. Případně vám monitor nahrazuje televizní obrazovku.

Homogenita černé plochy obrazu byla perfektní s odchylkou cca 6cd/m3, což v reálném provozu nejde postřehnout a nevytváří se žádné deformace obrazu. Maximální naměřená hodnota podsvícení byla 462 cd/m3. Pro slušnou práci vám už ale stačí i 200 cd/m3.

Dell G3223Q je v podstatě univerzální monitor jak na práci, tak na hraní, kdy jeho předností je vysoká rychlost odezvy při poskytnutí na danou kategorii velice přesného obrazu a barev, takže se nemusíte bát ani rutinních grafických prací. K dokonalosti mu chybí pouze pivot, ale ten u herní kategorie nelze očekávat.

Pokud si tedy chcete udělat radost nebo potřebujte pro práci výkonnější model, Dell G3223Q by měl být jednou z vašich prvních voleb. Díky zajímavě poskládaným výkonovým parametrům a jeho schopnostem by byla totiž škoda ho zaškatulkovat pouze mezi herní příslušenství.

 

Exit mobile version