Huawei představil vlastní operační systém pro IoT

Čínská společnost Huawei Technologies tento týden představila vlastní operační systém LiteOS, který má být určen pro chytrá domácí zařízení, elektronické systémy v automobilech nebo nositelnou elektroniku.

Nový operační systém Huawei budou moci podle oficiálního vyjádření využít výrobci u svých zařízení spadajících pod tzv. internet věcí (IoT), tedy u chytrých zařízení připojených k internetu, jež podle prognóz analytiků v následujících letech zaplaví naše domovy. I když IoT nabízí výrobcům nové možnosti, náklady na vývoj chytrých zařízení jsou podle Huawei stále velmi vysoké. Jeho odlehčený operační systém je pomůže snížit.

LiteOS zabírá na disku pouhých 10 KB a byl navržen tak, aby byl co možná nejméně náročný na výpočetní výkon, díky čemuž má být vhodný pro celou řadu levných zařízení. Nový operační systém lze dokonce nainstalovat i na produkty, která již pohání operační systém Android od Googlu, přičemž LiteOS se potará o shromažďování různých dat a propojení s jinými zařízeními.

Nový OS je založen na otevřeném API a Huawei plánuje zpřístupnit jeho zdrojový kód volně ke stažení pod licencí ISC, která umožňuje kopírování, úpravu a distribuci kódu zcela zdarma či za poplatek.

Představení operačního systému pro IoT právě Huawei může být na první pohled překvapivé, jelikož tato čínská společnost je známá především výrobou síťového vybavení. IoT však pro čínský gigant představuje zcela nové možnosti k růstu. Jak uvedla čínská firma ve svém prohlášení, podle jejích prognóz bude v roce 2025 na světě přes sto miliard zařízení připojených k internetu.

Potenciál IoT si samozřejmě uvědomují také další technologické giganty – na svých vlastních platformách pro internet věcí proto pracují i konkurenční čínské společnosti jako Baidu, Tencent či Alibaba. A příležitosti si nechtějí nechat ujít ani západní technologické společnosti: Google vyvíjí nový operační systém pro chytrá zařízení s názvem Brillo, zatímco Microsoft nabídne Windows 10 IoT Core.

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version