Honeywell u nás investuje do R&D

Tomáš Szaszi, Honeywell

Honeywell je jedním z největších investorů do výzkumu a vývoje (Research and Development) naší v republice. S Tomášem Szaszi z brněnské pobočky společnosti Honeywell, kde zastává pozici ředitele strategie a inovací pro region EMEA, jsme měli možnost probrat to, jak lze skloubit spolupráci podniků, škol a neziskového sektoru v oblasti v technologií. Že toto propojení skutečně může fungovat, dokazují jeho zkušenosti nejenom v rámci jihomoravského kraje.

Brněnské zastoupení společnosti Honeywell platí za významné inovační centrum. Jak k tomu došlo? O co jste se při tom mohli opřít?

Brno je významným inovačním centrem díky spolupráci organizací, jako je Jihomoravský kraj, město Brno, akademická sféra a průmysl, od start-upů, až po malé a střední podniky a firmy podnikové úrovně. Funguje to, protože všichni rosteme společně. Jihomoravský kraj vynakládá na výzkum a vývoj 3,1 % HDP, což je nejvyšší podíl ze všech krajů v celé střední a východní Evropě. Loni se tu do výzkumu a vývoje investovalo 732 milionů eur, tedy o 10 % víc než v roce 2019. Jsou zde ale také talenty. V Jihomoravském kraji je dvanáct vysokých škol a jen loni zde dokončilo studium téměř 15 000 studentů. Z toho více než 47 % studovalo na přírodovědných a technických fakultách, což je nejvíce v České republice.

Honeywell je také v tomto regionu největším investorem do výzkumu a vývoje a čtvrtým největším v republice. Klíčové jsou pro nás možnosti kariérního rozvoje i změny zaměření. Například já jsem do společnosti Honeywell nastoupil před šestnácti lety a od té doby jsem pracoval na různých místních i globálních pozicích, které zahrnovaly softwarové a systémové inženýrství, řízení projektů, programů a portfolia, strategické řízení a pozice zaměřené na zákazníky.

Jak se společnost Honeywell zapojuje do brněnské inovační scény dnes a kterou spolupráci považujete za nejdůležitější?

Můžeme to rozdělit do dvou hlavních kategorií a čtyř partnerských programů. První kategorií je naše snaha o rozšíření oborových znalostí ve strategických oblastech růstu, jako je letectví a kosmonautika – a to včetně městské letecké mobility, navigačních systémů, komunikačních systémů a pohonu – dále vesmír, automatizace skladů, zdravotnictví a bezpečnost pracovníků. Druhou kategorií jsou podpůrné technologické trendy, jako je umělá inteligence, robotika a autonomní systémy, pokročilé senzory a pokročilé materiály.

Čtyři skupiny partnerů, s nimiž spolupracujeme, jsou univerzity, začínající podniky, malé a střední podniky a podnikatelský sektor. Neexistuje žádná skupina, která by byla důležitější než ostatní. Všechny přinášejí něco, díky čemuž ekosystém vzkvétá, a je třeba, aby všichni tito hráči spolupracovali.

Jaký mají pro Honeywell tyto spolupráce přínos, zejména ty s akademickým sektorem?

Spolupráce je přínosná nejen pro studenty, ale i pro Honeywell. Na akademické půdě působí velmi chytří lidé, kteří se věnují především výzkumným oblastem. Mají velmi širokou škálu odborných znalostí a díky spolupráci můžeme využít jejich odlišný pohled na to, jak se nejlépe vypořádat s výzvami trhu.

Spolupráce mezi průmyslem a akademickou sférou je klíčová pro vzájemnou výměnu znalostí a zkušeností a také pro přístup k nejlepším mladým talentům na trhu. Loni jsme zaměstnali více než pětadvacet studentů a více než šedesát nových absolventů. V letech 2021/2022 dokonce plánujeme zaměstnat o 50 % více studentů než dřív, protože jejich přínos je obrovský.

Spolupracujeme se čtyřmi brněnskými univerzitami a také s univerzitami ve Zlíně, Praze a Ostravě. Během pobytu u nás se studenti podílejí na sofistikovaných úkolech a získávají solidní pracovní zkušenosti, které mohou zúročit po ukončení studia. Více než 70 % studentských stážistů letos po ukončení studia zůstalo v Honeywellu na plný úvazek.

Uskutečnili jste nějaké projekty například s s místními start-upy nebos malými podniky a čím jsou pro Honeywell přínosné?

Místní začínající podniky obvykle dodávají technologie nebo dovednosti související se společnými inovacemi, vývojem nebo outsourcingem. V našem výzkumném a vývojovém centru pracuje přibližně tisíc inženýrů a vědců, kteří jsou odborníky v mnoha důležitých průmyslových odvětvích. Spojením jejich oborových znalostí s novými technologiemi začínajících podniků nám vedle vyšší rychlosti a flexibility poskytne i nové perspektivy.

Skvělým příkladem je například výzkum a vývoj propojených bezpečnostních řešení pro průmyslové pracovníky. S nástupem Průmyslu 4.0 jsme chtěli zavést vyšší úroveň konektivity do bezpečnostních zařízení pro pracovníky. Ve spolupráci se dvěma start-upy a dvěma fakultami českých univerzit, převážně z naší externí prototypové laboratoře umístěné v Jihomoravském inovačním centru (JIC) v Brně, jsme integrovali senzory do řady našich bezpečnostních zařízení včetně ochranných pokrývek hlavy, ochrany sluchu, postrojů, systémů detekce plynů a do obuvi. Pomocí speciálního softwaru a algoritmů poháněných umělou inteligencí mohou nyní tyto součásti vybavení podávat zprávy o fyzickém prostředí, ve kterém lidé pracují, upozornit řídící pracovníky v případě nehody, a dokonce vycítit potenciální bezpečnostní hrozby dříve, než nastanou, a reagovat rychleji než člověk.

Poznámka: více informací o této iniciativě můžete získat ve videu ZDE

Jak zjistíte, zda je pro vás mladá firma vhodným technologickým partnerem? Navazujete i širší dlouhodobou spolupráci? A může místní start-up spolupracovat s týmem Honeywell z druhého konce světa?

Naše rozhodnutí, zda spolupracovat na jednotlivých projektech, nebo dlouhodobě, závisí na partnerovi a vzájemných možnostech. S univerzitami obvykle podepisujeme memorandum o porozumění, kde definujeme strategická témata, investice a další aspekty, v jejichž rámci můžeme provádět různé projekty s konkrétními výstupy. Pomáháme také propojovat místní univerzity s kolegy jinde ve světě. Nedávno jsme například propojili jednu z našich místních univerzit v Brně s univerzitou v Číně, abychom umožnili výměnu studentů a získání pracovních zkušeností.

V jiných případech, například při spolupráci se začínajícími firmami, které jsou na trhu nové a mají slibnou technologii, se obvykle zaměřujeme na projekty v experimentální fázi, kdy provádíme simulace v různých prostředích, abychom zjistili, zda lze projekt rozšířit.

Většina programů, na kterých pracujeme, je součástí globálních projektů, takže místním začínajícím firmám vždy otevíráme dveře, aby mohly předvést kvalitu své technologie nejen globálním týmům Honeywell, ale především našim globálním pilotním zákazníkům.

Spolupracuje společnost Honeywell také s neziskovými organizacemi a s městskými nebo krajskými úřady?

Spolupráce s neziskovými organizacemi je důležitou součástí našeho podnikání. Podporujeme třeba program Czechitas, který přináší ženám příležitosti v oblasti technologií, inženýrství a IT. Poskytli jsme také grant na rozvoj vzdělávacího a mentoringového programu pro naše vedoucí pracovnice v ČR, abychom zvýšili genderovou diverzitu a nově podpořili ženy v technologickém sektoru. Program se úspěšně rozšířil do celé střední a východní Evropy.

Prostřednictvím Jihomoravského inovačního centra JIC úzce spolupracujeme s městem a širším regionem na řízení regionální inovační strategie (RIS), a to s dalšími výzkumnými a vývojovými společnostmi, univerzitami, začínajícími podniky a státní správou. Společně vytváříme i oborové fórum, které podporuje vytváření sítí mezi společnostmi, sdílení nápadů a osvědčených postupů.

V posledním roce jsme výrazně investovali do výrobní laboratoře JIC „FabLab Experience“. Tato mobilní digitální laboratoř má studentům a začínajícím firmám umožnit lepší přístup k testování a prototypování. Brno.AI je zase námi podporovaná iniciativa na sdílení postupů v oblasti umělé inteligence napříč akademickou sférou, začínajícími firmami a podniky.

Lze se z brněnské zkušenosti s inovačním prostředím poučit na celostátní úrovni? Jak byste zemi připravili na budoucí přeměnu z ekonomiky založené na tradičním průmyslu na inovační velmoc?

Model, který jsme pomohli vytvořit na jižní Moravě, lze určitě převzít na celostátní úrovni. Díky JIC a Americké obchodní komoře v ČR se pravidelně setkáváme s ministerstvy a vedoucími představiteli z jiných regionů, abychom sdíleli osvědčené postupy napříč celou republikou. Úzce také spolupracujeme s Bruselem v rámci programu EU Horizon na sdílení zkušeností a osvědčených postupů napříč Evropou.

Ve své globální pozici mám možnost porovnávat naši inovační vyspělost s ostatními regiony s vysokým růstem. Přestože vždy existuje příležitost učit se z úspěchů jiných regionů a národů, mohu s hrdostí říci, že podle mých zkušeností je brněnský region jedním z nejrozvinutějších, pokud jde o jeho inovační ekosystém. Je to neuvěřitelné místo pro působení vyspělé technologické společnosti, jako je Honeywell.

Exit mobile version