Huawei zdůraznila podporu SMB

Ken Hu, Huawei

Tedy, ne že by společnost Huawei nabídku pro SMB dříve neměla, ale na Huawei Connect 2023 v Paříži v půli listopadu byl segment SMB/SME (podniky malé a střední velikosti), společně se všeobecnou konektivitou a podporou Green Dealu a zapojení žen do IT velmi zdůrazněn.

Společnost Huawei je na evropském trhu už více než 20 let a dnes podporuje komunikaci více než třetiny evropské populace. V Evropě má také tři OpenLabs, a to v Paříži, Mnichově a Istanbulu, kde řeší více než 80 scénářů použití ICT technologií. Patří mezi ně mj. Smart Retail pro snížení nákladů zvýšení efektivity dodávek zboží spotřebitelům, rychlejší komunikace zejména v průmyslu a všeobecně nejvyšší prioritou pro Huawei je kybernetická bezpečnost s podporou standardů.

Podle „rotujícího“ předsedy Huawei Kena Hu je budoucnost průmyslu daleko za hranicemi všeobecných představ. Konektivita dodává informace ke všem a digitalizace v cloudu zrychlují digitální transformaci. Evropa se také zřejmě stane prvním klimaticky neutrálním kontinentem. Digitální transformace ale také bude potřebovat pro ICT infrastrukturu digitální dovednosti.

Čtyři pilíře pro Evropu

Ken Hu věří, že společnost Huawei je a bude pro Evropu spolehlivým partnerem a vytýčila pro to čtyři pilíře.

Za prvé jsou jimi sítě 5G, které mohou zvýšit operační efektivitu v průmyslu až o 20 % díky mobilní konektivitě v podnicích.

Dále jde o inteligentní cloud jako základ pro digitalizaci průmyslu a správu spotřeby elektrické energie pro posun k „zelené“ neutralitě, protože ICT umožňuje její úsporu.

Úspora energie se dá vyjádřit poměrem bit/watt pro urychlení Green Dealu.

Konečně čtvrtým pilířem je otevřená spolupráce pro sdílení úspěchu zákazníků v jejich podnikání, která umožňuje těžit z dovedností talentů a společného vývoje, jenž přináší digitální technologie každé domácnosti i organizacím díky plně propojenému inteligentnímu světu.

Zákaznické příležitosti na Huawei Connect 2023 Paris

Jako první host vystoupil Michel-Edouard Leclerc, ředitel retailové distribuční společnosti Leclerc (něco jako naše Jednota/COOP, která také byla zmíněna). Představil moderní distribuci, jejíž vyřešení mělo přínos jak pro firmu, tak pro Huawei, a to díky standardizaci produktů, zvýšení produktivity a rychlejší dodávky na trh díky digitalizaci celého procesu. Všechny prodejny Leclerc jsou dnes připojeny do systému, kromě toho je k dispozici mobilní aplikace Mon Leclerc (Můj Leclerc).

Jako druhý vystoupil Dries Acke, ředitel pro politiku pro solární energii v Evropě. Solární energie prožívá v Evropě boom a v roce 2022 bylo instalováno 40 GW výrobní kapacity, z toho 60 % na střechách a 38 % na zemi, do roku 2023 má celková kapacita výroby solární energie v Evropě vzrůst na 50 GW a do roku 2027 může tímto tempem narůst až na 100 GW. Nejvíce solárních elektráren bylo instalováno v Německu a „skokanem roku“ 2022 se stalo Polsko. Solární elektrárny jsou podle Driese Ackeho také jedním z prostředků, jak se bránit inflaci. Aby bylo možno tuto kapacitu řídit, resp. vyrovnávat dodávky elektrické energie, je třeba vyrovnat se s novými záležitostmi, jakou je například potřeba rezidenčních baterií pro její úschovu když slunce svítí a naopak dodávku elektřiny z baterií, když slunce nesvítí. Prohlásil také, že nás čeká v této oblasti další milník, kterým je integrace solárních elektráren do tzv. gridu. Bez dobře fungujícího ICT se toho (opět) dosáhnout nedá.

Jak se podle IDC posunout k AI

Roberta Bigliani z analytické společnosti IDC na Huawei Open Connect uvedla tři hlavní rizikové faktory technologických strategií a rozpočtů na ně. Podle průzkumů IDC jde ze 37 % o inflaci, ze 32 % o hospodářskou recesi a z 29 % o nedostatek pracovníků. Na digitální „dospělosti“ přitom velmi záleží kvůli nutnosti sbližování výkonnosti průmyslu s digitální vyspělostí. Důležité proto je správně nastavit základy pro digitalizaci, protože jen 12 % podniků sdílí podle IDC data o zákaznících mezi svými odděleními a 38 % podnikových dat je nedostatečně využíváno.

Je také nutné se zaměřit na mobilitu, která má dopad na společnost a s pomocí služeb XaaS je pak možné nastavit „úžeji“ zaměřenou umělou inteligenci, od té přejít k generativní AI, a nakonec přejít k širší AI.

Jednou z možností jsou tzv. Digital Twins, u nichž se opakuje stále dokola následující proces: poznání fyzického objektu – vygenerování pohledu na objekt – získání digitální repliky – vylepšování digitální repliky opětovným zkoumáním fyzického objektu, a tak stále dokola.

Digitálního podniku je podle Roberty Bigliani z IDC možné dosáhnout v několika krocích. Za prvé postavit dobrý základ digitální infrastruktury, dále provádět udržitelný rozvoj podpořený plánem, rozvíjet partnerský ekosystém a školit zaměstnance, aby měli požadované dovednosti.

Zelená slova

Luis Neves, globální CEO organizace GeSI sdělil, že do deseti let bude na Zemi 10 miliard lidí.. Pro zachování hodnot je zapotřebí zapojit IT, IoT, využít Big Data a AI, které umožní „zelenou“ transformaci a udržitelný rozvoj. Digitální technologie podle něj mohou přispět více.

Zapojení SME a podpora digitální transformace

Další blok byl zaměřen na digitalizaci podniků menší až střední velikosti, které jsou sice tahounem (každé) ekonomiky, ale musejí neustále inovovat, aby mohly zůstat na trhu. Digitální transformace není pouhá digitalizace, nejde přitom jen o technologie. Mohou pomoci nástroje no-code, kde není zapotřebí přímo programovat Jde totiž hlavně o rozpoznání problému a jeho analýzu, jak propojit data pořízená digitalizací v předpřipraveném systému s jeho funkcemi, ať už jde o CRM systémy, nebo o prediktivní AI s využitím služeb SaaS, které pomáhají normálním, netechnickým lidem využívat pokročilé datové modely na stisknutí několika tlačítek no-code softwaru pro prediktivní analýzu, což při panelové diskuzi ukázali na příkladu softwaru Graphite Note.

Výzkum a vývoj u Huawei

Společnost Huawei také představila výsledky svého posledního výzkumu a vývoje. Do R&D investovala v roce 2022 více než 25 % svých příjmů, zaměstnává přes 4 tisíce inženýrů, z toho okolo 60 tzv. fellows (primárně vědci, většinou z akademické sféry, pracující pro korporaci, někteří z nich i ve Švýcarsku a Německu; HP měla před rozdělením také cca 60 fellows, IBM jich má 80), a má více než 2 tisíce patentů v oblasti storage. Všechny produkty jsou vyvíjeny přímo u Huawei.

Produkty Huawei používá 261 z 500 největších společností, podle příjmů pak 48 z Top 100, 15 z 20 společností těžících ropu a plyn, více než 1 700 ISP, 170+ výrobců energie a 100+ přístavů. Analytická společnost Gartner uvádí Huawei za lídra v magickém kvadrantu už 8 po sobě jdoucích let a volbou zákazníků v Gartner Peer Insights 2023.

Data jsou nejdůležitější pro zpracování všech úloh, včetně AI. Nové storage all-flash jsou vhodné pro všechny všudypřítomné úlohy a scénáře, včetně AI. Jsou rychlejší, spolehlivější a spotřebovávají méně energie. Zatímco točivé disky mají životnost okolo 4 let, u SSD je to 8 až 10 let.

Nové storage pro SMB a datacentra

OceanStor Dorado 2100 je NAS vstupní úrovně a jde o první active-active (současný zápis i čtení) NAS storage pro SMB. Nasazení storage OceanStor Dorado 2100 trvá jen 30 minut a provádí se pomocí skenování kódů, má zabudovanou antivirovou ochranu a ochranu proti ransomwaru.

OceanStor Pacific 9920 je mainstreamová storage pro dtacentra. Umožňuje budování rozšiřitelné storage s nejvyšší hustotou kapacity. Huawei uvádí rychlost 20 GB/S, 768 TB raw-capacity, 800 tisíc IOPS v režimu single-node a 30,72 TB NVMe SSD. Operační systém této storage má výkonný algoritmus redukce dat a její spotřeba je 1,04 W/TB.

Wi-Fi 7 v centru pozornosti

Společnost Huawei aktivně přispívá k formulaci standardů Wi-Fi a je lídrem v komerčních dodávkách nových produktů. V poslední době se zaměřila se na nejnovější standard Wi-Fi 7, ve kterém cítí největší příležitost, který má nahradit Wi-Fi 6 do roku 2027. Huawei sice byla s Wi-Fi 6 první, avšak pak raději investovala do Wi-Fi 7, protože chtěli být první ve skutečně průlomové technologii. (Huawei byl první i v technologii VoIP.)

Na konferenci Huawei Open Connect 2023 proto uvedla několik APs (Access Points) pro různá použití. Wi-Fi 7 pracuje v pásmu 6 GHz a teoreticky umožňuje přenosy až 23 Gb/s, což je rychleji o 240 % než Wi-Fi 6. Jde o zařízení nové generace Wi-Fi 7 AP AirEngine 8771-X1T s přenosovou rychlostí 18,67 Gb/s.

Svoje nová zařízení Huawei hodlá je dodávat do průmyslových prostor (campus) nové generace, protože digitalizace podniků vyžaduje rychlejší propojení, včetně IoT. Wi-Fi 7 bude díky rychlostem přenosů poskytovat lepší uživatelskou zkušenost, avšak pouze v případě, že se campusy budou rozvíjet stejným směrem.

 

Exit mobile version