Hlavní problém podnikového IT v roce 2013? Konzumerizace a aplikace

Rok 2013 by podnikům neměl přinést žádné revoluční překvapení, co nás ale čeká je vyústění řady současných trendů do reálného nasazování konkrétních řešení. Pro firmy to znamená například novou výzvu v podobě správy uživatelských aplikací a nové přístupy k managementu dat.

Vzestup konzumerizace a fenoménu Bring-Your-Own zařízení, který bylo možné silně pocítit i v tomto roce, pravděpodobně donutí IT oddělení k akceptování různých koncových zařízení a hlavní výzvou se stane správa aplikací.

Co tomu předcházelo?

V roce 2012 jsme byli svědky nárůstu využívání smartphonů a tabletů, následovaného implementací nástrojů pro využití těchto zařízení pro produktivní účely v byznysu. I v následujícím roce čeká firmy nápor velkého počtu různých platforem a zařízení přicházejících na pracoviště. Pokračovat bude rovněž boom používání osobních aplikací pro účely byznysu – což s sebou zároveň přinese otázku, jak by měl být tento fenomén řízen.

Pro IT oddělení již nebude možné pro vyřešení těchto komplikací nalézt jedno řešení či jejich sérii, namísto toho se bude muset zaměřit na řízení aplikací a dat – ne koncových zařízení. Zajímavý je v tomto ohledu komerční průzkum, který povedla společnost Citrix, po Vmaware jeden z největší dodavatelů virtualizačních řešení.

Obavy ze správy i ústupky uživatelům

Výzkum, který společnost zrealizovala v říjnu 2012, ukázal, že 62 procent organizací popisovalo „správu aplikací na mobilních zařízeních“ v okamžiku zavádění pravidel BYO v organizaci jako „složitou“. Podniky se budou muset stále intenzivněji vyrovnávat s rostoucím počtem osobních aplikací, které budou zaměstnanci využívat na pracovišti v různých zařízeních – a rozhodnout, jak by měly tyto aplikace zapadat do celkové struktury IT.

Windows se musejí dělit o vládu s konkurencí

Až donedávna se podniky téměř výhradně zaměřovaly na Windows jakožto na platformu pro desktopy a většinu aplikací pro byznys, nicméně nyní se dynamicky rostoucí oblibě těší zařízení, která představují na pracovištích alternativní platformy – iOS, Android, web a SaaS. Pracovníci v důsledku rozvoje mobility potřebují bezpečný přístup ke svým aplikacím, nezávisle na tom, kde se nacházejí. To se v roce 2013 stane běžnou záležitostí spolu s tím, jak se „standardní“ kancelářští zaměstnanci promění na dočasné, vzdálené, flexibilní a mobilní pracovníky.

„Rok 2012 se nesl v duchu nárůstu počtu byznysových aplikací dostupných pro alternativní platformy, s velkou vývojářskou podporou zejména pro Android a iOS. Spotřebitelé si jednoduše zvykli na stahování aplikací jako je Evernote a Skype (a také nástrojů pro spolupráci, sociální sítě a úložiště) na své chytré telefony a tablety, a používají je pro svou práci,“ myslí si Guenther Brand, viceprezident Citrixu pro oblast východní Evropy a Ruska. „V souladu s tímto trendem se bude stupňovat tlak na IT oddělení, aby monitorovalo situaci u všech těchto proprietárních platforem pro zajištění kontroly nad nimi, nebo aby riskovalo komplikace a otevření podnikové sítě hrozbám škodlivých útoků,“ dodává.

Další trendy

BYOD a jeho správa však není jediným trendem, který bude v příštím roce masivně prosakovat do podnikového prostředí. Pokračovat bude pozvolné prosazování cloudu a větší a větší virtualizace. V některých segmentech také konečně nazrála doba pro VDI. Co nás čeká konkrétně?

  1. Migrace desktopů: Přestože většina podniků již své desktopy začala přesouvat, malé a střední podniky si teprve začínají uvědomovat nutnost přechodu z XP na Windows 7/8. A to jak z perspektivy produktivity, tak z hlediska brzkého vypršení podpory pro Windows XP.

  2. Cloudové služby a networking: V roce 2013 se cloudové služby konečně stanou součástí mainstreamu – čímž se přesunou mimo mediální humbuk. Před osmnácti měsíci byl pro byznys k dispozici relativně malý počet cloudových služeb. Nyní vidíme první známky profilování lídrů v mnoha segmentech cloudového trhu, přičemž tento trend bude pokračovat i v roce 2013, neboť vzniknou online podnikové cloudy a stále častěji budou spouštěny cloudy poskytovatelů služeb. To je skvělá zpráva pro IT manažery, spotřebitele, ale také prodejce technologií. Příští rok bude cloud pokračovat v proměně způsobů, jakými stavíme, dodáváme a spotřebováváme aplikace.

  3. Mobilita: Mobilita bude v různých společnostech vnímána různým způsobem, a to v závislosti na kultuře a operativních požadavcích. Jisté však je, že spousta organizací bude i nadále nadšeně investovat do rozvoje mobility (ta se zároveň posune do pozice mainstreamu) a bude zavádět vhodné nástroje pro poskytnutí větší svobody pracovníkům. Ty organizace, které již investovaly do mobilních řešení, se je budou snažit dále prohloubit, aby zaměstnancům dodaly ještě více flexibility.

Exit mobile version