Honeywell otevřel v Brně tři nové laboratoře

Honeywell se rozhodl pro další expanzi v České republice a v jejím rámci otevřel v brněnském centru excelence tři nové výzkumné a vývojové laboratoře. V rámci investice 10 milionů dolarů Honeywell rovněž plánuje během několika měsíců v Brně otevřít dalších pět laboratoří s potřebným kancelářským prostorem, vše o celkové ploše 13 000 m2.

Jiří Tomíček, generální ředitel Honeywell Technology Solutions CZ

Otevřením laboratoří vzniká v Jihomoravském kraji 300 nových pracovních míst, čímž Honeywell, poskytující v současnosti v kraji práci okolo 1 500 lidí, posiluje pozici významného zaměstnavatele v kraji. Navíc jde o místa s vysokou přidanou hodnotou. Tyto skutečnosti neopomenul ve svém projevu zmínit Ivan Hašek. I když chvilku to vypadalo, že hlavním leitmotivem tiskové konference je to, že se nacházíme v nejlepším kraji ČR – tato informace padla během tiskové konference několikrát, snad aby si americký velvyslanec Andrew Shapiro a Suresh Venkatarayalu, prezident Honeywell Technology Solutions uvědomili, že nepřijeli do nějakého zapadákova, ale českého Silicon Valley. Samozřejmě JK nelze upřít, že na české poměry má vcelku jasnou. Jednoduchou, a můžeme říci, že i úspěšnou koncepci rozvoje zaměstnanosti v oblasti techniky a technologií se zaměřením na využití existující vědeckovýzkumné a vzdělávací infrastruktury. Rovněž čerpání evropských fondů, jak připomněl Tomáš Novotný, náměstek ministra MPO a především akvizice špičkových vědců využívající financování v rámci rozvojových programů, patří mezi velmi přínosné realizace projektů. Doktor Novotný nám rovněž potvrdil, že i přes komplikace v oblasti čerpání evropských fondů, které přinesly lednové výhrady Bruselu k implementaci služebního zákona, zveřejní MPO do konce dubna programové výzvy.


Jiří Tomíček (HTS), Andrew Shapiro (velvyslanec USA v ČR), Suresh Venkatarayalu (prezident HTS)

Na konferenci rovněž zaznělo, například v konstatování Jiřího Tomíčka, generálního ředitele Honeywell Technology Solutions, že k rozhodnutí o expanzi přispěla i výhodná poloha a dostupnost (do Vídně, na letiště je to kousek), vynikající infrastruktura i spousta vysoce kvalitních technických talentů. Problém, který Tomíček již nezmínil, což je vzhledem k přítomnosti hejtmana a Lubomíra Grmela, prorektora VUT, pochopitelné, že každá firma, která do regionu zabrousila, nalákána možností čerpat z potencionálu brněnských vysokých škol v současnosti skuhrá, že není k dispozici dostatečné množství odborníků, které by potřebovaly. To je samozřejmě celoevropský jev, nicméně jde o jeden z potichu rostoucích problémů, které mohou brzdit expanzi vývojové a výzkumné základny v Brně, zvlášť když se k tomu mohou připojit další komplikace, jako je celorepublikově neřešená politika ubytování vysokoškoláků, pomalá akreditace oborů i často chybějící možnosti postgraduálního vzdělávání.


Ivan Hašek (hejtman JK), Tomáš Novotný (náměstek ministra MPO), Lubomír Grmela (prorektor VUT v Brně)

Vlastní vývojové centrum v Brně Honeywell otevřel již v roce 2003, a o tři roky později se stalo součástí globálního společenství výzkumných a vývojových center společnosti – Honeywell Technology Solutions. Nové laboratoře v Brně budou podporovat dvě klíčová odvětví společnosti – Letectví a Automatizace a řízení. Trojici laboratoří tvoří bezodrazová komora (umožňuje měření až do 50 pásma GHz) a bezdrátová komora (800 MHz – 18 GHz), které pomáhají vyvíjet efektivnější a bezpečnější elektronická zařízení a „pádová věž“, na které vědci testují speciální zařízení a pomůcky pro osoby pracující ve výškách (mrakodrapy a jiné výškové budovy) – například postroje, pádové brzy a ochranné oděvy.

Exit mobile version