Historie a vize ERP nejen v české kotlině

Firmu Cígler Software a hlavně Martina Cíglera si většinou spojíme s účetními programy Money, dnes v rozsahu od účetnictví až po ERP systém. Cígler Software kromě toho přestává působit zcela samostatně a začíná psát kapitolu Solitea. Co bylo, je, a co asi může být dál?
Máte za sebou se systémy Money 25 let v IT. Jak se vaše systémy postupem času vyvíjely?

Účetní program Money jsme začali prodávat na jaře 1990. Stalo se z něj s více než 30 000 uživateli nejrozšířenější jednoduché účetnictví pro MS-DOS a řada uživatelů jej používá dodnes, přestože se od roku 1998 již nevyvíjí a nepodporuje. V roce 1996 jsme spustili naše první podvojné účetnictví Money 97, předka současného Money S3. V létě 2006 jsme na trh uvedli Money S5, plnokrevný ERP systém pro středně velké až velké firmy. V roce 2008 pak Money S4, zjednodušenou verzi Money S5. Jde o ERP pro menší firmy, kterým už nestačí běžný účetní software.

Uživatelé měli Money vždy velmi rádi, protože má jedno z nejjednodušších a nejergonomičtějších uživatelských rozhraní na trhu. S Money S3 i Money S5 vyhráváme u výběrových řízení právě díky této výhodě.

Poslední novinkou je cloudová fakturační služba iDoklad pro živnostníky a velmi malé firmy.

Jak se vyvíjela firma CSW dál, zejména v období novináři pojmenované „krize“ okolo roku 2008, která znamenala spíše jen to, že lidé i firmy si přestali kupovat věci, na které neměli, za peníze těch, kteří jim už na to nechtěli půjčit?

Měli jsme štěstí, že jsme Money S5 přišli už v roce 2006, dva roky před krizí. A hodně nám pomohlo, že jsme pro začátek mohli „lovit“ nové zákazníky mezi většími uživateli Money S3. Dařilo se nám implementovat ročně sto až dvě stě nových firem, zkraje polovina z nich byla uživateli Money S3. V konečném důsledku se nám dařilo růst i v době krize.


Martin Cígler | Cígler Software

Ani tímto jste však neskončili s vývojem, nedávno jste vytvořili sdružení firem Solitea. Jak a proč vzniklo?

Když chci, aby společnost rostla, mám několik možností. Buď mohu uvést na trh nový produkt, nebo mohu vstoupit se stávajícími produkty na zahraniční trh, případně mohu koupit jinou společnost a doplnit si portfolio produktů či zákaznickou základnu. Pro to poslední však potřebuji finanční sílu. Proto na jaře 2013 získaly 49 % v Cígler Software osoby, které mají blízko k J&T a první akvizicí byl tradiční český výrobce ERP systémů Altus Software. V březnu 2014 jsme založili akciovou společnost Solitea, která začala zastřešovat akviziční aktivity a v následujících dvou měsících jsme dokončili akvizice společností Vema a Aquasoft. V prosinci 2014 jsme vstoupili na německy mluvící trhy akvizicí rakouské Jet ERP, která vznikla v roce 1946 pod původním názvem Data Systems Austria v rámci koncernu Philips. V 80. letech měla v Rakousku přes 3 000 zaměstnanců a hrála obdobnou roli jako u nás tehdejší PVT.

Existuje nějaká provázanost těchto systémů? Nejsou si navzájem konkurenční?

Systémy skupiny Solitea se svým portfoliem vzájemně doplňují. Vema je velký HR systém, Aquasoft dělá velké projekty na míru. Altus Vario je na rozdíl od Money S5 velmi silné ve velkých výrobních firmách. Akvizice tedy směřovala kromě konsolidace i na doplnění portfolia. Vedlejší efektem akvizic je i silné zázemí v Praze, kde dnes máme celkem přes 150 zaměstnanců.

Probrali jsme teď vývoj českého až regionálního IT za posledních 25 let, včetně Cígler Software. Řada kdysi slovutných firem z vašeho segmentu už ani neexistuje, případně jsou pod křídly jiných. Vy jste naopak akvírovali. Jaké další máte plány a vize?

Pokud se budete ptát na dalších 25 let, naprosto zodpovědně řeknu, že ani netuším. Před 25 lety nastupovaly Windows 3.0 a nic ještě nenasvědčovalo, že za pár let budou v roli operačního systému prakticky všech počítačů.

IT se bude čím dál více stávat jakousi samozřejmostí, bude i vyšší IT vzdělanost. Firmy se budou více zabývat majoritním předmětem podnikání a celé IT nebo ERP bude jen jakýmsi doplňkem, stejně obvyklým jako třeba bankovní služby.

Bude méně výrobců IT technologií, ti menší se budou transformovat z role výrobců na čisté poskytovatele služeb, které budou zákazníci čerpat. Neočekávám, že by účetní začali účtovat na mobilních telefonech nebo tabletech, protože to množství dokladů z mobilních zařízení zadat nezvládnou. Na druhou stranu mobilní přístup k datům odkudkoliv bude naprostou samozřejmostí, místo slova cloud tu bude jiné paradigma.

V oblasti podnikových programů budou zákazníci od svého systému očekávat, že jim vyřeší nové problémy a podnikové procesy, a pokud možno je bude stát méně – to asi vždy zůstane stejné. Smažou se rozdíly mezi pojmy účetní software a ERP systém. Přechod do cloudu bude (resp. je) podobnou technologickou změnou, jakou byl přechod na Windows. Jsem přesvědčen, že řada firem se na cloudu v kladném slova smyslu „udělá“, jiné neudrží krok a zaniknou.

Uvažujete o tom, že byste s takovým systémem pronikli na světové trhy?

To by byl asi dost velký úkol, zatím považuji za úspěch průnik do Rakouska a skrze něj na německy mluvící trh, ale i tady jsme teprve na začátku. Jestli se ptáte, zda nějaký z našich produktů bude ve světě stejně známý a rozšířený jako SAP, tak se domnívám, že nebude.

Pracujete také na cloudové verzi ERP systému, který by v něm pokrýval celou agendu, nejen fakturaci jako iDoklad?

Náš ERP systém Money S5 je napsaný v technologiích, které přechod na cloud umožňují, a lze v cloudu provozovat už dnes. Fakturační službu iDoklad můžeme považovat za jakousi ochutnávku toho, co Cígler Software dokáže napsat výhradně pro cloud, a myslím, že se nám hodně povedla.

Exit mobile version