HP Integrity provádí relaunch s novým Itaniem Poulson, přináší trojnásobný výkon

HP včera večer v návaznosti na Intel oficiálně představilo nové „mission critical“ servery Integrity s novými procesory Intel Itanium s kódovým označením Poulson. Prý jde o největší změnu v segmentu Integrity serverů za několik let, co přinášejí nového?

Jsou Integrity servery 9500 řady historický milník? HP tvrdí, že ano.

Inovované servery HP Integrity s HP-UX mají dosahovat až trojnásobného výkonu (na základě srovnání blade serverů HP Integrity s procesory Intel Itanium řady 9500 a Intel Itanium řady 9300). Výsledkem je 3,29× vyšší výkon oproti předchozí generaci. Dále pak slibují výrazně lepší odolnost, což se týká zejména nestandardních prostředí a jeho fyzikálních vlastností (například vysokohorská datacentra).

Nová technologická vylepšení v kombinaci s procesory Intel Itanium řady 9500 umožnují provádět výpočetní úlohy až třikrát rychleji oproti předchozí generaci, při snížení energetických nároků o 21 %. (interní laboratorní testování společnosti, které porovnávalo servery HP Integrity RX2800 i2 s procesory Intel Itanium řady 9300 a 24 8GB DIMM paměťovými moduly oproti serverům HP Integrity RX2800 i4 s procesory Intel Itanium řady 9500 a 24 8GB DIMM paměťovými moduly. Rozdíl činil 162 wattů, tj. 21,4% snížení energetických nároků pro Intel Itanium 9500). Ve výsledku tak mohou organizacím přinést až 33% úsporu celkových nákladů na jejich pořízení a provoz (TCO).

HP přikládá Novým Integrity serverům značnou prioritu

BCS stavebnice v podání HP

Pro samotné HP se jedná o významný milník v projektu HP Odyssey, který je strategickým plánem budoucího rozvoje konvergované infrastruktury (tento buzzword pojmenovává hlavní korporátní strategii HP) pro kritické aplikace. Vylepšování dostupnosti a spolehlivosti serverů HP Integrity pro kritická podniková prostředí bude v budoucnu využito také pro rozvoj platformy x86 tak, aby vznikla jednotná unifikovaná infrastruktura pro kritická prostředí, podporující jak systémy UNIX, tak i Windows a Linux. Podobný přístup ostatně dlouhodobě úspěšně praktikuje konkurenční IBM.

Trocha technických detailů

Mezi nejdůležitější novinky patří:

  1. Rychlejší a robustnější systémy HP Superdome 2 (SD2) s vylepšenými blady CB900 i4. SD2 je vlajkovou lodí společnosti HP a poskytuje nejvyšší dostupnost a výkon pro kritická podniková prostředí.
  2. Trojice blade serverů HP Integrity BL8x0c i4 pro Blade Systém c7000, která nabízí unikátní škálovatelnost a flexibilitu při přesouvání zátěže a jako jediný systém této třídy i funkci elektricky oddělených HW oddílů, tzv. nPar, používaných dosud jen v kategorii SD2.
  3. Nový malý server HP Integrity rx2800 i4 v rackovém provedení, určený pro pobočky velkých firem nebo expandující organizace, server je držitelem certifikace ENERGY STAR.
  4. Systém HP-UX s vylepšenou virtualizací, bezpečností a správou, díky čemuž je zaručena rychlejší detekce bezpečnostních hrozeb a optimalizace využívání IT zdrojů.

„Naši zákazníci, kteří provozují rozsáhlá technologická prostředí, se neustále potýkají s rostoucími nároky na dostupnost systémů, jejich výkon a bezpečí svých kritických aplikací,“ prohlásil na tiskové konferenci Konstantin Selucký, produktový manažer pro serverové systémy HP BCS. „Dnešní novinky potvrzují, že pro HP je jasnou prioritou neustále rozvíjet výkonné, škálovatelné a vysoce dostupné servery HP Integrity, díky nimž mohou naši zákazníci budovat maximálně přizpůsobivou konvergovanou infrastrukturu, která splní nejen všechny současné nároky, ale přetrvá i do budoucna,“ dodal ještě.

Větší škálovatelnost i spolehlivost

Serverové systémy HP Superdome 2 nyní poskytují vyšší škálovatelnost a výkon díky dvojnásobnému počtu výkonnějších jader. Další zlepšení dostupnosti systémů bylo dosaženo využitím vylepšené integrované proaktivní detekce spojené s analýzou a opravu případných chyb.

HP Superdome 2

K novinkám HP dále patří také blade servery s vyšší odolností vůči chybám díky elektricky odděleným HW oddílům, které dokáží plně izolovat zátěž bez narušení integrity dat. Nové blade servery navíc snižují energetické nároky (až o 21 %) díky novým nízkonapěťovým duálním in-line paměťovým modulům (DIMM).

HP Integrity rx2800 i4 (blade servery)

Nové blade servery jsou založeny na stavebnicové architektuře HP IntegrityBL860c i4 se dvěma procesorovými sokety, která je základním stavebním kamenem větších serverů HP Integrity BL870c i4 s podporou až čtyř soketové konfigurace a HP Integrity BL890c i4 s možnosti osmi soketové konfigurace. Servery HP Integrity rx2800 i4 se dvěma sokety jsou rackovou verzí BL860c i4 a poskytují nižší energetickou náročnost oceněnou certifikací ENERGY STAR a rovněž i kancelářskou úpravu.

Automatizace a bezpečnost

Nová zlepšení HP-UX 11iv3 umožňujÍ Zvýšit bezpečnost díky novému sdílenému logovacímu souboru, to údajně zrychluje detekci hrozeb oproti předchozí generaci až 10x. Dále zjednodušují správu systémů prostřednictvím nových analytických funkcí v nástroji HP Capacity Advisor, který automaticky identifikuje nečinné, přetížené anebo naopak málo využité servery a tak zvýšit efektivitu jejich využívání.

Navazující služby

Co nás čeká.

Společnost dále představila školení Platform Advisory Workshop, kterým pomáháme organizacím a podnikům při plánování budoucích kritických podnikových prostředí či přechodu z tradičních serverů na platformu Integrity. Poskytne jim doporučení pro optimalizaci, migraci a snížení rizik. Po dokončení workshopu získají organizace individuální plán pro ideální přechod na nejnovější systémy Integrity.

Vylepšení doznal také HP kalkulátor TCO, který by měl organizacím pomoci stanovit celkové ceny vlastnictví a správu stávající infrastruktury, resp. určit náklady na přechod a úspory při používání nových systémů.

Organizace a podniky mohou přejít ze stávající tradiční serverové infrastruktury na nové systémy s minimální počáteční investicí. Stačí využít možností flexibilního financování, pronájmu či dalších výhodných podmínek poskytovaných v rámci HP finančních služeb.

Jak to bude s dostupností?

Nové servery (včetně HP Superdome 2) budou objednatelné od druhé poloviny listopadu s prvními dodávkami (výroba pro celý region probíhá v ČR v Kutné hoře) koncem prosince 2012 pro řadu BL8x0c i4 a počátkem roku 2013 pro SD2. Doporučená cena nejmenších systémů začíná kolem 160 000 Kč a je závislá na konfiguraci. Školení HP Platform Advisory Workshop je již celosvětově dostupné, cena závisí na lokalitě a rozsahu implementace.

Exit mobile version