Hlasem už nebudeme ovládat jen televizi, ale i výrobní stroje

Trendem výroby je v roce 2019 nejen umělá inteligence ale i voice-driven řešení a robotizované skladování. Následující roky budou pro moderní technologie průlomové nejen ve výrobě. Důvěra v umělou inteligenci se bude prohlubovat, řešení využívaná v jednom oboru se naučíme zužitkovat i v dalších oblastech a do práce zapojíme čím dál více roboty.

Polovina výrobních společností bude využívat nějakou formu umělé inteligence už v roce 2021. Podle odborníků na vývoj a distribuci podnikových software ze společnosti IFS se tím mnohé změní. „Změny se týkají především oblastí využití umělé inteligence, hlasově ovládaných řešení a tzv. Pick and Place robotů, to jsou oblasti, které se budou výrazně rozvíjet,“ odhaduje Anthony Bourne, globální ředitel IFS pro oblast výroby.

Rok umělé inteligence

„Umělá inteligence nebude měnit jen samotnou výrobu, ale také jednotlivé procesy uvnitř společnosti, byznysové otázky i celou společnost jako takovou,“ dodává ředitel společnosti InfoConsulting Czech Jozef Kováčik, která v České republice řešení IFS poskytuje jako její hlavní partner. „Mnoho firem však již umělou inteligenci využívá a mají tak velkou konkurenční hodnotu už nyní,“ dodává.

Rok 2019 se ale ponese v prohlubování vědomostí o umělé inteligenci a možnostech jejího reálného využití. Společnosti přijdou na to, že nejde jen o robustní řešení zasahující systém jako celek, ale že může jít o řadu technologií počínaje zpracování přirozeného jazyka, přes vizuální identifikaci, až například k dnes poměrně rozšířených chatbotům. Všechny tyto technologie spojuje faktor „inteligence“, který se vyznačuje vysokým stupněm přesnosti a neuvěřitelně rychlou schopností učit se ze svých chyb.

Taková řešení mají reálný dopad na fungování společností. „Jeden z uživatelů IFS řešení v severní Evropě například díky přesnému plánování měřitelně přesněji odhadoval poptávku. Přesnost této prognózy před a po využití řešení s umělou inteligencí jim ukázala, že reálné výsledky trhu lze odhadnout dopředu,“ popisuje konkrétní příklad Kováčik ze společnosti InfoConsulting.

Čtvrtina výrobních společností bude na své systémy do roku 2020 mluvit

S umělou inteligencí má už teď zkušenosti množství lidí, kteří si to ani neuvědomují. Ještě před rokem průzkumy ukazovaly, že dvě třetiny těch, kteří tvrdí, že nikdy nepřišli do kontaktu s umělou inteligencí ve skutečnosti tuto zkušenost mají, například skrze chatboty. Kvalita konverzace byla v některých případech tak vysoká, že její účastníci předpokládali, že jde o rozhovor s lidskou bytostí.

Další problematikou, kterou se průzkum zabýval je fakt, že téměř 85 % respondentů nemělo nejmenší problém s tím, umělou inteligenci využívat ve svých domovech. V domácnostech se tak čím dál častěji setkáváme s hlasem ovládanými systémy jako je Siri, Alexa nebo Home. „Na ovládání jednotlivých systémů hlasem uživatelé nejčastěji oceňují rychlost, přesnost a jednoduchost. Tyto vlastnosti jsou stejně dobře jako v domácnosti funkční také ve výrobě, proto je tato oblast na zjevném vzestupu. Jednou z průkopnických oblastí výroby se zapojením hlasově ovládaných řešení je například automotive,“ předpovídá Kováčik.

Robotizované sklady jako další krok

Ve výrobě mají roboti své místo už desítky let. Jak ale zvýší konkurenceschopnost a kolik umožní ušetřit stroje využívající umělou inteligenci?

Příkladem v otázce robotů je Amazon a jeho chytré sklady. V nich pracují roboti, díky kterým společnost šetří náklady například na světlo nebo vytápění. Roboti nejsou omezováni fyzickou zdatností a časem, kdy mohou pracovat nebo vahou přenášeného materiálu. Společnosti, které budují chytré sklady tak mohou dané prostory daleko lépe využít. Amazon však není jediný a i když na sebe plně automatizované skladní prostory ještě nechají pár let čekat, bude se jich postupně objevovat stále více. V cestě za digitální transformací jsou robotizované sklady totiž výrazným krokem vpřed.

Rok 2019 se tak stane pro mnohé firmy rokem, kdy si uvědomí, že využití umělé inteligence není nezdolatelná hora nereálných investic, ale že k cíli se dostanou postupným zaváděním inovativních změn krok po kroku.

IFS Applications

Aby bylo Vaše podnikání úspěšné, je třeba se neustále přizpůsobovat a pružně reagovat na rychle se měnící podmínky trhu. ERP software IFS Applications kombinuje přední technologii s jedinečnou znalostí vašeho průmyslového odvětví, aby vám pomáhal držet krok s trendy, jako je Internet věcí (IoT), digitální transformace, servitizace a individualizace. Nabízejí komplexní funkce k optimalizaci Vašich operací a také výjimečné uživatelské rozhraní.

Společnost InfoConsulting Czech poskytuje komplexní dodávky švédského ERP systému IFS Applications. Od implementace systému přes jeho špičkovou podporu až po kontinuální rozvoj podle potřeb zákazníka. Společnost vznikla v roce 2000 jako přímé zastoupení IFS v České republice pod názvem IFS Czech. Od roku 2019 působí na trhu jako hlavní partner společnosti IFS v České republice pod názvem InfoConsulting Czech. Do skupiny InfoConsulting spadá také polská, slovenská a maďarská pobočka. Společnost InfoConsulting si zakládá na své schopnosti růst a rozšiřovat se v souladu s vývojem požadavků svých zákazníků. Její zkušenosti, pokročilé znalosti informačních technologií a hluboké porozumění současnému komplexnímu trhu podnikových aplikací zajišťují, že je lídrem na trhu v oblasti podnikových analýz, návrhu řešení a implementace.

Exit mobile version