Huawei Innovation Day 2016 v Paříži: Krása technologie

Společnost Huawei uspořádala v Paříži akci Innovation Day s podtextem Beauty of Technology. Představila na ní svoje technologie pro mobilní sítě, nový smartphone Huawei P9 s optikou Leica a vize ohledně sítí 5G a IoT. Prakticky vše se točilo okolo výzkumu a vývoje či matematiky, do kterých Huawei investuje miliardy dolarů.
V úvodu vystoupil William Xu, Executive Director of the Board, a hned na začátku zdůraznil, že nové technologie a materiály, jako genové inženýrství, grafen, nanotechnologie, kvantové počítače, toto vše potřebuje základní výzkum, kterému kraluje matematika. Uvedl, že posun, jakým svět pracuje, je revoluční, a že nejen Francie, ale prakticky všechny evropské země se rychle digitalizují.

Výzkum a vývoj u Huawei

Huawei má 21 inovačních center, do výzkumu a vývoje investoval jen v Evropě a v roce 2015 zhruba 30 miliard dolarů a 420 miliard dolarů investoval do nákupů. Krátce také představil nový smartphone Huawei P9.

Matematické výzkumné centrum Huawei ve Francii

William Xu, Executive Director of the Board, Huawei

Podporu vědy a výzkumu v čele s matematikou Huawei demonstroval otevřením Matematického výzkumného centra ve Francii, druhého tohoto druhu ve společnosti; první je v Rusku. V budoucnosti Huawei zamýšlí úzce spolupracovat s Francouzskou akademií na vytvoření dobře spolupracujícího akademického ekosystému a propojit výhody francouzského základního výzkumu a vývoje se schopností Huawei dosahovat výsledků v aplikovaném výzkumu, a tím podporovat vývoj v sektoru informačních a komunikačních technologií. Formální ceremonii otevření Matematického výzkumného centra ve Francii byl přítomen Thierry Mandon, ministr vyššího vzdělání a akademického výzkumu.

SAP, Harley Davidson a Karel Marx

Eric Verniaut, Senior Vice President, Industries EMEA, SAP, hovořil, jak digitální evoluce mění společnost. SAP pracuje v jedné oblasti digitální transformace, a sice in-memory computing, což umožňuje naplnit efekt Mooreova zákona, jednoho ze zakladatelů společnosti Intel, protože výkon procesorů se stále zvyšuje a cena za něj snižuje.

Digitální svět podle něj umožňuje lepší interakci se zákazníkem než analogový a nacházíme se v inflexním bodě dnes už digitální ekonomiky, která je hnána hyperkonektivitou. Do roku 2020 má být propojeno 2,5 miliardy lidí, 75 miliard zařízení a digitálně zobchodováno 65 trilionů dolarů. Každý z dnešních průmyslů se sám digitálně mění – pojišťovnictví, hotelový průmysl, sport, personalizovaná medicína, smart traffic… a všechny získávají díky digitalizaci rychlou zpětnou vazbu od zákazníka.

Jde o posun od tradičního internetového obchodu směrem k obchodnímu modelu založeného na vzájemné spolupráci. Zákazníci SAPu už podle něj model digitálního byznysu přijímají. Znamená to pro ně inovativní zapojení zákazníků, produktivitu, rychlejší uvedení produktů do výroby a možnost přijímání nových obchodních modelů. Například Harley Davidson zkrátil díky nasazení SAP S/4 s digitálním jádrem in-memory computingu SAP HANA přípravu výroby z původních 29 hodin na 6,5 hodiny. Nakonec si položil otázku, zda je přicházející ekonomika založena na Kapitalismu 2.0 a zopakoval provokativní výrok Karla Marxe, že člověk se stane pánem svého osudu.

Sítě 5G v podání Huawei Fellow

Nadcházející generaci sítí 5G představila Paiying Zhu, Huawei Fellow, Chief Expert of Huawei Communications Technologies Lab, která je první žena s tímto oceněním („fellow“ se titulují výzkumníci a vědci, kteří mají pro danou společnost mimořádný vědecký přínos). Sítě 5G mají dosahovat přenosové rychlosti až 10 Gb/s s nízkým zpožděním 1 ms a mají propojit do roku 2025 na 100 miliard lidí. Při jejich nasazování se však budou muset poskytovatelé služeb a dodavatelé technologií vyrovnat minimálně se třemi mýty a neurčitostmi.

První neurčitostí je roztříštěnost služeb, které musí zvládnout jedna síť – propojení komunikační sítě (1 ms), vzdáleného řízení technologických celků (1 ms), IoT (2 000/buňka), portů (1 milion/km2), HD videa (20 Mb/s) a virtuální reality (4,2 Gb/s). Druhou neurčitostí je fragmentace obchodního modelu a jak jednotlivé vertikály monetizovat (lidi, smart/safe cities, porty, sledování věcí, smart factory…). Třetí neurčitostí pak je komplexnost technologií a jak je propojit (4G/5G, 5G, Wi-Fi, technologie s více přístupy, vícefrekvenční pásma – sub 6 GHz, vyšší než 6 GHz, nelicencovaná pásma, místa s více přístupy.

Paiying Zhu, Huawei Fellow, Chief Expert of Huawei Communications Technologies Lab

V každém případě je 5G na pořadu dne a Huawei do těchto sítí investuje 600 milionů dolarů v letech 2013 až 2018, zaměřuje se na ně jeho devět výzkumných center a více než 500 expertů. Sítě 5G mají být uváděny do provozu krok za krokem se strategickými partnery od výzkumných a inovačních center až po operátory, ještě než budou v komerčním nasazení. „Sítě 5G budou dítětem roku 2020,“ prohlásila Huawei Fellow Paiying Zhu a dodala slova čínského myslitele Guana Zhonga (723-645 př. n. l.): „Spolupráce vytváří sílu, zatímco izolace vede jen k oslabení.“

Beauty of Technology a Huawei P9

Mathieu Lehanneur, Chief Designer Huawei, Aesthetic Research Centre, a pak také Jerome Auzenneau, Executive Officer and Chief Marketing Officer Leica Camera, uvedli, že honba za miniaturizací fotoaparátu pokračuje už 100 let od prvního modelu Leica z 20. let minulého století od konstruktéra Oscara Barnacha. První Leica dala možnost zachycení okamžiku na kinofilm, což s velkými dřevěnými fotokomorami pracujícími se skleněnými deskami s fotocitlivou emulzí tehdy nebylo možné.

Pokračování díky spolupráci Leica Camera a Huawei jde o již zmíněný model Huawei P9 s objektivy Leica a dvěma fotoaparáty, černobílým a barevným pro lepší ostrost a vynikající podání barev. Huawei P9 má změnit zážitek z fotografování se smartphony – jeden fotoaparát je černobílý a druhý barevný, oba obrazy se skládají a černobílý zvyšuje ostrost.

Horizon 2020 pro evropské inovace

Horizon 2020 je program pro investice do evropských výzkumných a vývojových center, kam přispívají například Philips (31 projektů a přes 21 miliard eur), Ericsson (14 projektů), Volvo (9 projektů), Huawei (9 projektů a přes 5 miliard eur), Boeing (4 projekty) a Toyota (jeden projekt). Tento program řídí panel sedmi renomovaných vědců, je nezávislý na mašinérii z Bruselu a je transparentní. Prioritou je kybernetická bezpečnost.

Mezi výhody programu Horizon 2020 patří snazší shánění peněz, zkoumání nových oblastí, začlenění elitních výzkumníků, získání znalostí i pro okrajové technologie, zvýšení reputace, vytváření a řízení účasti v širším měřítku se získáním předzvěstí a dopad na návrhy nových prováděcích politik. Mezi úskalí patří vyšší náklady na koordinaci, nepružnost, pomalost, nedostatečnou perspektivu na trhu. Peníze tečou do technologicky nejvíce vyspělých zemí – Německa, Velké Británie, Francie, ale i do České republiky. Projektu se účastní výzkumné organizace, vysoké školy, soukromé firmy a v menší míře i státní sektor.

Huawei Innovation Day 2016 představil smartphone s optikou Leica, ale také vize ohledně sítí 5G a IoT.

Beauty of Technology a IoT

NB IoT (Narrow Band IoT – přenosy IoT v úzkém vyčleněném pásmu v rámci přenosů GSM) se stane jedním z motorů růstu a mobilní operátoři mají potenciál stát se jeho prostřednictvím nejlepšími partnery nejrůznějších vertikálních průmyslových odvětví. Například francouzský Alstom, lídr v řešení pro železnice, vidí v IoT budoucnost mobility, přinášející lepší zákaznickou zkušenost, 100% efektivitu, provázanost s ostatními (městskými) systémy. Jeho současný systém pracuje s nízkoenergetickými sítěmi a technologiemi pro big data.

U německé společnosti Bosch se věnuje IoT jedna z jejích čtyř divizí (Mobility Solutions) a IoT nabízí jako službu PaaS. Bosch nabízí kompletní řešení pro IoT s vlastními datacentry a zajišťuje bezpečnost E2E (Enerprise to Enterprise). Internet věcí se stává jedním ze strategických směrů a do roku 2020 má vytvořit přímý trh s hodnotou 340 miliard dolarů a big data mají mít přímý dopad na tvorbu GDP 12,6 %.

Exit mobile version