HP se nedaří, bude i nadále propouštět

Finanční výsledky společnosti Hewlett-Packard za poslední čtvrtletí investory příliš neoslnily. Příjmy americkému gigantu ve třetím fiskálním čtvrtletí jeho finančního roku poklesly u většiny divizí, a to především kvůli kontinuálně klesající poptávce na globálním trhu s počítači.
Šéfka Hewlett-Packard Meg Whitmanová uvedla, že výrobci počítačů v současné době čelí nepříznivé globální makroekonomické situaci, přičemž podobně to bude vypadat i v příštím roce. Toho si je management společnosti samozřejmě již nějakou dobu vědom a delší dobu připravuje rozdělení společnosti na HP Enterprise (servery, úložná zařízení, síťová vybavení a služby pro firmy) a HP Inc. (počítače a tiskárny).

Toto rozdělení byznysu mezi dva subjekty by podle Whitmanové mělo managementu obou firem umožnit rychleji reagovat na změny na trhu. Na druhou stranu se tak ale obě firmy stanou náchylnější na výkyvy poptávky po jejich produktech, jelikož každá z nich bude sázet jen na dvě karty. Pokud bude HP Inc. upadat byznys s počítači, bude se muset dařit v prodeji tiskáren. A stejné to bude u nově vzniklé firmy Hewlett-Packard Enterprise, kde v případě slabé poptávky firem po hardwaru bude muset tržby dohánět divize zabývající se poskytováním služeb.

Další konkrétní informace o fungování společnosti po rozdělení zveřejní Hewlett-Packard příští měsíc na plánovaném setkání s finančními analytiky. Zde HP představí svou „road mapu“ do budoucna a prozradí, jaké jsou v současné době jeho finanční rezervy. Zatím se ví pouze to, že Hewlett Packard Enterprise bude mít na účtech asi 10 miliard dolarů a závazky ve výši 16 miliard.

Příjmy Hewlett-Packard ve třetím čtvrtletí činily 28,95 miliard dolarů, což je o 8,1 % méně, než v tom samém období minulého roku. Čistý zisk dosáhl 854 milionů dolarů, tedy o sto třicet milionů dolarů méně, než před rokem. Celkově se snížily tržby třem ze čtyř hlavních divizí společnosti. Například příjmy z prodeje počítačů poklesly meziročně o 13 %, zatímco u tiskáren klesly o 8,6 %. Příjmy divize zabývající se poskytováním služeb se pak snížily o 11 %. A špatně se dařilo i softwarové divizi, která je pro budoucí úspěch Hewlett-Packard Enterprise klíčová: zde se příjmy meziročně snížily o 6,2 % na 900 milionů dolarů.

Jedinou divizí, které se dařilo, byla divize Enterprise, prodávající servery a síťové vybavení – její příjmy vzrostly meziročně o 2 %. Jak uvedl Dion Weisler, který se stane na podzim šéfem HP Inc. (zatímco Whitmanová přejde do Hewlett-Packard Enterprise) „konkurence na trhu je nyní opravdu silná“.

I po rozdělení na dvě firmy to HP bude mít velmi těžké. Trendem dnešní doby jsou totiž cloudové služby a mobilní zařízení, což je znát na chování korporací i koncových spotřebitelů. Jak dodala CFO Hewlett-Packard Cathie Lesjaková, americký gigant proto bude muset i nadále pokračovat v probíhající restrukturalizaci, v rámci které má z firmy odejít přes 55 000 zaměstnanců. Jen v uplynulém čtvrtletí jich bylo propuštěno 3 900.

Exit mobile version