Huawei HCC 2016 podruhé v Praze

Společnost Huawei uspořádala už podruhé v reprezentativních prostorách Španělského sálu Pražského hradu celoevropskou konferenci, tentokrát pod názvem HCC – Huawei Cloud Conference. Zúčastnilo se jí více než 500 IT partnerů a zákazníků z řad podniků a promluvili na ní Zheng Yelai, prezident Huawei IT Products a Lu Young, prezident Huawei CEE and Nordic Region.

Krzystof Celmer, senior IT Solution Consultant Huawei

“Chceme dát zákazníkům hodnotu ICT. ICT se mění, jen se podívejte, stačí vyndat smartphone z kapsy. Během třinácti let jsme u zákazníků zaznamenali spoustu úspěchů,” sdělil Lu Yong v úvodu konference.

Následovala řada přednášek, na kterých společnost Huawei demonstrovala svoji sílu v IT řešeních a produktech, například na systémech storage a na otevřené platformě FusionSphere 6.0, jehož principy a nasazení například ve spojení se SAPem v Deutche Telecom přednesl Krzystof Celmer, senior IT Solution Consultant Huawei.

Huawei a open source

FusionSphere je cloudový operační sytém v enterprise třídě, který umožňuje zákazníkům vytvořit virtuální server, NFVI nebo privátní, veřejné, hybridní, desktopové cloudy. Díky tomu je možné umístit nejdůležitější služby do cloudu, a usnadnit tak kontinuální produktové inovace.

Open-sourcový koncept je zabudován do komponentů, architektury a ekosystémů FusionSphere 6.0 a umožňuje zákazníkům lepší výběr softwaru. Zároveň FusionSphere 6.0 drží krok s open-sourcovou komunitou OpenStack, splňuje její původní standardy a podporuje její rozhraní pro programování aplikací (API). Aplikace třetích stran vytvořené dle původních standardů OpenStack mohou na FusionSphere 6.0 pracovat bez dalších změn.

Za svůj přínos komunitě OpenStack je firma Huawei hodnocena sedmou příčkou v nejnovější verzi projektu Kilo. Její přínos spočívá především v řešení programových chyb a revizích vývoje a inovace programové architektury.

Huawei Cloud Conference přivítala v reprezentativních prostorách Španělského sálu Pražského hradu více než 500 IT partnerů a zákazníků.

Firma Huawei též podniká kroky na poli open-sourcových kontejnerů a je jedním ze zakládajících členů projektu Open Container Initiative (OCI) a Cloud Native Computing Foundation (CNCF).

FusionSphere 6.0 integruje tzv. resource islands, centrálně řídí existující podnikové zdroje, jako jsou fyzické servery a hypervizory třetích stran, umožňuje tyto zdroje sdílet v konvergovaném resource poolu a automaticky je alokovat podle potřeby. FusionSphere též poskytuje infrastrukturu jako službu (IaaS) pro jednotlivé nájemce a aplikace vyšších vrstev přes sjednocený katalog služeb a API, elasticky škáluje pracovní zatížení a flexibilně alokuje služby pro podnik.

Cloudová integrace (tzv. cloudifikace) klíčových podnikových služeb je závislá na bezpečnosti cloudových platforem. FusionSphere 6.0 od Huawei poskytuje obnovu po havárii typu end-to-end a řešení zálohy dat, která podporují hostitelskou replikaci, replikaci storage a obnovu po havárii VIS active-active, což vše vytváří spolehlivý cloud. Řešení SDN se softwarem a hardwarem vytváří síť orientovanou na službu, automaticky řídí virtuální a fyzické sítě a podporuje dedikované operace IT služeb.

Až dosud byl FusionSphere zaveden v 80 zemích světa a používá jej více než tisícovka zákazníků z různých oborů včetně telekomunikací, finance, vládního a veřejného sektoru, energetiky, dopravy, zdravotnictví, školství, médií a výroby. Firma Huawei je díky svým bohatým zkušenostem z těchto oborů schopna pomoci podnikům transformovat jejich IT s implementací podnikové IT transformace směrem k tzv. cloudifikaci. Huawei FusionSphere se stal měřítkem pro podniky v oblasti cloudové transformace.

Huawei a partneři

Společnost Huawei byla mj. zahrnuta do Gartner Magic Quadrant za svůj x86 Server Virtualization Infrastructure, především díky cloudovému operačnímu systému FusionSphere a za FusionCube hyper-konvergovanou infrastrukturu. Gartner označil data centra od Huawei hodnocením „pozitivní“.

Řešení Active-Active Data Center získalo ocenění Technology Leadership Award v kategorii Řešení Datacenter od Frost & Sullivan. Záměrem Huawei je vytvořit otevřený ekosystém pro cloud comuting a big data. Firma proto spolupracuje s celou řadou svých zákazníků včetně společností Vodafone, SAP, Accenture, Telefonica, Deutsche Telekom a Intel.

Joy Tanová, prezidentka Corporate Communications Huawei Technologies

Historie, výzkum a vývoj a dvacet fellows

Jako první zároveň navštívila Českou republiku prezidentka firemní komunikace Joy Tanová. Od doby, kdy Ren Zhengfei založil Huawei v roce 1987 s kapitálem 3 500 dolarů jako reseller menších telefonních ústředen se tato firma dostala na obrat 60,8 miliardy dolarů. V roce 2015 zaznamenala obrovský nárůst 37 % v příjmech a 32 % v zisku, který činil 5,7 miliardy dolarů. Stále jde o soukromě vlastněnou firmu a Ren Zhengfei si ponechal necelá dvě procenta. Zbytek vlastní zaměstnanci a Ren Zhengfei je tím motivuje.

„Vývoj jde hodně rychle dopředu, zejména v komunikacích,“ řekla Joy Tanová na kulatém stole s novináři, a dodala: „Například mobilní telefony mají zhruba dvanáctiletý cyklus průlomové obnovy. Někdy v roce 1994 přišla Nokia s ,feature phonem‘, v roce 2006 zase Apple s prvním smartphonem. Čekáme, že někdy v letech 2018 až 2020 se objeví ,superphone‘. Huawei se na budoucnost pečlivě připravuje. Onvestuje do výzkumu a vývoje 10 % až 15 % ročních příjmů, v roce 2015 celkem 9,2 miliardy dolarů. Dlouhodobou perspektivu vidíme v robotice, cloudové bezpečnosti, optickému propojení přímo na čipech, heterogenních vícejádrových integrovaných obvodech, bezdrátové 5G komunikaci, virtuální realitě, grafenu a 3D tisku. V současné době máme téměř dvacet fellows (v podstatě vědců oceněných za mimořádný přínos).

Single RAN pro hlasové přenosy i přes LTE

Single RAN je unikátní technologie vyvinutá Huawei. Umožňuje v síti LTE kromě datových přenosů i telefonovat, což není u konkurenčních technických řešení zatím možné. Díky Single RAN lze dokonce provozovat technologie GSM, UMTS a LTE na jedné hardwarové platformě. Software Defined Radio je navíc umožňuje řídit pouze softwarovými změnami společně na technologiích GSM, UMTS nebo LTE. Základnové stanice mají systémový modul s jediným IP rozhraním do přenosové části sítě, což umožňuje sdílet sítě více technologiemi či dokonce více operátory.

Exit mobile version