Hosting v karanténě – novinky ve službách

Zdroj: Pixabay

V minulých dvou dílech jsme se dozvěděli, jaký byl zájem o hostingové služby v době karantény, že spíše rostl datový provoz, a jaké služby datacentra typicky nabízejí. Vše se vyvíjí, jaké tedy přibyly novinky ve službách?

Novinky ve službách světových datacenter

Rovněž tak novinek je řada. Petr Leština, IBM Public Cloud Architect & Technical pre-sale: Novinky máme pro rok 2020 na úrovni jednotlivých IaaS a PaaS služeb, vybírám pouze některé. Ve službách IaaS jde kromě o nabídky fyzických serverů už i s procesory AMD také o virtuální privátní cloud s virtualizovanými i fyzickými servery, IBM Power as a Service na bázi S922 a E880 i s operačním systémem Linux vedle stávajícího AIXu a Systemu i, virtuální privátní cloud s BYOK (Bring-your-own-Key) a BIOP (Bring Your Own IP) a cloud HSM – ukládání a správa klíčů na dedikovaném hardwaru. Ve službách PaaS nabízíme RedHat Open Shift on IBM Cloud nyní v režimu as-a-service a služby Sysdig Monitoring pro IaaS a PaaS.

Eduard Bartko, manažer divize Cloud Marketing, Microsoft Česká republika a Slovensko: Na rozvoji služeb Microsoft Azure kontinuálně pracují tisíce programátorů a technických pracovníků, což zabezpečuje neustálý rozvoj jednotlivých služeb. Inovace za období posledního roku se pohybují v počtu tisíců novinek. Zmínit můžeme novou službu Windows Virtual Desktop umožňující virtualizaci desktopů v prostředí cloudu Microsoft Azure, novou službu Azure Sentinel, která je propojitelná i s lokální infrastrukturou či s cloudovými službami jiných poskytovatelů a využívá prvky umělé inteligence pro profesionální ochranu IT infrastruktury před kybernetickými hrozbami, či inovace v oblasti datových analýz. Celý přehled inovací je možné získat na stránkách Azure update.

Domácí novinky ve službách domácích datacenter

Ve službách a novinkách v nich naši domácí poskytovatelé housingu za těmi velkými nezaostávají. Nemohou, jinak by neobstáli, jsou v tomto ohledu oproti korporacím pružnější, umějí lépe vystihnout potřeby lokálního trhu, a navíc jsou schopni přeprodávat i korporátní nabídku.

Zdeněk Maršál, Greenhousing, jednatel společnosti: Ze služeb jde o hybridní back-up služby spojené s Amazon AWS. Tou největší novinkou je sice ne služba, ale chystaný nový sál pro dalších 1 500 serverů. Startujeme v září 2020.

Vojtěch Vojík, Dataspring, Sales Director: Nabídka Azure Stacku od Microsoftu je u nás standardní, nazývá se pleAzureStack. Dále může být příkladem cloudová služba Green Drive, která poskytuje zákazníkům privátní datové úložiště na platformě Nextcloud. Dedikované prostředí Green Drive je vytvořené přímo na míru konkrétnímu zákazníkovi a běží ze zabezpečeného datového centra DataSpring. Služba řeší potřeby zákazníků z oblasti synchronizace a sdílení souborů v pracovních týmech, s externími zákazníky a obchodními partnery. Co se týče novinek, s mateřskou společností Autocont  jsme zpřístupnili služby IBM Cloud a Red Hat OpenShift z našich datových center. Zákazníci získají i možnost využít uložení dat v České republice, podporu v českém nebo anglickém jazyce od lokálního a zkušeného týmu DataSpring.  Nyní se soustředíme na adopci IBM Cloud Paks (zejména pro oblast Automation a Security), které by měly přijít na trh ve třetím kvartálu tohoto roku.

Jiří Dvořák, Coolhousing, Sales Executive: Co není v podmínkách datacentra zcela běžné, je například možnost mikrovlnného nebo satelitního příjmu, propojení virtuální a fyzické infrastruktury nejen v rámci datacentra ale i napříč lokalitami, redundantní zapojení konektivity prostřednictvím LACP či VRRP, fyzické a L2 okruhy, či služby firewallu a VPN plně v naší správě. Ne úplně standardní je i SPLA smlouva s Microsoftem a s tím je spojena možnost a také schopnost poskytnout správné licence zákazníkům. Ohledně novinek jsme na začátku roku měli plány, které se vlivem jarních událostí dost změnily. Nicméně jsme uvedli službu, která umožňuje propojení virtuální a fyzické infrastruktury. Pracovně tuto službu označujeme jako hybridní propoj. Díky ní si může zákazník do datacentra umístit třeba GSM bránu, a tu propojit s libovolným virtuálním serverem z naší běžné nabídky. Do konce letošního roku bychom co se týče novinek pokračovali s automatizací virtuálního prostředí, uvedli novou podobu firewallu pro virtuální hosting a s tím spojené VPN a představíme nové varianty managed serverů se správou mailových účtů.

David Lintimer, VS Hosting, obchodní ředitel: Neustále vylepšujeme kapacitu, konektivitu i klientskou podporu. Teď například přistavujeme poslední etapu v datacentru, abychom udrželi krok s poptávkou po našich službách.

Největší chystanou novinkou je plánované spuštění platformy Zerops. Půjde o plně automatizovanou cloudovou platformu, která bude sama škálovat výkon dle potřeby aplikací. Její velkou výhodou je extrémní uživatelská přívětivost, díky které vývojáři nepotřebují studovat dlouhé manuály ani najímat cloud architekty, ale rovnou uploadují svoje projekty.

Radek Majer, TTC Teleport, jednatel společnosti: Naše primární službou je kolokace neboli housingu. K tomu dodáváme crossconnect a remote hands, případně doplňkové služby jako prodej materiálu, konzultace a likvidaci odpadu, vše v kontextu s hlavní službou rackhousingu. Co se týče novinek, rozšiřujeme prostory TTC DC2 o další energetické moduly, aktuálně o další 2 MW. S tím je spojeno rozšíření datacentra o cca 1 200 m2.

Josef Grill, WEDOS, ředitel společnosti: Letošní rok je u nás plný novinek. Pustili jsme nejen výše uvedenou službu WEDOS VIP, ale také WEDOS WMS (Webhosting Managed Server). To je služba na pomezí sdíleného webhostingu a virtuálního serveru.

V červnu 2020 jsme pustili do zkušebního provozu WEDOS Cloud, což je typická IaaS. K dispozici tedy máte celé virtuální datacentrum, které můžete mít ve více datacentrech současně. Můžete si definovat vlastní virtuální sítě a routery a balancery.

Zároveň jsme spustili WEDOS CD (Cloud Disk), což je cloudové úložiště založené na platformě Nextcloud. Není to tedy „hloupé“ úložiště, ale hotové řešení nejen pro zálohování, ale kompletně pro celou online firmu. K dispozici máte nejen sdílení, zálohování, verzování  a ochranu dat, ale také například celou virtuální kancelář (maily, kancelářské aplikace, synchronizace dat) a to vše včetně vzdáleného přístupu. Již brzo chceme spustit ještě videokonference a chatovací systém. Tím budeme mít komplexní online řešení pro jakékoliv kancelářské potřeby.

Testujeme WEDOS WebSite, což je cloudové řešení pro generování webových stránek bez jakýchkoliv znalostí a dovedností.

Již dlouhou dobu pracujeme na WEDOS AnyCast, což bude komplexní řešení ochrany webových aplikací  a dat našich klientů. Již brzo zveřejníme více detailů a připravíme první beta testy.

Stali jsme se akreditovaným registrátorem domén pod ICANN a tak máme připravené další koncovky domén, které budou registrované přímo u nás – bez dalších prostředníků.

Takhle by šlo pokračovat, protože máme v přípravě další služby…

 

Všechny díly seriálu Hosting v době karantény a koronaviru

Exit mobile version