Hosting v karanténě – služby

Zdroj: Pixabay

S karanténou se stěhoval IT frmol z firem do datacenter, která zaznamenávala spíše generický nárůst zájmu než náraz. Nárůst byl spíše v datovém provozu, protože lidé přistupovali z domova. Jaké služby ale datacentra nabízejí?

Chcete v datacentru umístit vlastní server?

Podle Radka Majera, jednatele TTC Teleport, snad největšího poskytovatele housingových služeb v České republice (Praha 10 – Hostivař), housing ve své podstatě znamená možnost umístění vlastní infrastruktury (serveru, storage) zákazníka místo on-premise u něj ve firmě, ale právě někde jinde, tedy u poskytovatele zabezpečeného „vychlazeného prostoru“, a na to se také TTC Teleport zaměřuje.

Někdy to jde, někdy nejde, říká Josef Grill, Wedos, který rozjíždí už třetí datacentrum. To druhé má totiž servery chlazené v olejové lázni. Odpadají tím náklady na elektřinu pro větráky a jejich poruchovost. Co se totiž v počítači točí, to má na svědomí přes 90 % poruch. Josef Grill: Naše první datacentrum se plní. Druhé je plně olejové a začneme ho plnit během letošního léta. Tam není možné umístit žádné zákaznické technologie, protože žádný zákazník nechce svoje servery utopit do oleje, ačkoliv to má jen a jen výhody. Zvažujeme ale tuto možnost pro naše nově připravované datacentrum číslo 3, které chceme letos začít budovat. Čekáme na stavební povolení.

Petr Leština, IBM Public Cloud Architect & Technical pre-sale: IBM Public Cloud poskytuje služby typu IaaS, které zahrnují fyzické servery x86 a IBM Power a které jsou již v datacentru/PODu umístěné do racku, Možnost umístit vlastní serveru či racku do cloudu není možné z důvodů homogenity, spravovatelnosti, bezpečnosti IBM Cloudu. Fyzické servery je možno nyní volit i s procesory AMD, dříve pouze Intel.

Microsoft je téměř čistě softwarová firma, pokud nebudeme brát v potaz droboť v podobě myší, klávesnic či notebooků Surface, proto se na možnost umístění vlastních serverů v prostředí Azure ani nemá smysl ptát, zato má smysl se zeptat na rozsah nabízených služeb.

Všichni ostatní dotazovaní možnost umístění serverů zákazníka nabízejí.

Jiří Dvořák, Coolhousing, Sales Executive: Nabízíme i umístění serverů ve variantě tower i rack, ale zákazníci mohou mít sekční rozvaděč 12U, 20U, anebo rovnou celý 42U. Používáme standardní 19“ rozvaděče s hloubkou až 1 200 mm.

Zdeněk Maršál, Greenhousing, jednatel společnosti: Pro případy infrastruktury na „vlastním železe“ nabízíme služby pod značkou „datacentrum  DC6.cz“. Pro tyto účely máme nově vystavěné datové centrum v budově Shiran Tower, kde aktuálně probíhá výstavba druhé fáze spolu se společností FreeTel.  Zájem je obrovský a moc nás těší.

David Lintimer, obchodní ředitel společnosti VS Hosting: Vlastní server si u nás zákazník umístit může, jde však jen o doplňkovou službu.

Co dalšího ohledně hostingu datacentra nabízejí?

Světový hráč IBM, toho rozhodně nenabízí málo. Petr Leština: IBM Public Cloud poskytuje více než 190 služeb a každá má některé unikátní parametry. Pro přenos velkého objemu dat do cloudu bych rád zmínil službu Mass Data Migration, která dovoluje klientům nahrát velký objem dat na přenosné médium s kapacitou 120 TB (v případě větších objemů dat lze poslat více kusů stejného zařízení) a IBM Cloud zajistí nahrání těchto dat z přenosného média na vybrané cloudové úložiště. Lze tímto eliminovat dlouhé přenosové doby. Služba je aktuálně zdarma. Pro úplnost lze doplnit, že data jsou na přenosném médiu v konfiguraci RAID-6, přenosné médium je odolné vůči pádu, temperovaná a chráněné fyzicky a šifrované AES 256 bit, data jsou komprimovaná a po nahrání smazána standardizovanými mechanismy bezpečného mazání dat (dle specifikace NIST).

Eduard Bartko, manažer divize Cloud Marketing, Microsoft Česká republika a Slovensko: Microsoft Azure patří mezi absolutní špičku v poskytování Cloud infrastructure as a Service, se službami plně dostupnými jak pro český, tak slovenský trh. Rozsah nabídky zahrnuje širokou škálu IT služeb – od IaaS, PaaS až po SaaS. Stovky komplexních IT služeb jsou dostupné z desítek nejmodernějších datových center ve více než 60 regionech světa, včetně několika zemí Evropské unie. Samozřejmostí jsou desítky certifikací a shod s různými nařízeními, které datová centra a IT služby Microsoft Azure splňují. Typickými službami využívanými v našich podmínkách je provoz virtuálních strojů v datových centrech Microsoft Azure, budování hybridní infrastruktury, využívání platformových služeb jako například Azure SQL database nebo jiných, či využívání série služeb s prvky umělé inteligence na pokročilé zabezpečení a ochranu IT prostředí, jako je například Azure Sentinel, který je propojitelný i s lokální infrastrukturou či s multicloudovým prostředím. Pro podporu migrace z lokální infrastruktury do Microsoft Azure jsou k dispozici nástroje zjednodušující migraci prostředí.

Vojtěch Vojík, Dataspring, Sales Director: Poskytujeme kompletní infrastrukturní portfolio tj. od housingu serverů a serverových skříní přes infrastrukturu a platformu jako službu až po SaaS, například firemní email.

Josef Grill, ředitel společnosti Wedos: Jak již vyplývá z našeho názvu WEDOS, tak primárně jsme poskytovali WEbhosting, DOmény a Servery (virtuální a dedikované). Postupně musíme reagovat a nyní nabízíme služby IaaS a nově i SaaS. Vývoj jde dopředu a jsme si toho vědomi. Kdo chvíli stál, ten stojí opodál.

David Lintimer, VS Hosting: V modelu IaaS poskytujeme dedikované servery, kdy si klient pronajme hardware od nás. My mu server zapojíme a provozujeme ho u nás v datacentru. Řešíme i veškeré komplikace, které mohou po technické stránce vyvstat. Unikátně nabízíme reakční dobu do 60 vteřin a opravu serveru, či jeho kompletní výměnu do 60 minut.

Mezi služby PaaS patří náš privátní cloud a plně spravovaná platforma pro Kubernetes. Obě služby navrhujeme individuálně každému klientovi. Ke Kubernetes zajišťujeme také persistentní služby a navíc oproti tradičním cloudům i kompletní operations.

Na pomezí IaaS a PaaS patří naše managed služby, kdy klientům poskytujeme plně spravovanou infrastrukturu. To znamená, že za klienta řešíme hardware i související software. Managed služby nabízíme jak v podobě cloudu tak jako fyzické řešení a jejich rozsah je od jediného virtuálního serveru až po clustery čítající desítky serverů.

Dokážeme se přizpůsobit požadavkům klienta a vytvořit mu řešení na míru, ať už jde o individualizaci jedné služby nebo kombinaci více z nich. Naší hlavní devizou je poskytování plně spravované infrastruktury pro e-commerce tak, aby se e-shopaři mohli soustředit na svůj core business.

Jiří Dvořák, Coolhousing, Sales Executive: Datové centrum Coolhousing bylo konstruováno již od svého vzniku zejména pro housingové služby, tedy IaaS. Skvěle klimatizované prostory, špičková konektivita s technickou podporou 24/7, na to vše se myslelo už v roce 2003. O dva roky později jsme přidali službu spadající rovněž pod IaaS, a sice dedikované servery. V posledních třech letech se u nás dynamicky rozvíjí služba managed server se správou našich administrátorů, což lze také klasifikovat jako IaaS, ovšem již s jistým přesahem do SaaS.

 

Všechny díly seriálu Hosting v době karantény a koronaviru

Exit mobile version